Muzica, traditiile si lectura se intalnesc din nou la ARTmania Festival!

art maniaARTmania Festival in colaborare cu Librariile Humanitas, Teatrul National Radu Stanca din Sibiu si cu Muzeul ASTRA continua seria evenimentelor alternative de la cea de-a 14-a editie:

•             Sesiune de lecturaoferitai mpreuna cu Librariile Humanitas si cu Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu

•             Ateliere practice de tehnici traditionale de cusut ie in colaborare cu Muzeul ASTRA Sibiu

•             Acces gratuit in Muzeul ASTRA Sibiu si la evenimentele muzeului pentru publicul ARTmania

Sibiu, 25iulie 2019–ARTmania Festival,in colaborare cu Librariile Humanitas, Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu si cu Muzeul ASTRA, continua seria evenimentelor alternative culturale pregatite pentru cea de-a 14-a editie cu: sesiune de lectura, seminar despre muzica si instrumentele traditionale nordice, ateliere practice de tehnici traditionale de cusut ie si cu oferirea de acces gratuit,in baza bratarii de festival,in muzeusi la evenimentele organizate de Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale „ASTRA” din Sibiu. Evenimentele vor avea loc in perioada 26 - 27 iulie 2019.

Ateliere practice de tehnici traditionale de cusut ie in colaborare cu Muzeul ASTRA

Pasionatii de design, de traditii si de mestesuguri au ocazia de a participa gratuit, in perioada ARTmania, la cateva ateliere practice inedite, in care vor afla din secretele semnificatiilor ascunse in modelele cusute pe iile romanesti si despre modul in care aceste modele pot fi aduse la viata.

Atelierele vor fi sustinute de doamna Felicitas Rarcas de la Scoala Populara de Arte din Bacau, fiind oferite cu sprijinul Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale „ASTRA” din Sibiu.

Pe parcursul seminariilor, doamna Felicitas Rarcas va dezvalui povestea panzei de tesut si a iei romanesti (a istoricului, evolutiei acestui obiect vestimentar traditional si a semnificatiilor ascunse de acesta) si va prezenta pe larg tehnicile traditionale de tesut folosite si tipurile de modele care pot fi intalnite pe iile romanesti.

Atelierele practice de cusut ie vor avea loc, in incinta Librariei Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu, vineri (26 iulie 2019), intre 14:00 – 16:00 si sambata (27 iulie 2019) intre 10:30 – 12:00.

Accesul in baza bratarii de festival este gratuit, in limita locurilor disponibile (aprox. 30 de locuri per seminar).

Adresa Librariei Humanitas „Constantin Noica”: Bd. Balcescu nr. 16.

Seminar dedicat muzicii si intrumentelortraditionale muzicale nordice sustinut de Eilif Gundersen, membru in trupaWardruna

Eilif Gundersen(membru al trupeiWardruna) va sustine un seminar inedit, parte din evenimentele alternative marca ARTmaniadesfasurate in perioada festivalului.

Astfel, vineri (26 iulie 2019), intre 17:15 – 18:00,Eilif va vorbi pasionatilor de muzicasi de mitologie despre muzica traditionalasi despre instrumentele traditionale nordice.

Evenimentul este dedicat participantilor la ARTmania Festival 2019, care au acces gratuit in baza bratarii de festival, in limita locurilor disponibile (aprox. 30 de locuri).

Seminarul dedicat muzicii, mitologiei si instrumentelor muzicale nordice va avea loc in incinta Librariei Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu (Bd. Balcescu nr. 16).

Sesiune de lecturain colaborare cu Librariile Humanitas

Librariile Humanitas se alatura festivalului ARTmania in efortul de promovare a activitatilor culturale prin oferirea unei sesiuni speciale de lectura dedicate participantilor la festival.

Acestia vor avea acces gratuit,in baza bratarii de festival,in limita locurilor disponibile (aprox. 30 locuri), la acest eveniment. Sesiunea se va desfasura in incinta Librariei Humanitas „Constantin Noica” din Sibiu,sambata (27 iulie 2019) intre 15:00 –17:00. Adresa Librariei Humanitas „Constantin Noica”: Bd. Balcescu nr. 16.

Sesiunea de lecturava fi sustinuta de cunoscuta actrita Lerida Buchholtzer, de la Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu, care va da viata cuvintelor prin lecturarea de fragmente din „Fluturele negru” cunoscuta lucrare a scriitorului Radu Paraschivescu si din „Melancolia” semnata de Mircea Cartarescu.

„Fluturele negru” (Radu Paraschivescu) este romanul unei predestinari in care fiecare amanunt (copilaria chinuita, maestrul iubit, dar aflat intr-o alta varsta a picturii, amorul novelesc pentru o femeie pierduta, dar mai ales spectrul mortii-prietene, viziunea fluturelui negru in fiecare gest, vis, intamplare) isi are rolul sau.

Nu exista scapare din universul negru al lui Caravaggio (pare a ne spune povestitorul din alt timp), nu exista scapare in afara scurtului moment in care, printr-un tertip (de ordinul creatiei din nimic), artistul ne obliga sa privim altfel figurile sale ambivalente, concupiscente sau suave, fructele sale pline de o seva artificiala, «cinele de taina» necanonice si neconventionale.“, potrivit recenziei oferite de Simona Sora.

„Melancolia” (Mircea Cartarescu), bestseller la Bookfest 2019, atinge subiecte de o profunda umanitatesi emotie, precum singuratatea si melancolia. „Ajunse la rond, unde il astepta Vasile Singuratate. Coborase de pe soclul sau si levita la o palma deasupra aleii. In dreptul fruntii, al coastelor si-n josul pantecului piatra lui nobila era sparta. Dar tinea inca la piept o carte, singura scrisa de el vreodata, o carte ilizibila de piatra. Baiatul se-apropie de soclu si citi inc-o data inscriptia sapata-n arama: CUM NINGE SOARTA? Isi lipi fruntea de ea si-o repetain gand pana cuvintele isi pierdura sensul. Apoi se-ndrepta catre marele mutilat si-l lua, fara sa-l priveasca, de brat. Pornira-mpreuna de-a lungul sinelor de tramvai, lasandu-si in urma umbrele lungi si subtiri. Strada era tacutasi pustietatea totala. Drumul n-avea sfarsit. Omul de piatra avea sa-l insoteasca de-acum toata viata.“

Lerida Buchholtzer, de la Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu, este una dintre cele mai cunoscute si indelung aplaudate actrite. Este cunoscuta pentru numeroase roluri jucate cu mare talent, precum cele din spectacolele „Un tramvai numit Popescu” (un proiect de spectacol comunitar, itinerant, neconventional, experimental, alternativ, scenariul fiind o dramatizare a textelor apartinand operei antume si postume a poetului Cristian Popescu - poeme si eseuri) si „... E randul” (texte din Eugène Ionesco si Samuel Beckett, spectacol realizat de Lerida Buchholtzer).

De-a lungul carierei, doamna Buchholtzer a fost premiata pentru activitatea sa artistica, distinctii dintre care pot fi mentionate: Premiul pentru rolul Ioana Zanatica, din spectacolul „Cruciada copiilor”, de Lucian Blaga, la Festivalul International „Lucian Blaga” din Sebes (1999) sau Premiul pentru rolul Bogdana, din spectacolul „Jesus Christus Rex Moldavie”, de Mihai Eminescu, la Festivalul de creatie I. D. Sarbu (1991).

Muzica si traditiile se intalnescu din nou.Acces GRATUIT, in baza bratarii de festival,in cadrul Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale „ASTRA” din Sibiusi la evenimentele organizate in incinta sa

Complexul National Muzeal ASTRA (Muzeul Satului din Sibiu) continuaparteneriatul cu ARTmania Festival, sustinand acest proiect cultural modern prin acordarea accesului gratuit in spatiul care promoveaza traditiile romanesti.

Astfel, in perioada festivalului ARTmania (26-27 iulie 2019), participantii la festival beneficiaza de acces gratuitin incinta Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale „ASTRA” din Sibiu, in baza bratarii de acces primite pentru editia ARTmania Festival 2019.

De asemenea, festivalierii vor avea acces gratuit la doua evenimente organizate in interiorul Complexului Muzeal ASTRA:

Chinese Lantern Festival

Festivalul lampioanelor este o traditie chineza veche de secole, sarbatorita din vremea dinastiei Han, ilustrand spectaculoase scene inspirate din istorie si mitologie.

In 20 de ansambluri luminoase, prin detalii incredibile, cunoastem creaturi fabuloase din legendele Chinei antice, dar si imaginii familiare, o adevarata punte spre o cultura exoticasi misterioasa. Nu in ultimul rand, Chinese Lantern Festival, reprezinta un motiv in plus de a vizita, muzeul ASTRA, la lumina zilei, si al redescoperi sub lumina lampioanelor.

Festivalul Lampioanelordin incinta complexului Muzeal ASTRA are locin fiecare seara, intre orele 20:00 – 24:00, accesul gratuit la eveniment al festivalierilor putand fi facut in serile de vineri (26 iulie 2019) si sambata (27 iulie 2019).

Olimpiada “Mestesuguri Artistice Traditionale”– editia a XXIV-a – 24 - 28 iulie 2019

In perioada 24 – 28 iulie 2019,are loc cea de a XXIV-a editie a fazei nationale a Olimpiadei „Mestesuguri artistice traditionale” gazduita de Muzeul ASTRAin parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Judetului Sibiu. In 2017, aceasta competitie a fost distinsa cu mentiunea speciala a jurului Europa Nostra.

Editia 2019 reuneste 250 de participanti, din 31 de judete ale tarii, inclusiv Sibiu si Bucuresti, dar si din strainatate din tari ca Suedia, Republica Bulgaria si Republica Moldova, R.P. Chineza (Institutul Confucius Sibiu/ ULBS Sibiu).

Cu aceasta ocazie, vizitatorii Muzeului vor putea participa la workshop-uri interactive precum:

•             24 – 28 iulie-Confectionat podoabe si jucarii traditionale workshop sustinut de mesterul Mircea Lac, Deva, Hunedoara. Loc: Complexul arhitectonic maramuresan Berbesti, Muzeul in aer liber

•             24 – 28 iulie- Ora de joacain muzeu. Loc: Scoala din Ticera - Etno Tehno Parc, Muzeul in aer liber

•             27 – 28 iulie- Arta decuparii hartiei, pictura chinezeasca, origami si jocuri traditionale Shuttlecock si Tou Hu - workshop sustinut de reprezentantii Institutului Confucius Sibiu, ULBS Sibiu

•             27 – 28 iulie- Jocuri traditionale suedeze – workshop sustinut de elevii din Suedia. Locatie: Complexul arhitectonic maramuresan Berbesti, Muzeul in aer liber

•             27 – 28 iulie - Dansuri traditionale din Bulgaria – workshop sustinut de Ansamblul Folcloric „Sivek”, Gabrovo, R. Bulgaria. Loc: Poienita Straja - Campulung, Muzeul in aer liber

Micii mestesugari in straiele specifice locurilor de origine, cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani, vor anima Muzeul prin ateliere interactive, atat in spatiile pavilionare (24 iulie), cat si prin gospodariile din Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului (25-28 iulie).

Spectacolele folclorice vor avea loc in data de 27 iulie, ora 17:30, avand ca invitati ansamblurile folclorice de copii din Miercurea Sibiului, Seica Mare, Sacadate si Palatul Copiilor Sibiu.

Revenind la Olimpiada, elevii inscrisi in concurs vor participa la diferite sectiuni, precum: tesut la razboi vertical si orizontal, brodat, cusut, confectionat piese de port popular, confectionat podoabe, confectionat papusi in port popular, confectionat opinci, dantela cu ciocanele, ciucuri pe chelteu, impletit, impletit fibre vegetale, prelucrarea artistica a lemnului, sculptura lemn, sculptat icoane de vatra, xilogravura, pirogravura, metaloplastie, prelucarea cornului, prelucrarea metalului, incondeiat oua, pictat icoane pe sticlasi pe lemn, pictura naiva, ceramica figurativa, modelat ceramica, olarit, confectionat masti, arta decorativa.

Pe 28 iulie, ora 1700 , va avea loc festivitatea de inchidere pe scena de pe lacul din Muzeul in aer liber, unde sunt asteptati pentru o prestatie artistica membri Ansamblului Folcloric „Valea Sadului”. Si in acest an, se va desfasura in paralel cu Olimpiada cea de a XI-a editie a Taberei de mestesuguri „Fara limite – Impreunaintru traditie”, dedicata copiilor si tinerilor cu dizabilitati din intreaga tara.

Complexului Muzeal ASTRA din Sibiu:

Adresa: Str. Padurea Dumbrava nr. 16-20, Sibiu

Program: zilnic 10:00 – 20:00

Abonamente pentru editia 2019 a Festivalului ARTmaniamaisuntdisponibilein numar limitat pewww.artmaniafestival.rola pretul de 360 de lei/ buc.

Facebook Event ARTmania Festival 2019:http://bit.ly/OfficialFacebookEvent_ARTmaniaFestival2019

Facebook Page ARTmania Festival:https://www.facebook.com/ARTmania.Festival/

# # #

Despre Librariile Humanitas

Librariile Humanitas sunt parte a Grupului Humanitas alaturi de Editura Humanitas, Humanitas Fiction si Humanitas Digital. Reteaua, ajunsa la peste 16 librarii in toatatara, a pornit de la prima librarie privata din Bucuresti, deschisain 1991 pe Calea Victoriei.

Librariile acorda spatii generoase cartilor selectate din oferta a peste trei sute de edituri, iar sectiunile dedicate muzicii, filmului, obiectelor de decor, calatoriilor, jocurilor ofera cititorilor idei bune si practice pentru cadouri speciale.

Fiecare cu specificul ei, cu elemente de design care variaza de la minimalist, organic sau restaurari spectaculoase, cu zone de cafenea si de frunzarit. Librarii Humanitas pot fi considerati adevarati consultanti personali de lectura, la randul lor combinatii eterogene si interesante de inclinatii si preocupari.

Despre Complexului National Muzeal ASTRA

Povestea Complexului National Muzeal ASTRA incepe in urma cu mai bine de un secol si reprezinta cea mai vasta structura etnomuzeala din Romania, tratand, distinct, specificul culturii populare romanesti si sasesti, in cadrul Muzeului Civilizatiei Traditionale Populare “ASTRA”, Muzeului Civilizatiei Transilvane “ASTRA”, Muzeului de Etnografie Saseasca “Emil Sigerus”, iar a popoarelor extraeuropene in cadrul Muzeului de Etnografie Universala “Franz Binder”.

Despre ARTmania Festival, primul festival romanesc care a dezvoltat in Romania ideea de imbinare dintre artasi divertisment („entertainment”), este o platforma dedicata promovarii tuturor formelor de expresie artisticainspirate din cultura rock.

De-a lungul editiilor sale, ARTmania s-a consacrat drept principal promotor regional al proiectelor muzicale contemporane. Insa, ARTmania Festival nu inseamna doar concerte ale unor mari formatii internationale si locale. Muzica este componenta de baza de la care a pornit totul, insa, reprezinta doar o parte din experienta pe care festivalul a dorit sa o ofere iubitorilor de arta din Romania si din strainatate.

Inca de la inceputuri, ARTmania a fost gandita ca o platforma culturala menita sa ofere publicului cat mai multe evenimente si moduri de a experimenta forme variate de expresie artistica, precum: concerte, expozitii, lansari de carte sau proiectii de film. Acest spatiu comun de intalnire al artistilor si al publicului la nivelul sunetului, culorilor, imaginilor sau literelor, gazduit de Piatasi de cetatea medievala, creeaza spatiul de poveste si magia care reprezinta, in esenta, spiritului festivalului.

Fiind cel mai longeviv festival rock din Romania si una dintre marcile cu cea mai indelungatatraditie de pe scena culturala regionala, ARTmania si-a conturat propria identitate prin intermediul unui concept indraznetsi al unui ambient special: Piata Mare a uneia dintre cele mai frumoase cetati medievale din Estul Europei.

ARTmania exploreaza mereu drumuri noi, capitalizand experienta editiilor anterioare, cand pe scena festivalului au urcat o serie de artisti si de trupe importante, de la Steven Wilson, Peter Hammill, Serj Tankiansi Devin Townsend, la Die Toten Hosen, Nightwish, Within Temptation, HIM, Tarja Turunen, The Gathering, The Sisters of Mercy, Anathema, Apocalyptica, Lacuna Coil, Helloween, Lacrimosa, Poets of the Fall sau Deine Lakaien, printre multi altii.

ARTmania Festival este membru fondator AROC – Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale, care-i are ca membri fondatori pe unii dintre cei mai importanti promoteri din Romania, precum: Emagic, Events, Electric Castle, Summer Well sau Twin Arts, printre altii.

# # #

Pentru mai multe informatii va rugam contactati:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.