De la CHAOS MAGIC la MAGIC CHAOS - EVENESCENCE (FOTO GALERIE)

EVENESCENCE 2019 5Asa as numi recitalul EVENESCENCE La Arenele Romane in 15 septembrie. De ce? Pentru ca a fost o nebunie si o mare surpriza pentru mine. Surpriza, pentru ca nu am reusit sa ajung la nici unul dintre showurile din Romania(Amy a zis la un moment dat pe scena ca a fost de 5 ori) si parerile celor prezenti erau foarte diverse.

M-am lamurit personal: neaparat trebuie vazuti “live”, suna mult mai salbatic decit pe disc, Amy are o energie cu care le intrece pe alte soliste din acelasi gen(nu dam nume aici), tobarul a “batut” salbatic tot (drept care a si aruncat 2 fete de toba in public la final) iar ceilalti au completat acest aparent haos plin de magie. M-a mai surprins sa vad foarte multa lume si de toate virstele cintind impreuna cu trupa si nu numai “Bring me to life”, care e atit de cunoscuta incit cred ca se preda la scoala in Arkansas. Ce nu mi-a placut in schimb la public a fost din nou insistenta cu care au filmat concertul sau de fapt au vrut sa trimita “laivuri” prietenilor sa le faca in sic. Oameni buni, o parte dintre spectatori au venit chiar sa vada concertul, nu ecranele voastre si conversatiile stupide in retele sociale. Trei tipi linga mine filmau si beau bere in acelasi timp, le tremura mina pe telefon pentru ca si sareau dar tot scriau “mama, e beton la arene!” sau “coae,ce fraier ai fost ca n-ai venit”. E adevarat ca aici sint influentat de concertul “Into the electric castle” cu Ayreon(stiu ca ma invidiati,de-aia am si scris aici) vazut cu 2 zile inainte, unde la rugamintea artistilor nimeni nu a filmat, iar pentru poze statistica arata ca in citeva secunde poti prinde instantanee bune fara sa deranjezi pe cei din spatele tau.

Revenim la Arene si ca sa folosim metoda “sandwich” un lucru pozitiv a fost ca era lume la debutul primei trupe ceea ce inseamna ca intelegem usor-usor ca trupele de deschidere merita atentie si sprijin.

CHAOS MAGIC au deschis cu Caterina Nix ca “front person”, apropiata ca prezenta de celelalte doamne ale “rock metal gothicului progressive” cum spunea cineva. Am remarcat bucuria lor de a cinta si respectul pentru public,dar nu mi-a fost chiar clar ce traseu urmaresc sa ajunga la public-e greu sa iesi din multimea de trupe care cinta aproape la fel. Dar una peste alta, trupa din Chile s-a prezentat foarte onorabil. Au urmat VERIDIA, o aparitie foarte interesanta cu un stil mult mai bine inchegat decit chilienii si cu o coloratura alb-negru spectaculoasa atit la instrumente cit si in vestimentatie(aceeasi antisimetrie alb-negru am regasit-o si in videoclipuri). Chiar daca o parte dintre cei veniti la un concert de “metal” (chiar am cautat sa vad daca Evanscence cinta metal si Wikipedia spune “gothic rock si gothic metal”) au fost dezamagiti si au iesit la o tigara/bere/hot dog, eu chiar i-am urmarit si pot spune ca vocalista lor a fost mult mai motivata si prezenta decit Caterina iar stilul lor pe alocuri etichetat “haotic” m-a captivat in multe moment. O precizare: daca tobarul de la Evanscence s-a uitat atent in public inainte sa arunce betele, chitaristul de la Veridia a lansat citeva CD-uri cam violent, unul lovind un spectator destul de tare la citiva centimetri de ochi,deci desi a fost ranit in timpla,se poate spune ca a avut noroc. Fiti mai atenti cind se arunca obiecte de pe scena si nu va mai luptati pentru pene.

Dupa o pauza lunga de 45 de minute timp in care tribunele si arena aproape s-au umplut ( bravo organizatorilor ca au reusit sa adune atita lume), publicul s-a aprovizionat cu bere, inclusiv tipul de linga mine care filma si care mi-a varsat un pahar pe camasa in timp ce facea o manevra cu telefonul), scena s-a colorat in culori vii si de aici ar trebui sa va uitati pe filmarile de pe youtube. Eu va spun doar ca s-a cintat cam 100 de minute, nu au lipsit “Lithium”, “My immortal” si alte hituri cintate cu publicul impreuna si am facut si eu citeva poze pe care le adaug aici.

Un show reusit si nu e de mirare ca Evanescence au fost alesi de WITHIN TEMPTATION pentru turneul european din aprilie “Worlds Collide”. Daca nu ajunge si in Romania puteti prinde turneul pe-aproape https://www.loudersound.com/news/evanescence-and-within-temptation-announce-co-headline-european-tour. Daca aveti vreun gind, sa imi spuneti poate mergem impreuna.

Tolea Postovei