FOTO - Suntem Rockeri sau nu suntem ? (“I Am The Rocker” - concert ANULAT)

De ce as scrie despre un eveniment anulat, restructurat, care a provocat atita isterie intre consumatorii de rock? Pentru ca este pentru prima data cind sint oripilat de ce se intimpla in gasca noastra de “rockeri “ care avem grupuri pe facebook, ne cerem si acceptam prietenii si dam like-uri la orice videoclip luat de pe youtube dar nu citim cu atentie chestii sentimentale, recenzii de la concerte sau pareri despre scena muzicala rock. Suntem rockeri sau nu suntem ? 

Un eveniment care s-a dorit sa alature Romania si Bucurestiul marilor scene festivaliere nu a avut loc. 25 de trupe si 3 scene puteau uni pe fanii Carcass, Mayhem, Dream Theater, Arkona sau Kempes , pe nostalgicii Celelalte Cuvinte, Thin Lizzy sau pe temerarii care vin de la sute de km sa incerce noi experiente.Sa cautam vinovatul ( vinovatii ) acum e tardiv – ar trebui sa incercam impreuna sa vedem ce putem face pe viitor. Cine e de vina ? Noi ca nu am promovat mai activ festivalul, ca nu am cumparat din timp bilete si abonamente , ei ca au pus pretul poate prea mare intr-o perioada in care am fost la Kavarna, Judas Priest, Toto, Godsmack, Slash, suprapunerea cu Jazz Bucuresti, Shine 2 sau cu niste concerte moca de la o firma de bere?

Organizatorii par a avea cea mai mare vina – nu au estimat impactul real al evenimentului, nu au avut un plan B clar in caz ca nu se vind destule bilete si abonamente, au intirziat cu un comunicat oficial dorind sa gaseasca o solutie de compromis cit mai buna si sa nu le fie afectate relatiile cu trupele si managerii lor, sacrificind in schimb relatia cu publicul, si mai ales cu cel platitor (cei care nu si-au luat bilete, sa taca !). Nu e usor, nu le-a fost usor , ca unul care am organizat peste 40 de festivaluri (nu de acest calibru,dar oricum top t Buzau si Bluzau sint branduri nationale) am incercat sa inteleg situatia si sa ma intreb ce as fi facut eu in locul lor. Marea masa de potentiali spectatori sau simpli urmaritori ai evenimentului au luat insa doar faptul brut : nu mai avem festival, am fost pacaliti,ne-am pierdut bani si timp,am ratat intilnirea cu artistii si cu prietenii.Si de aici un asalt total deplasat (parerea mea) asupra organizatorilor si a lui Mohi ( am uitat concertele precedente si faptul ca doar cu citeva zile inainte ii avusesem pe Toto,Godsmack si Slash ). Sub pavaza retelelor sociale (spatial virtual inghite din nefericire orice comentariu ) oameni cu care impart grupuri pe facebook, cu care am fost impreuna la concerte si chiar am colaborat s-au aruncat ca niste hiene asupra Phoenix Entertainment cu expresii, injurii, afirmatii pe care la cat sunt de flexibil mi-a fost rusine sa le parcurg. In acelasi timp,”concurenta “ a sarit in sus de bucurie ca moare capra vecinului si asteapta acum sa moara vecinul sa-i ia capra. Sa fie acesta spiritul “rock” sub care ne-am pretins si ne pretindem mai buni decit discomanii, newwaverii, punkistii, rapperii sau manelistii? Imi inchipui un scenariu similar la un festival de manele: as paria ca mare parte dintre cei “inselati” s-ar fi unit si l-ar fi intrebat pe organizatorul in dificultate “ ia,zi frate cum sa te ajutam?“

Cind cititi aceste rinduri totul e istorie – citiva fericiti au avut trei seri alternative de muzica ca o recompensa ( pacat totusi ca Arkona sau Black Star Riders nu au avut aproape pe toti cei care si i-ar fi dorit ), altii si-au retras banii sau vor vedea alte concerte in urmatoarele luni in compenastie ,circotasii se bat in piept ca nu-si mai cumpara bilete in avans sau ca vor ignora evenimentele aceluiasi organizator.Trupele absente au incercat o cale de mijloc, comunicate de blamare sau scuze ,mesaje de stupefactie sau de sustinere ,iar Kamelot au venit in Bucuresti si au fost prezenti in rindul fanilor la Silver Church chiar daca nu au iesit pe scena.Trupele care au fost selectate sa cinte s-au prezentat onorabil si nu au tinut cont ca au in fata doar  o suta – doua de spectatori ,iar aici este o mare dovada de responsabilitate si respect fata de public. Am urmarit Arkona si Black Star Riders si imi dau jos toate palariile in fata lor.

Am scris aceste rinduri pentru ca asa am simtit, pentru ca am fost spre concert cu Evergray si m-am intors de la jumatatea drumului,pentru ca am ajuns la Sala Palatului sa o vad pe Tarja si ea era bolnava si nu putea sa cinte, pentru ca am fost sa-i vad pe Blind Guardian si ei nu venisera,pentru ca asa e viata cu bune si rele ,cu satisfactii si deceptii. Sper ca aceste lucruri sa ne intareasca, sa ne uneasca si sa ne adune la urmatoarele evenimente fie ca sint organizate de Phoenix Entertainment sau de alti promotori. Si ele vor fi caci asa cum foarte plastic mi-a spus Mohi simbata “ nu mor caii cind vor ciinii “…Iar celor care au fost ciini le adresez urmatorul indemn: “Faceti voi, ma!!”

Tolea Postovei – 5 iulie 2015