FOTO - Judas Priest - “ Au scule, mă ! “ cu “ Metal Gods ” la Romexpo – 1 iulie 2015

Asteptam de mult o reintilnire cu Judas Priest mai ales ca acum 15 ani i-am vazut fara Halford la voce iar la precedent lor venire in Romania eram in concediu. Ca sa intru in atmosfera am ascultat ultimele albume si ceva din piesele vechi si pot spune ca Judas Priest este una dintre trupele care duce mai departe cu onoare flacara metalica a anilor ’70 –’80. In plus prezenta la Kavarna si intilnirea cu Unisonic avind doi membri Helloween

 in formula mi-au readus in memorie si o parte din hiturile “ Keepers of the seventh keys“. Asa ca am ajuns la concert sigur ca va fi un eveniment de calitate. Deschiderea a apartinut celor de 9.7 Richter dar nu am putut sa ma concentrez asupra recitalului lor deoarece abia intrasem si vizitam standurile de tricouri si bere.Ramin insa la convingerea ca trupele autohtone nu au ce cauta in deschiderea unor nume importante ,nici nu ii promoveaza ca lumea ,iar diferenta de valoare si de calitate a sunetului chiar le poate crea dezavantaje ,in plus publicul nefind acolo pentru ei nu le acorda atentia cuvenita,exceptie poate facind cei din primele rinduri.

Helloween au avut un show in stilul caracteristic cu riff-uri infernale de chitara ,joc de scena dinamic si cu un baterist inarmat cu unul dintre cele mai ample seturi pe care le-am vazut.M-a mirat oarecum faptul ca au avut atit de multi fani care stiau textele si am vazut persoane venite special pentru ei.Oricum mi-au placut mai mult decit prin ’99 cind i-am vazut la un Ozz fest in Budapesta.

Decorurile s-au rearanjat si un imens mesh “Judas Priest “ a protejat pregatirea scenei.Asteptind recitalul ne-am amintit de caseta video Dortmund ’83 pe care am vazut-o de multe ori in tinerete si la care colegii mei de la trupa Demos exclamau  “ au scule ,mă ! “ ,vorba pe care o folosim si astazi cind ne place ceva.

Ca de obicei nu insist asupra recitalului spunind insa ca a fost un show aproape perfect de la sunet la decoruri , de la joc de scena la playlist .M-am bucurat sa aud “Metal Gods “ , “ Hell bent for leather “ , “ Victim of changes “ sau “ Living after midnight “ , dar sa descoper si variantele live la piese de pe “Redeemer of the souls “ .Bineinteles urgia a atins apogeul la “Breaking the law “ si ulterior la aparitia lui Halford pe motor.Un plus pentru fundal si elementele multimedia care au completat perfect “ coloana sonora “ a fiecarei piese.

Una peste alta un concert metalic autentic ,dovada ca metalul nu a ruginit.M-am bucurat si de Helloween si de Judas Priest ,am cintat si am sarit cu cei din jur ,am apreciat prezenta veteranilor in public dar si a generatiei tinere . Doua lucruri mi-au intarit convingerea ca a fost un concert de exceptie : pasiunea cu care fiul meu a urmarit recitalurile si concluzia comuna din final a mea si a lui Dan Chiriac :

“ Au scule ,mă ! “

Tolea Postovei