EPISODUL AL IV - LEA - Iris, Aeterna tradare! “Spovedania lui Ilie” (Adrian George Ilie) - document fundamental pentru intelegerea modului in care Romania incerca sa se conecteze la fenomenul rock mondial, in ciuda oprelistilor si prigoanei

IRIS 1985 Adrian Ilie George SUAEPISODUL AL IV -LEA -  Iris, Aeterna tradare!Spovedania lui Ilie” (Adrian George Ilie) - document fundamental pentru intelegerea modului in care Romania incerca sa se conecteze la fenomenul rock mondial, in ciuda oprelistilor si prigoanei. Continuam seria (EPISODUL I, EPISODUL II, EPISODUL III) declaratiilor lui Adrian Ilie, unul dintre cei mai buni chitaristi romani, azi stabilit in Statele Unite, fost component de marca al trupelor Iris si Voltaj. 

Cunoscutul chitarist de rock Adi Ilie, care a cantat cu Iris si Voltaj, acum stabilit in Statele Unite, continua serialul de dezvaluiri din rockul comunist. In episodul de fata, Ilie ne povesteste cum a fost folosit ca jolly-jocker pe ruta Minculescu - Nutu Olteanu - Nelu Dumitrescu.

"Am plecat din Iris imediat ce s-au terminat cele trei luni cu Cenaclul Flacara. Am facut peste noapte trupa Voltaj cea care exista si astazi si care tace malc despre cum a preluat numele. Componenta era: eu, Minculescu, Horatiu Rad (mai apoi Doru Borobeica), Nicky Dinescu si Dan Cimpoeru (mai apoi Gabi Nacu). Am intrat imediat in studio si am pregatit piese noi: Aceasta-i intrebarea, Nori de hartie, Lumina, Speranta, Alerg, Fug cu timpul, plus piesele mele din Iris. Trupa a fost chemata imediat in Cenaclu dupa mari succese la Polivalenta si la Circul de Stat. L-am rugat atunci pe Paunescu sa nu ne cheme daca doreste sa dea afara Irisul. Nu doream sa fac cariera calcand peste morti. Am fost impreuna o bucata de timp si noi si Iris, dupa care ei au plecat nu stiu din ce motive. Din nou "monstruoasa coalitie" functiona perfect intre mine si Cristi Minculescu. Ne potriveam la fix. Am continuat in Flacara cu Voltaj pana in ultima zi a unui mare turneu prin tara. Stiam de la regretatul Costas Caracostas ca Minculescu doreste sa ma paraseasca si sa plece la Iris, care intrase din nou in Cenaclu intr-o formula noua cu Sanda Lacatusu, Ochescu, Marti, Nutu, Nelu. Nu am crezut. Il rugasem insistent sa imi spuna daca pleaca si m-a mintit spunandu-mi ca nu e adevarat." Minculescu intre Voltaj, Iris si Totusi

"Pe scena Arenelor Romane, Paunescu ne-a oprit si a anuntat ca, din acel moment, Minculescu va trece la Iris si nu va mai canta cu Voltaj. Am ramas mut iar publicul era socat. Mi-am revenit repede din pumni si am continuat sa cant eu doua piese cu vocea. Am terminat si am plecat acasa invins si trist. A fost ultimul contact cu Minculescu. Ca pleca era dreptul lui, dar a contat modul in care a facut-o. S-a dus la cei care l-au ironizat si si-au batut joc de el folosindu-l. La scurt timp, Irisul avea sa se dezmembreze pentru ca Minculescu a fost luat in formatia lui Andrei Paunescu, fiul poetului, numita <<Totusi>>. Se dorea ca Minculescu si in cele din urma eu sa ajungem acolo pentru a-l lansa pe Andrei.

Dupa vreo doua formule de Voltaj, am ramas doar eu si Nicky Dinescu, omul meu de suflet. Am facut formatia Incognito cu Anton Hasias. Alaturi de el era Dan Bittman, un student care dorea sa cante. Liviu Pop, baterist de mare talent, avea sa plece curand, in locul lui venind - cine altul? - Nicky Dinescu. Am facut repetitii si compozitii noi: O viata de om, Vine din inima mea, Lumini si umbre, Ochi de cer, De vei veni. Titus Munteanu a castigat un concurs in Franta cu un clip pe care ni l-a facut. Am aceasta filmare si multe altele pe care am reusit sa le scot din tara pe un mosor de leucoplast.

Dupa primele succese am fost chemati la Flacara de Paunescu. Am dat proba exact in noaptea de Revelion la Breaza. Iris erau dati afara si de vreo sase luni nu faceau nimic. Am stat vreo trei luni, dupa care Paunescu mi-a facut direct oferta sa merg in trupa lui Minculescu si Andrei. L-am refuzat foarte clar. Am fost sfatuiti de el sa parasim Cenaclul dupa ce pe Anton l-a uitat voit noaptea la Tebea, in cimitir. Am plecat si am platit hotelurile si mesele, pentru ca asa se intampla cu cei care nu isi ascultau stapanul. Pe Stadionul Giulesti, ultimul din turneu, cand a fost intrebat unde este formatia Incognito, poetul a spus ca Anton are dosar la spitalul de nebuni, iar eu am actele de plecare din tara. Stia din '82 toamna ca am actele de plecare, m-a si intrebat unde plec."

Bittman pe teava

"Ajuns acasa a doua zi, cine credeti ca m-a vizitat urgent? Da, erau cei din Iris - Nutu, Marti si Nelu. M-au convins dupa multe discutii. Incognito oricum nu mai putea functiona si singurul care suferea din nou era Nicky. Dar a inteles, ca intotdeauna. Minculescu a dorit sa vina si el in Iris pentru ca se saturase de Flacara. Am refuzat sa dau vreun verdict si i-am lasat pe cei de la Iris sa o faca. Ei nu l-au acceptat, invocand ca omul canta prost. Atunci l-am pus pe tava pe Bittman. Am inceput lucrul la alte piese (in calea norilor, Albina, Lumini si umbre, Pacea florilor, Zorile), pe care le-am inregistrat si filmat cu ajutorul lui Petre Magdin, ce incerca sa-si spele pacatele.

Am cantat vreo cateva luni la Perla Marii in Costinesti. Au urmat ceva turnee si imprimari. Doru Borobeica il inlocuise pe Marti, plecat la Holograf. Chiar eu il sunasem si ii facusem invitatia sa vina in Iris. A crezut ca este o gluma proasta, pentru ca el fugise din Voltaj cu Gabi Nacu si Sanda Lacatusu, iar acum dadea vina pe ei ca l-ar fi influentat. I l-am dat la telefon pe Nutu Olteanu, care a confirmat oferta facuta. Asa a venit Borobeica in trupa Iris.

Iata-ma la Clubul Sindicatelor cu Nelu si Borobeica la repetitie. Olteanu era absent pentru ca aranja niste concerte, iar Bittman invata pentru sesiune. La un moment dat, Nelu mi-a spus ca pleaca acasa pentru ca nu este nimic de facut. L-a luat si pe Borobeica, pe care il invitase la masa. Am mai stat putin si am plecat si eu. Stand in statia de autobuz, pe partea opusa au coborat din masina Olteanu, Bittman si Bogdan Stanescu, fostul chitarist de la Domino. Ei ii duceau amplificatorul de chitara. Nu mi-a fost greu sa inteleg ce se intampla. Ne-am salutat si... simteam ca mi se topesc picioarele. Ma intrebam ce voi face. De ce au procedat astfel niste indivizi pe care ii ajutasem de atatea ori? Cui ii plateam toate astea? Nu aveam alte venituri, sotia mea nu putea lucra dat fiind actele de plecare definitiva. Mama fusese implicata intr-un accident la fabrica de medicamente si i-au ascuns actele de internare, fiind acum bolnava cu ficatul in urma unei intoxicatii cu amoniac. Tatal meu, fost prim balerin, laureat a patru premii internationale, fusese candva inchis si pentru asta ajunsese acum la o pensie de 1500 de lei dupa aproape 40 de ani de activitate. Am ajuns din nou invins acasa. Eram inlaturat miseleste de cei de la Iris pe care ii deranja faptul ca am actele de plecare. Insa avem sa inteleg tot acest joc."

(va urma)

Materialul a fost trimis redactiei de corespondentul nostru in SUA - Adrian George Ilie

INTERVIUL A APARUT SI PE ZIUA.NET