EPISODUL AL V - LEA - Vali Sterian - protesatatar de tip american! “Spovedania lui Ilie” (Adrian George Ilie) - document fundamental pentru intelegerea modului in care Romania incerca sa se conecteze la fenomenul rock mondial ...

Adrian George Ilie si Vali Sterian muzica rockEPISODUL AL V -LEAVali Sterian - protesatatar de tip american!  “Spovedania lui Ilie” (Adrian George Ilie) - document fundamental pentru intelegerea modului in care Romania incerca sa se conecteze la fenomenul rock mondial, in ciuda oprelistilor si prigoanei. Continuam seria (EPISODUL I, EPISODUL II, EPISODUL III, EPISODUL IV) declaratiilor lui Adrian Ilie, fost chitarist la Iris si Voltaj, unul dintre cei mai buni instrumentisti si compozitori de rock, acum stabilit in Statele Unite, ne povesteste in episodul de azi despre intalnirea cu Vali Sterian si trupa sa, de unde au rezultat cantece memorabile precum "Sperante vii". (L.I.)

"Cateva zile dupa ce am fost dat afara din Iris am fost foarte deprimat. Stateam cu sotia mea nestiind ce sa mai facem pentru ca actele de plecare in strainatate nu avansau deloc si venituri nu aveam. Am primit un telefon de la regretatul Radu Raducanu, fostul tobosar de la Domino, care mi-a propus sa vin la el si sa facem o trupa. In paralel cu el m-a sunat si Vali Sterian, Dumnezeu sa-l ierte, care mi-a facut o oferta dupa ce Gabi Nacu plecase de la el. Am acceptat propunerea lui Vali, care "avea caruta pusa in miscare". Am repetat, in cateva zile am invatat repertoriul si am reorchestrat alte piese. Curand aveam sa ii fac si lui Vali o piesa, "Sperante vii", pe care el a cantat-o cu multa placere. Cred ca a fost formula cea mai buna pe care a avut-o, cu mine, Jery Schwartz pe bas si Doru Istudor pe tobe. O amintire de neuitat cu Vali a avut loc intr-un spectacol la Teatrul Mic. Vali fiind vesel, asa cum era el dupa ceva vodca pentru a invinge emotia inainte de spectacole, nu stiu ce i-a venit si s-a dus glont la microfon. A spus cam asa: "Aseara, la Europa Libera, Constantin Niculai Munteanu a spus ca ni se vor da pasapoarte la toti". Eu am crezut ca innebunesc, pentru ca stiam ce putea urma. Vali nu avea actele de plecare, nici Doru, nici Jery. Pai cine le avea? Eu. Nu s-a intamplat nimic, din fericire, dar am avut o discutie amicala cu Vali a doua zi pe trezie, cand i-am amintit sa stea cuminte si sa se gandeasca la copiii lui, pentru ca numai suferinta vom primi aiurea daca nu stim sa fim isteti."

Cel mai rebel rocker

"Vali ramane unul din marii mei prieteni. Unul caruia ii voi purta respect toata viata mea. A fost unic. Chiar daca am avut uneori puncte de vedere diferite, Vali si-a dorit libertatea in Romania . Vali si-a dorit disparitia cenzurii, Vali era pe felia protestului de tip american fata de guvernanti. Vali a fost poate cel mai rebel dintre noi toti si nu s-a mintit. Insa micile orgolii l-au scos de pe linie culminand cu acel monstruos accident. Ce i s-a intamplat dupa aceea este de neconceput intr-o tara libera. Lasat liber, apoi inchis, scos din nou si inchis iar, ca in cele din urma sa moara. Dumnezeu sa-l ierte!

Am fost suprins sa vad la inmormantarea lui doar o mica parte din poporul din Piata Universitatii, din protestatarii de atunci. Ei trebuiau sa fie cu totii. Cel care i-a facut ultima slujba a fost Dan Badulescu, care a cantat cu Vali, cu Sfinx si cu Rosu si negru. Fusese plecat in Suedia, apoi s-a repatriat si a facut institutul teologic. Si iata aceasta coincidenta, ca prima lui inmormantare sa fie a fostului lui coleg, Vali Sterian."

(va urma)

Materialul a fost trimis redactiei de corespondentul nostru in SUA - Adrian George Ilie

INTERVIUL A APARUT SI PE ZIUA.NET