EPISODUL AL IX - LEA - "Adi Ilie va reveni in Romania - “Spovedania lui Ilie” (Adrian George Ilie) - document fundamental pentru intelegerea rockului romanesc!

Adrian George Ilie chitarist SUAEPISODUL AL IX -LEA -  - "Adi Ilie va reveni in Romania - Spovedania lui Ilie” (Adrian George Ilie) - document fundamental pentru intelegerea modului in care Romania incerca sa se conecteze la fenomenul rock mondial, in ciuda oprelistilor si prigoanei. Continuam seria (EPISODUL I, EPISODUL II, EPISODUL III, EPISODUL IV, EPISODUL V, EPISODUL VI, EPISODUL VII, EPISODUL VIII ) declaratiilor lui Adrian Ilie, fost chitarist la Iris si Voltaj, unul dintre cei mai buni instrumentisti si compozitori de rock, acum stabilit in Statele Unite.  

"Viata mea artistica este destul de limitata din punct de vedere al creatiei. Spun asta pentru ca ma ocup mult cu cititul si cu mersul la spectacole. Genuri muzicale? Tot ce exista. De la Stevie Wonder la Andre Rieu, violonistul austriac. Nimeni nu se lasa coplesit de marii chitaristi Van Halen, Steve Vai, Steve Morse, pentru ca avem de invatat toata viata. Fiecare are ceva de spus. Marii artisti ai lumii: de la Stanley Clarke la Michael Stern, de la McLaughlin la Santana, trupe vechi cum sunt Pink Floyd, Camel, Yes, Hendrix. Dar si Celine Dion sau muzica populara romaneasca. Am muzica clasica multa - o parte trimisa de fostul meu basist, Anton Hasias, care lucreaza in Luxemburg. Am muzici primite de la Dan Aldea sau de la Nicu Patoi, Andries, Doru Stanculescu, Horia Stoicanu, Gabi Nacu, Doru MS, Patranoiu, FFN..."

Tiganii adevarati asculta muzica tiganeasca

"Cu mare greutate am construit un studio personal, nu mare, dar cu tot ce imi trebuie pentru a scoate un disc. Ceva ma trage inapoi - cred ca varsta. Sunt un perfectionist. Mai bine sa se intrebe oamenii de ce nu am scos ceva decat sa se intrebe de ce am scos. Mi-as dori vreo trei sau patru cantari pe an, nu mai multe, in ambianta unor sali frumoase si a unor artisti de exceptie. Nu pot suporta prostii si tupeistii in muzica. Artistul trebuie sa ramana modest si sa nu uite ca farama de talent ce o are nu este meritul lui, ci al lui Dumnezeu. Nu pot accepta sa vad cum unul ca Guta filmeaza intr-o ambulanta si in tara sunt multi care nu au acces la acestea. M-a bucurat punctul de vedere al lui Madalin Voicu despre aceasta faza sau despre manele. Cei mai mari consumatori de manele sunt romanii, nu tiganii. Tiganii adevarati asculta muzica tiganeasca.

Exista in SUA cluburi pentru muzica underground, unde sunt promovate noi curente muzicale si trupe tinere fara vreun buget. Avem concursuri nationale pentru compozitie si interpretare la care intentionez sa particip si eu ca oricare cetatean american. Nu va puteti da seama ce am simtit pentru Costel Busuioc. Un om sincer, cu frica lui Dumnezeu, care a avut o viata grea, dar a reusit sa-si pastreze mintea intreaga. Am ramas mut cum l-au tratat anumite persoane, cum sunt Traistariu si Mirita. In critica lor, pe care nimeni nu le-a cerut-o, au spus ca ii scapa vocea, ca nu stie sa se miste pe scena sau ca a avut concurenti slabi. Acest Busuioc a facut ca Romania sa fie vazuta de straini nu numai prin capsunari si hoti.

Asa ca asteptati-ma, va voi vizita cand nici nu va veti astepta, cu tolba plina de surprize. In rest, il rog pe Dumnezeu sa imi ajute necredintei mele si sa imi tina mie si familiei mele mintea intreaga. Liniste si pace sufleteasca pentru toti romanii. Sa ne auzim cu bine,

Adrian George Ilie - SUA - Anaheim, California, martie 2008

(SFARSIT)

Materialul a fost trimis redactiei de corespondentul nostru in SUA - Adrian George Ilie

INTERVIUL A APARUT SI PE ZIUA.NET