FESTIVALUL DE MUZICA ROCK TOP T - Buzau – noiembrie 2015

Buzaul a fost si este un oras cu un excelent public de rock. Intr-un interviu pe care l-a acordat postului STORM TV in 1994, Florian Pittis spunea ca Nicu Covaci i-a declarat ca ‘cel mai bun public de rock din Romania l-a intilnit la Buzau’. In aceste conditii era absolut obligatoriu ca orasul sa aiba un festival de rock. In 1983 are loc in organizarea Casei Tineretului prima editie a festivalului doar cu participare locala. 

Nasul festivalului a fost Florin Silviu Ursulescu, care avea o rubrica top t in Scanteia Tineretului. Cu timpul, la festival au inceput sa participe pe langa trupele din judet si formatii din restul tarii, top t devenind unul dintre cele mai importante concursuri de trupe tinere si o rampa de lansare pentru multe formatii. La primele editii au fost invitate in recitaluri toate numele mari din rockul romanesc de atunci; Iris, Rosu si Negru, Holograf, Celelalte Cuvinte, Florian din Transilvania, Pro Musica, Compact, Roata etc.

In 1990, organizarea festivalului a fost preluata de Fundatia pentru tineret Buzau, dar probleme organizatorice si financiare au facut ca doi ani(1991,1992) festivalul sa nu aiba loc. Editia din 1993 avea sa marcheze renasterea festivalului, iar din 1994 organizatorul principal a devenit Asociatia HAIR in parteneriat cu Fundatia pentru Tineret si cu suport financiar din partea Ministerului Tineretului si Sportului. In acesti ani s-a format si o redutabila echipa organizatorica, coordonata de Corneliu Constantinescu (director al F.T.Bz), Florin Artene (director Radio Campus), Tolea Postovei (presedinte As.HAIR) si Adrian Visteanu (lider al formatiei Demos).

Cu timpul top t a insemnat nu numai un festival concurs ci si un eveniment cultural artistic major, pe langa recitalurile formatiilor manifestarea fiind completata de dezbateri si conferinte de presa, lansari de carte si discur, expozitii de instrumente si arta foto,jam session-uri si rockoteca. Juriul a cuprins nume importante ale miscarii-F.S.Ursulescu, Florian Pittis, Gabi Gombos, Nelu Brindusan, Nelu Stratone, Doru Ionescu, Niki Constantinescu, Adi Mihailov, Liviu Hoisan, Lenti Chiriac. Premiile au fost oferite de case de discuri (Electrecord, East’n’Art, Bestial Records, Promusic Records) sau de studiouri de inregistrari (Ami, Glas Transilvan ).Top t a cunoscut un mare interes din partea presei, la fiecare editie fiind acreditati peste 80 jurnalisti din toata tara, care au acordat spatii importante pentru relatari de la fata locului. Festivalul a fost filmat de televiziunile buzoiene si de televiziuni din alte orase (Timisoara, Bucuresti, Craiova, Bacau, Cluj, Galati). Evenimentul a fost mentionat si in fanzine rock si pe ample pagini in publicatiile centrale si in cele de gen-Vox, Pop, Rock, Rocker, Heavy Metal magazine, Musical Report, Actualitatea Muzicala, Art & Roll, fiind nominalizat de multe ori la categoria ‘evenimentul anului’. In 1996 a fost editata prima caseta live oficiala a unui festival rock de dupa 1989-top t 1996 (East’n’Art),care ramane un document underground.

Ceea ce este insa cel mai important poate este faptul ca la top t au debutat formatii care aveau sa devina nume importante nu numai in underground, iar multe trupe au obtinut primele rezultate la Buzau - Impact, Survolaj, Chin, Quo Vadis, Forceps, Psycho Symphony, Floare Albastra, God, Kratos, Defect, Indian Fall, Dirty Shirt etc

    Ca urmare a premiilor acordate la  festivalul top t au fost editate albumele:

  • Quo Vadis/Floare Albastra(Electrecord 1994)
  • Forceps/Cangren(Electrecord 1995)
  • Interitus Dei-Lonely,white idols(Bestial Rec 1996)
  • God-From the moldavian..(Bestial Rec.1997)
  • Kratos-Looking behind the mirror(Bestial Rec.1998)
  • Dirty Shirt-Very Dirty(Promusic Rec.1998)
  • Defect- De-a amestecatelea(Promusic Rec.1999)
  • Legion-Marfa(Promusic Rec.1999)

·         Indian Fall-Pathfinder(Promusic Rec.2000)

In recitaluri au evoluat grupurile cistigatoare ale editiilor precedente,dar si cele mai importante nume ale rockului romanesc din anii ’90;Iris,Cargo,Voltaj,Holograf,Celelalte Cuvinte,Neurotica,Zob,Vita de Vie,Blue Spirit,Comandorul Hoisan,Timpuri Noi,Sarmalele Reci,Nightlosers,Negura Bunget,Implant pentru Refuz,Quo Vadis,Roata.

    Din punct de vedere organizatoric si promotional festivalul top t a fost recunoscut ca cel mai reusit.In fiecare an s-au tiparit afise, pliante program, ecusoane, s-au realizat tricouri, insigne, fluturasi, clipuri radio-tv, s-au creat logo-uri dintre cele mai interesante-top t 94-rock pe bune, top t 95-‘din an in an,din rock in rock,in acelasi loc,Vultur top t 97-rock cu norock, Silva top t 98-Bere si rock,top t 2001-o odisee rock.In mai 2002 are loc editia a 18-a a festivalului sub deviza ‘top t 2002-un festval MAJOR’.Aceasta editie a fost un virf de top,pe linga numele mari din recital aparind nume noi foarte valoroase,ceea ce a facut ca numarul formatiilor selectate pentru editia 2003 sa fie de cinci ACVILA,FOR SALE,THUNDERSTORM,MARSYAS si LUNA AMARA. Reusita acestui festival s-a datorat si sprijinului sponsorului principal URSUS- Regele berii in Romania..Anul 2002 a adus si mult asteptata pagina web gazduita de hmm.ro,fapt ce a generat interesante discutii in forumul paginii.tot ca o recunoastere a valorii festivalului,TVR 2 a realizat doua emisiuni Remix despre top t-una istorica si una cu editia 2002.In luna mai 2002 festivalului i-a fost dedicata o seara in cadrul intilnirilor din Club A.

    Importanta acestui festival a facut ca el sa fie inclus in cele doua editii ale Dictionarului Rock Pop Folk(Ed.Humanitas).

     Anul 2003 aduce cea de-a 19-a editie a top t. Totodata s-au implinit 20 de ani de la prima editie a festivalului(in anii 1991 si 1992 top t nu s-a tinut ).A fost una dintre cele mai puternice si echilibrate  editii,care are meritul de a propune doua noi nume TRAVKA si AIM si totodata de a-i readuce pe scena dupa o lunga tacere pe cei de la CELELALTE CUVINTE. Alte doua nume iubite de buzoieni ,TECTONIC si NEGURA BUNGET au revenit pe scena top t fiind capete de afis in primele doua seri. Top t a readus pe scena si pe cei de URA DE DUPA USA.Alte 17 nume au intregit programul topt 2003.

            Editia aniversara top t 2004  a adus pe scena buzoiana 17 trupe care au insemnat ceva pentru istoria festivalului-cistigatoare ale unor premii-DIRTY SHIRT,LEGION,LUNA AMARA,TROOPER dar si nume sonore prieteni adevarati ai top t – CELELALTE CUVINTE,IRIS,CARGO.A fost cu siguranta cea mai reusita reteta de festival,cu o medie de peste 800 spectatori pe seara si cu o calitate artstica de invidiat.Organizatorii au acordat plachete omagiale tutror trupelor prezente,ziaristilor ,sponsorilor si personalitatilor care au contribuit la imaginea top t de-a lungul anilor.Cele mai importante momente si o galerie foto au fost editate pe un triplu DVD promotional.

         Anul 2005 a adus pentru top t citeva noutati.Avind ca logo titlul unei piese Compact ‘ Un alt inceput’ si inchinat memoriei lui Teo PETER,festivalul s-a desfasurat in premiera pe parcursul a 4 zile,in program fiind incluse pentru prima data si doua formatii din strainatate – POSSESSION – Austria si KOROZY – Bulgaria.Totodata festivalul s-a bucurat de prezenta la Buzau dupa 30 de ani a legendarului grup PHOENIX care a deschis cu concertul de la Buzau turneul de promovare a albumului ‘ Baba Novak’,intimp ce RIFF au inclus Buzaul in turneul lor aniversar.Totodata top t a profitat si de revenirea grupurilor ALTAR si TIMPURI NOI ,incluzindu-le ca si cap de afis.Prestatii spectaculoase la top t 2005 au avut KUMM,URMA,RHETORICA,M.S. – toate la prima lor aparitie in Buzau.Alte 14 formatii au intregit tabloul festivalului,dintre ele cistigind dreptul de a evolua la top t 2006 CRIZE si I-CORY.

         2006 – editia a 22-a a adus festivalului un nivel si mai ridicat.S- a mentinut formula de 4 zile in care au evoluat peste 30 de formatii culminind cu ZDOB si ZDUB,cea mai in forma trupa a momentului.O mare atractie a fost revenirea celor de la COMPACT  la Buzau dupa aproape 20 de ani.Nume ca B.TON , TRAVKA , LUNA AMARA si-au prezentat albumele noi cu ocazia acestei editii.

            S-a reusit reconstruirea paginii web www.topt.ro ,care datorita formatului atractiv si a unui forum care a generat largi si lungi discutii,a ajuns in doua luni pe locul 39 in topul site-urilor muzicale fiind considerata cea mai rapida ascensiune in acel moment.

            In vara lui 2006 top t este nominalizat la Premiile VIP ca cel mai important eveniment cultural din judetul Buzau.

            Anul 2007 aduce editia cu nr. 23 ,una dintre cele mai puternice care vine si cu o propunere de nou format in conditiile aderarii la Uniunea Europeana. Pe scena urca formatii europene din Grecia,Franta,Suedia,Ungaria,Bulgaria,Rep.Moldova si una din Statele Unite. Alte formatii romanesti completeaza programul unui festival care a umplut timp de 3 seri sala Casei Tineretului.

            2008 a insemnat o noua piatra de hotar in istoria top t – este anul in care festivalul a sarbatorit un sfert de veac de la prima editie.  In cinstea acestui eveniment s-a pregatit o editie speciala cu nume importante din rock-ul romanesc : CARGO,CELELALTE CUVINTE,NEGURA BUNGET, TROOPER, DIRTY SHIRT  dar si cu formatii din esalonul doi al rockului european , din Franta , Bulgaria , Polonia , Ungaria si a unei formatii din Canada.Festivalul a fost din nou un real succes , reteta densa cu doar 15 formatii dar superior calitativ dovedindu-se bine aleasa si apreciata atit de public cit si de media.Interesant si imbucurator este faptul ca a crescut vizibilitatea top t pe internet prin postarea a noi filmulete pe site-uri ca youtube.com , myspace.com , dar si pe diverse alte bloguri sau pagini speciale.In plus , noua pagina web a festivalului a contribuit la dezvoltarea brandului top t.

            Pentru efortul si contributia aduse festivalului , aceasta editie a fost dedicata lui FLORIN PITTIS printr-un moment emotional de nedescris.

Anul 2009 aduce cea mai mare aniversare de pina acum a festivalului – EDITIA 25 . Cu acest  prilej organizatorii au invitat 10 dintre formatiile care au fost legate cel mai puternic de istoria festivalului prin cistigarea de premii , prezente constante in festival.Printre ele  TAINE , KUMM , SURVOLAJ , LUNA AMARA.

Incepind cu anul 2010 ne-am propus revenirea la formatul clasic prin alaturarea pe scena festivalului pe linga formatii de importanta din rockul romanesc a unor formatii aflate la inceput de drum , care insa conving si pentru care un festival ca top t poate fi o rampa de lansare. In cele doua editii 2010 si 2011 am putut urmari formatii si instrumentisti tineri care pe linga premiile de la Buzau au avut prestatii de succes la festivalurile partenere STUFSTOCK  si  MAXIMUM ROCK  si de asemenea unele au ocupat locuri de frunte la GBOB - Great Battle of Bands ,cel mai mare festival concurs international dedicat trupelor tinere.

In aceste conditii editia din 2012 si-a propus continuarea aceluiasi format care a reunit pe scena nume din primelele esaloane ale rockului nostru  ALTAR , PSYCHOSYMPHONY, BUCOVINA, GOTHIC  alaturi de formatii tinere remarcate in concursurile nationale CLUB A sau GBOB : Skullp , Syn Ze Sase Tri , Go To Berlin ,Sanctuar ,Blue Pulse etc.,afisul continind 12 formatii din cele peste 50 care au intrat in faza finala de selectie.Pentru prima oara dupa 14 ani am avut pe scena si o formatie buzoiana Blind Puppets Cinema. Dezvoltarea retelelor sociale si in special a ‘facebook ‘ a facut ca pagina topt.buzau sa aiba peste 3000 de prieteni cu mii de postari zilnic continind comentarii , videoclipuri ,marturii din anii precedenti.In acest an a fost pentru prima data cind la selectia participantilor s-a tinut cont si de opiniile si propunerilor spectatorilor.

Festivalul a facut o pauza in anii 2013-2014 din lipsa de fonduri si a unui spatiu de concerte.

           Anul 2015 aduce revenirea festivalului dupa 32 de ani de la prima editie din 1983.In conditiile in care piata muzicala si concertistica s-a schimbat ,top t 2015 va fi finalul unui capitol de istorie , «  sfirstiul erei prezente «  ,dar pentru anul viitor  ne propunem un format al festivalului nou ,in aer liber , cu invitati de marca si speram un buget mai consistent.

Pentru 2015 am selectat 10 formatii dintre cele care au avut prestatii deosebite in isotria festivalului si dintre cele care au cistigat premii la editiile concurs din perioada 1993-2012.Afisul este puternic,echilibrat si atractiv.

La editia top t 2015 vor fi invitati pe linga sustinatorii din presa locala si centrala,personalitati ale lumii artistice si critici muzicali care au fost in juriu sau au sprijinit festivalul de-a lungul anilor : FLORIN SILVIU URSULESCU( Radio Romania),NELU BRANDUSAN( Maximum Rock ),NELU STRATONE( Club A ),ADRIAN MIHAILOV si TITUS CONSTANTINESCU ( Bestial Records ),CATALIN CATANA,DORU IONESCU(TVR).

 Manifestarile dedicate editiei 2015 vor fi completate de standuri de cd-uri,reviste,instrumente muzicale ,o expozitie foto cu imagini de la editiile precedente,o dezbatere despre situatia actuala a muzicii rock in Romania si doua conferinte de presa .

Top t 2015 va fi transmis in timp real on line de Buzau Live Music.

 

                                                                        Manager eveniment ,

Tolea POSTOVEI –Fundatia pentru Tineret Buzau