News Buzau new header Craciun

De ce merg iar la concert RIVERSIDE ?

News Buzau Tolea Postovei RIVERSIDEIn 2011 cred am auzit prima oara de Riverside ca este o trupa din Polonia care suna foarte bine, dar am aflat prea tirziu de primul lor concert in Romania. Citeva luni mai tirziu am vizitat un magazine de muzica in Torun, Polonia si am gasit la un pret foarte bun acel boxset de 6 cd-uri pe care l-am rulat de citeva ori o data ajuns acasa.

Un am mai tirziu la un eveniment la Silver Church am plecat de la masa unde stateam exact in fata scenei sa urmaresc recitalul Riverside si m-am ales si cu o pana de la bassist. Intr-adevar Riverside era altceva pe piata neoprogului, nu aveau nimic din tracul unei trupe “estice”, cintau cu zimbetul pe buze.

Au urmat intilniri cu ei din nou la Bucuresti, cred de doua ori, si o data la Sibiu la ArtMania, am strins pe cd toata discografia lor, apoi am adunat cele 7 albume Lunatic Soul, am suferit la decesul chitaristului si pauza luata, am empatizat cu noua formula chiar daca stilul a devenit usor depresiv. I-am urmarit cum reusesc sa “cucereasca” Americile, cum isi organizeaza si promoveaza din ce in ce mai atent lansarile noilor single-uri, videoclipuri sau albume. Orice aparaitie a devenit pentru mine un eveniment.

Dar cu ID-entity parca a fost altfel. A fost revenirea la muzica pre-pandemir, la recitalurile cu zimbetul pe buze, acceptarea noului chitarist ca membru plin deja dadea roade si albumul a fost primit in constelatia realizarilor de gen alaturi de Flower Kings, Neal Morse, Marillion sau mai stiu eu cine.

In aceasta primavara i-am vazut de doua ori pe scena. Prima data la Prognosis Londra unde nu s-au simtit timorati ca evolueaza in patria rockului ca headliner pe scena principala dupa fantasticii Soen, dupa ce cu citeva ore inainte s-au intilnit cu publicul si au raspuns dezinvolt la intrebari(le-am adresat si eu o intrebare daca au sustinere din partea institutiilor poloneze si au ris cind le-am spus ca ei sint un fel de “Lewandowski al rockului polonez”. A doua oara a fost la ei acasa, in Polonia, la un festival admirabil, Summer Fog Katowice, unde au evoluat fabulous intre doua legende ale rockului, Steve Hillage si Nick Mason si au adunat dupa concert sute de fani la sesiunea de autografe.

Iar peste o saptamina vor fi din nou la tara noastra intr-o noua etapa de “ID-entity” desi astept parca vestea unui nou album proaspat. Pina cind acesta va fi anuntat, inregistrat, lansat si purtat in turnee, sa ne bucuram ca avem doua concerte in Romania, la Cluj si Bucuresti si sa ne intrebam justificat sau nu de ce nici o trupa de-a noastra nu ajunge sa atinga un nivel asemanator de popularitate si de ce in afara de Dirty Shirt si Bucovina, rockul romanesc nu prea vede scenele europene.

AdSense 4