Numărul secţiilor de votare din diaspora se dublează la alegerile prezidenţiale

Vot Sectii votMinisterul Afacerilor Externe a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă o primă listă de propuneri pentru sediile secțiilor de votare din străinătate. Sunt 444 de propuneri în prima fază, dar MAE estimează că în total vor fi înfiinţate 800 de secţii de votare la alegerile prezidenţiale, faţă de 441 de secţii la alegerile europarlamentare.

Poliţia din Leipzig a cerut hotelurilor să anunţe când cazează români. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni: "Inacceptabil..."

Germania politieMinistrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, transmite, miercuri, că a aflat cu îngrijorare că poliţia din Leipzig a cerut hotelurilor să anunţe când cazează români şi precizează că este inacceptabil ca românii să fie supuşi unei asemenea forme de discriminare.

”Am aflat cu surprindere şi îngrijorare că la Leipzig, în Germania, Poliţia le cere hotelierilor să anunţe dacă au cazaţi cetăţeni români.Este inacceptabil ca românii din Germania sau cei care calătoresc în Germania să fie supuşi unei asemenea forme de discriminare care ne pune pe toţi, ca popor, într-o lumină nefavorabilă şi nedreaptă”, transmite ministrul pentru Românii de Pretutindeni, într-un comunicat de presă postat pe site.

Natalia Intotero precizează că în Germania trăiesc peste 850.000 de români şi persoane de origine română, reprezentând a cincea minoritate din această ţară.

„Românii sunt bine integrati şi fac cinste României aducând, în acelaşi timp, plus valoare ţării-gazdă. Urmărim îndeaproape această situaţie îngrijorătoare, menţinând legătura cu MAE şi cu misiunea diplomatică a României la Berlin, unde domnul ambasador face deja demersuri pe lângă autorităţile din Leipzig. Situaţia este cunoscută şi de către doamna premier Viorica Dăncilă, care a cerut toate datele legate de acest caz, precum şi informări legate de evoluţiile ulterioare”, potrivit sursei citate.

Ministrul evidenţiază că românii sunt cetăţeni europeni şi au drepturi egale cu cele ale cetăţenilor din statele de reşedinţă sau din statele unde călătoresc sau studiază. „Orice formă de discriminare este contrară valorilor europene la care toate ţările membre ale Uniunii Europene au aderat”, conchide Intotero.

SURSA: reporterglobal.ro

FOTO: periodicoelrumano.es