S-A PRELUNGIT termenul de înregistrare pe listele electorale a cetățenilor români din diasporă

Vot Sectii votMiercuri, 11 septembrie, ar fi expirat termenul de înscriere pentru românii din străinătate, care doresc să voteze la alegerile prezidențiale.

După ce le-a transmis o scrisoare deschisă Președintelui Iohannis, Guvernului Dăncilă și AEP, Ramona Ioana Bruynseels cere din nou, Guvernului Dăncilă să aprobe prelungirea termenului de înregistrare pe listele electorale a cetățenilor români din diasporă.Până în acest moment, au fost depuse circa 31.000 de cereri pentru votul prin corespondență și aproape 30.000 de cereri pentru votul în secții. Numărul de cereri depuse nu reflectă, nici pe departe, participarea la vot a diasporei, așa cum a fost ea înregistrată la precedentele alegeri. În aceste condiții, procedura înscrierii prealabile pare să nu rezolve deloc problema votului din diaspora, ci, dimpotrivă, este de natură să creeze alte complicații. „În condițiile în care, în diaspora, nu există suficientă informare referitoare la condiția înscrierii pe liste sau procedura de urmat pentru această înscriere, devine obligatorie prelungirea perioadei în care pot avea loc aceste înscrieri”, a declarat Ramona Ioana Bruynseels. Candidatul umanist la Președinția României, consideră că perioada de prelungire a acestui termen trebuie să fie una realistă, astfel încât să poată vota toți românii din afara granițelor. „Numărul celor înscriși pe liste nu reflectă nivelul obișnuit de participare al alegătorilor din diaspora, iar acesta ar trebui să fie un indicator că este ceva nu funcționează. Dacă termenul limită de depunere a candidaturilor este de 22 septembrie, nu văd de ce pentru înscrierea alegătorilor din străinătate nu putem avea cel puțin același termen. Înscrierea se face online, cererile sunt înregistrate digital, deci nu este vorba de necesitatea prelucrării manuale a unui mare volum de date. Obiectivul este și trebuie să rămână acela de a crea cadrul care să permită exercitare votului de către toți românii care doresc acest lucru, în cele mai bune condiții, nu acela de a introduce încă o procedură birocratică, termene limită și așa mai departe. Solicit Guvernului prelungirea termenului de înscriere precum și un mai mare efort de informare a românilor din străinătate în legătură cu procedura de înscriere”, a mai declarat Ramona Ioana Bruynseels.

Ecaterina STROESCU

UPDATE - Miercuri, într-o postare pe Facebook, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că un proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede că termenul de înregistrare a cetăţenilor români ca alegători în străinătate se prelungește până pe data de 15 septembrie 2019, va fi supus de urgenţă adoptării Guvernului în şedinţa de joi. „Autoritatea Electorală Permanentă a depus la Secretariatul General al Guvernului un proiect de ordonanță de urgență care prevede că termenul de înregistrare a cetățenilor români ca alegători în străinătate se finalizează în data de 15 septembrie 2019. Din cauza blocajului creat de președintele Iohannis, Guvernul României nu a putut da ordonanța de urgență pentru stabilirea unui nou termen de înregistrare pentru votul din diaspora, însă acest proiect de act normativ va fi supus de urgență adoptării Guvernului în ședința de mâine. În aceste condiții, conducerea AEP a luat hotărârea de a menține aplicația deschisă înregistrărilor”, a spus Dăncilă.

 

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează