New News Buzau header

Ce cantități de cereale din Ucraina au intrat în România!

cereale UcrainaMinisterul Agriculturii anunță că nu a emis nicio licență de import pentru produse agricole din Ucraina din octombrie 2023 până pe 20 februarie 2024.

Importurile de produse agricole din Ucraina sunt reglementate prin Ordonanța de Urgenţă nr. 84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacție coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, în vigoare de la jumătatea lunii octombrie 2023.

Citește mai departe...

Cu cât au crescut prețurile la cele mai importante produse alimentare din 2019. Ce este gresit cand ni se spune ca românii nu au cum să simtă o mare diferență în portofele deoarece salariul minim a crescut si el?

scumpiri alimenteMâncăm produse alimentare mai scumpe, în medie, cu 43% față de 2019 când nu aveam nici pandemie, nici criză energetică și nici război.

Dintre produsele alimentare care nu ar fi trebuit să mențină scumpiri mari sunt cele de panificație. Prețul pâinii a crescut cu peste 52%, arată cifrele Institutului Național de Statistică, comparând anul 2023 cu 2019, și prezentate în emisiunea Agrojurnal de la Digi24. Asta, având în vedere că, cel puțin în 2023, prețurile la grâu s-au prăbușit și încă sunt în picaj. Kilogramul de grâu se vinde la poarta fermei și cu 0,6 lei. Făina s-a scumpit și ea din 2019 până acum cu peste 46%.

Citește mai departe...

Ce este - GAEC 7 (rotația culturilor) și GAEC 8 ( 4% pârloagă)? Ministrul Barbu: Decizia statelor UE privind derogarea pentru “terenuri pârloagă”!

terenuri parloaga agriculturaMinistrul Agriculturii Florin Barbu le-a transmis fermierilor români un mesaj despre decizia statelor UE privind derogarea de la normele GAEC 8, care obligă fermierii să lase necultivat (pârloagă) 4% din terenul arabil din fermele lor.

”Propunerea Franței care ar fi obligat fermierii să cultive un procent de 7% din suprafața deținută cu plante fixatoare de azot NU a reușit să convingă statele membre pentru a primi numărul de voturi necesare!

Citește mai departe...

APIA primește cereri de solicitare aferente schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor

APIA ajutor bovineAgenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că în perioada 09.02. - 21.03.2024 inclusiv, se depun cereri de solicitare aferente schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și al bubalinelor, pentru pierderile aferente perioadei 1 octombrie 2022 - 31 martie 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cererile de solicitare a ajutorului de stat și documentele justificative se depun/ transmit la Centrele judeţene/locale ale APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti, însoțite și de declarația pe propria răspundere că nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform modelului prevăzut în anexa nr.1 pct.III din ordonanța de urgență.

Citește mai departe...

APIA primește cereri de solicitare aferente schemei de ajutor de stat pentru susținerea activitații crescătorilor din sectorul suin și avicol în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

ajutoare APIA suine bovine UcrainaAgenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 14.03.2024 inclusiv, primește cereri de solicitare aferente schemei de ajutor de stat pentru susținerea activitații crescătorilor din sectorul suin și avicol în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Citește mai departe...