TV NB New header

PREGATITI-VA DE NOI SCUMPIRI! Prețuri din ce în ce mai mari la carburanți cu efect asupra tuturor produselor

Scumpiri cresteri pretLeul scade, prețurile carburanților urcă din cazua faptului că dolarul devine tot mai puternic. Un litru de motorină se apropie de prețul de șase lei.Culmea este că barilul de petrol s-a ieftinit față de lunile trecute, însă românii spun că nu au simțit asta și în portofele, iar specialiștii avertizează că e abia începutul.Un plin cu 50 de litri de benzină este mai scump cu cinci lei, comparativ cu anul trecut. Iar unul de motorină cu 8,5 lei, asta în condițiile în care la sfârșitul anului trecut barilul de petrol costa 80 de dolari, iar acum a scăzut la 62 de dolari.Cei mai ieftini carburanți se vând la Câmpulung și în Alexandria, Teleorman. După cum se știe, orice creștere de preț al carburanților se reflectă asupra tuturor prețurilor practicate, mai ales la alimente, fiind un excelent motiv să scumpești orice, chiar dacă nu e cazul. Preţurile vor continuă să crească şi în lunile următoare, conform Institutului Naţional de Statistică. Instituţia a prezentat în luni dimineaţă tendinţele în evoluţia economiei până în luna martie. În industrie, servicii dar şi în privinţa numărului de salariaţi, stabilitatea este relativă, se mai precizează în comunicat.

Industrie

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creșteri de prețuri la fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice (sold conjunctural +18%) și cele de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +17%). Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

Construcții

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2019, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -13%). Managerii estimează, de asemenea, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +16%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -9%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -5%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +21%).

Servicii

Conform estimărilor din luna ianuarie 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +10%).

A.M.