Studiu GfK – Buzaul printre judetele cu cea mai mica putere de cumparare, aproape de polul saraciei!

Buzau Polul saracieiCu toate ca sunt unii dintre buzoienii creduli care au aplaudat frenetic atunci cand o parte a presei cumparate si politrucii de serviciu au mintit cu nerusinare spunand ca ratingul Buzaului este bun (“BBB minus” - Fitch), uitand sa mai interpreteze ce inseamna analiza respectiva (LINK), iata adevarul intr-un studiu GfK („Growth from Knowledge” - „Creștere prin cunoaștere”): Buzaul pe locul 8 in TOPUL SARACIEI si al puterii de cumparare (fiind primul judet dupa celelalte judete din Moldova)!

Aici ne-a adus Toma si... declinul continua!

Compania de consultanță GfK a facut un studiu privind privind puterea de cumpărare în Europa în 2018 și care arată disproporționalități majore între regiunile din România, Moldova și sud-estul țării (cu excepția București – Ilfov) fiind cele mai slabe la acest indicator. La nivelul întregii țări, venitul net anual disponibil pe cap de locuitor a crescut cu 18% în 2018 față de anul precedent, ajungând la 5.083 euro, de la 4.556 euro în 2017 și 4.181 euro în 2016, potrivit studiului citat. Județele Botoșani, Vaslui, Călărași și Giurgiu reprezintă polii extremi, cu cea mai mică putere de cumpărare. Urmează în clasament Suceava, Neamț, Vrancea, Buzău, Ialomița, Teleorman, Olt și Mehedinți la mică distanță de primele. Grupul județelor cu putere de cumpărare sub media națională este completat de Satu-Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Harghita, Covasna, Bacău, Iași, Brăila, Tulcea, Vâlcea, Dolj, Caraș-Severin, Gorj, Sălaj, Mureș. Județele situate aproape de nivelul mediei pe țară din punctul de vedere al puterii de cumpărare sunt acelea care includ orașe aflate în competiția dezvoltării: Prahova, Argeș, Constanța, Alba și Arad. Aici se prefigurează creșteri economice notabile, ele servind drept sateliți ai marilor centre economice și beneficiază de investițiile jucătorilor care își reamplasează activitățile în proximitatea marilor centre economice care devin neîncăpătoare (Cluj, Timișoara, Brașov). Tot aceste orașe ocupă locuri de top la absorbția fondurilor europe și la dezvoltarea infrastructurii. Arad și-a asigurat un număr foarte mare de conexiuni de transport cu rețeaua europeană de drumuri, în timp ce Alba Iulia este lider național absolut în rândul orașelor inteligente din țară, cu cele mai multe proiecte smart city implementate.

Grupul județelor cu putere de cumpărare peste medie debutează cu Brașov și Sibiu,”stelele” pe harta dezvoltării economice a țării și motoarele zonei centrale a României. De mai mulți ani aici se configurează o nouă zonă industrială a țării care atrage masiv investiții, potrivit GfK. Indicele privind puterea de cumpărare măsurat de GfK reprezintă venitul net anual disponibil pe cap de locuitor, din salarii, pensii, ajutor de șomaj și alocații pentru copii, după scăderea taxelor și a contribuțiilor sociale. Populaţia îşi foloseşte puterea de cumpărare pentru acoperirea cheltuielilor pentru alimentaţie, întreținere, servicii, vacanţe, asigurări, pensii private şi achiziţii din retail.

România se află pe locul treizeci și doi în clasamentul european, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 5.881 euro. Românii se situează cu aproximativ 60% sub media europeană.

IN LOC DE CONCLUZIE: Buzaul are un potential uman, economic si turistic urias, dar este exploatat social de o mana de derbedei politici, in frunte cu Toma, primarul faliment. In timp ce edilul nu mai pridideste din a se poza ca un maimutoi in fata unor parcuri, poduri, locuri de joaca si a altor obiective, in spiritul cel mai bolsevic si hedonist cu putinta, lipsa de perspectiva si "sugativele" mediocre de langa el, fac tot posibilul sa-i laude "hainele imparatului" si sa-i linga credincios picioarele. Nicio perspectiva, niciun investitor strain nu avem si nu va calca prea curand pe la noi, pentru ca, "gasca" le sare repede la gat. De 30 de ani..."numai ei, numai ei" si atat! Sug ca lipitorile - banul public si arunca firimiturile la "cainii de paza" a semi-democratiei recente. Degradare umana, coruptie si nestimularea adevaratilor oameni care vor sa faca ceva in urbe si in judet, va duce spre prapastie aceste meleaguri, in frunte cu capitala sa Buzaul, patronat de gasca penala a lui Toma & Co! "Platforma socialisto-comunista" e falimentara de ani buni, dar unii inca incearca o peticire si lustruire, doar doar o sa mai ciupeasca cate ceva.

Tineti minte: toti astia enumerati mai sus - sunteti vinovati si intr-un fel sau altul...VETI PLATI cu varf si indesat, voi sau copiii vostri!

 

Iulian Gavriluta

SURSA: GfK

Buzau Polul saraciei