New News Buzau header

IN MARS VOIOS CATRE SOCIETATEA FARA BANI! Devine penal. Salariații nu mai au voie nici măcar să vadă cash-ul

plata cardPlata salariilor cu bani lichizi va fi interzisă atât la stat, cât și în privat. Cu anumite excepții, sunt prevederile unui proiect de lege, sprijinit de băncile comerciale, BNR și un procesator de carduri.

Proiectul a primit raport de admitere în comisii și urmează să fie votat în plen. Unii deputați au acuzat că inițiativa va duce la restrângerea incluziunii financiare.

Devine penal. Salariații nu mai au voie nici măcar să vadă cash-ul

Proiectul de lege instituie obligația ca plata veniturilor de natură salarială, a celor asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială să se facă doar prin mijloace de plată fără numerar, prin modificarea Legii 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar.

Inițiativa aparține deputatului PNL George-Cristian Tuță, care a susținut proiectul la comisii, și mai multor parlamentari de la PNL, PSD, USR, UDMR și minorități.

Tuță susține că legea are scopul de a crește incluziunea financiară, însă modificările sunt, în general, pentru restrângerea plăților cu numerar.

Proiectul mai obligă și persoanele fizice și juridice, inclusiv persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și cele familiale, să aibă un mijloc de plată fără numerar. Până acum erau obligate să aibă POS firmele cu vânzări de peste 50.000 de lei.

Pentru instituțiile publice și autoritățile locale este inclusă obligația de a oferi un nou mijloc de plată pe lângă casierie. Autoritățile vor putea opta și să închidă casieriile, dacă doresc, potrivit profit.ro.

SURSE: Profit.ro, Ziarul de Muscel, CDEP.ro