UNA PE ZI – de la Astrida: Ce spun cartile de istorie despre Legiunea Arhanghelul Mihail sau Garda de fier

HARTA ROMANIA MUNCII LEGIONARE 1937 MAREÎn cărțile de istorie despre Legiunea Arhanghelul Mihail sau Garda de fier se spune cam așa : a fost înființată la 24 iunie 1927 de Corneliu Zelea Codreanu ca o organizație paramilitară, cu caracter naționalist-fascist, mistic-religios, violent antisemit, anticomunist și antimasonic.

Mi s-a părut firesc să caut și alte surse de informare întrucât dezacordurile între ceea ce aflasem și ceea ce citisem erau mai mult decât evidente.

 

Am remarcat că Legionarismul, de obicei, este prezentat trunchiat, insistându-se mai mereu pe partea întunecată a greselilor(scoase din contextul istoric și exagerate deseori). Despre aspectele pozitive mai nimic.

Legionarismul a fost în primul rând o stare de spirit. Se oferea puterea exemplului și convingerea prin hotărâre și credință. Apropierea de această mișcare se făcea în baza unei rezonanțe sufletești, tinerii înclinând în mod firesc spre sacrificiu pentru cauze înalte, prietenie, sinceritate, dragoste și toate aceste aspecte se regăseau în atmosfera caldă a Frățiilor de Cruce.

Educația lor presupunea împletirea laturii moral-spirituală (să fie milostivi, corecți, punctuali, săritori, gata să îi ajute pe alții, silitori la învățătură) cu cea național-eroică (se cultivau calitățile eroic-ostășești și anume : curajul, voința, fermitatea, spiritul de jertfă, disciplina).

Au fost destui tineri care s-au simțit atrași în Legiune de aspectul acesta haiducesc, dar, în timp, au ajuns la o înțelegere mult mai profundă.

Și-au dorit o schimbare morală a societății, dar o voiau rapidă și au folosit forța încercând să o impună. Au justificat actele de violență cu ideea reparării onoarei Legiunii sau a neamului. Au greșit.

Din punctul meu de vedere istoria lor are două perioade distincte. Una de dinainte și alta de după scoaterea în afara legii în '41. În ce mă privește, prefer perioada de după când componenta spirituală a căpătat valențe greu de egalat. Mărturie stau multe scrieri. O să prezint câteva.

Leonard Kirschen în cartea sa "Deținut al justiției roșii" recunoștea "cei din Garda de Fier erau de fapt singurii în care puteai avea totală încredere că nu te denunță, că te ajută la nevoie și că au înțelegere pentru nenorocirea care s-a abătut asupra ta... N-au renunțat niciodată la antisemitism... Mă urau, dar mă ajutau. "

Și părintele Nicolae Steinhardt spunea :" referitor la camarazii legionari nu pot spune decât că purtarea lor față de mine a fost frățească. S-au purtat cu mine impecabil și cu acel spirit de solidaritate de care au dat dovadă cu prisosință în locul unde mulți alții și-au pierdut cumpătul, omenia și stăpânirea de sine. "

Ion Ioanid în" Închisoarea noastră cea de toate zilele" spunea despre legionarii întâlniți în închisori : "la ei am întâlnit procentul cel mai mare cu ținută demnă, comportare onorabilă și caracter integru."

Sămânța care a fost sădită în Fratiile de Cruce, în ciuda scăderilor, i-a format sufletește pe principii creștine mult peste ceea ce oferea educația școlară. S-au lăsat purtați de entuziasm, dar închisorile au scos la lumină tot ce aveau mai bun în ei.

E un subiect amplu pe care, chiar dacă îl studiezi o viață întreagă, nu îl poți cunoaște în totalitate.

Cele șase legi ale lor le-am adoptat instantaneu pentru că se potrivesc firesc felului meu de a fi. Vi le prezint : legea disciplinei, legea muncii, legea educației, legea ajutorului reciproc, legea tăcerii și legea onoarei.

Am reușit să îmi formez cât de cât o părere, dar, în continuare, o să mă limitez la a vă prezenta povestea de viață a celui care este Petre Petrea.

VA URMA    

ASTRIDA

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează