“Adevarul si minciuna” – o legenda simpatică

Adevarul iesind din fantana Jean Leon Gerome1. În limba română Minciuna este de genul feminin, iar Adevărul cu singular masculin, în timp ce în franceză ambele „personaje”sunt de genul feminin (La mesonge= Minciuna și la verite-cu cele două e-uri accentuate = Adevărul). În aceste condiții schimbul de haine pare mai verosimil în varianta românească. Deci avantaj România!

 

2. „Adevărul gol goluț” ieșind din fântână și rămas fără haine (chiar pictura francezului) nu merită ura și disprețul privitorului, ba din contră!. În reprezentarea masculină (românească) situația ar putea fi mai aproape de realitate. Din nou, avantaj România ! Iată și aici o dovadă a superiorității logice a limbii noastre proto-latine!

Desigur, este numai un punct de vedere personal. Mai pot exista și alte păreri!

Conform unei legende din secolul 19, Adevărul și Minciuna se întâlnesc într-o zi. Minciuna îi spune Adevărului: "Astăzi este o zi minunată!", Adevărul se uită pe cer și constată că ziua chiar era minunată. Ei petrec ceva timp împreună, ca mai apoi să ajungă la o fântână. Minciuna îi spune adevărului: "Apa este foarte bună, hai să facem o baie împreună". Adevărul, din nou suspect, verifică apa și descoperă întradevăr că aceasta este foarte bună. Se dezbracă amândoi și încep să facă baie.

Deodată, Minciuna iese afară din apă, se îmbracă cu hainele Adevărului și fuge. Furios, Adevărul iese afară din fântână și merge să caute Minciuna pentru a-și recupera hainele. Lumea, văzând Adevărul gol-goluț, își mută privirea cu ură și dispreț. După un timp, bietul Adevăr se întoarce în fântână și dispare pe vecie, ascunzându-și rușinea.

De atunci, Minciuna face încojurul lumii, îmbrăcat ca Adevărul, satisfăcând nevoia societății, pentru că, Lumea, în orice caz, nu are nicio dorință să vadă Adevărul gol-goluț.

La neamul romanesc mai iese din cand in cand Adevarul adevarat al lui Dumnezeul credintei noastre..,dar dupa voia lui care este si soarta noastra.

A.G. (SUA)

Pictură faimoasă: "Adevărul ieșind din fântână" de către Jean-Léon Gérôme, 1896.

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează