Pastila de trezvire. O pseudo – filipica Anti - Horatiu

trezvire“Anii care trec ne rapesc mereu cate ceva”.  Sunt cuvintele lui Quintus Horatius Flaccus. Poate ca avea dreptate. Poate ca avea doar dreptatea lui . Poate ca dreptatea unei juste ratiuni se imparte in sute si mii  de dreptati. Cu siguranta ca asa este. Poate ca nu ne rapeste nimic acest timp. Ne rapeste doar ceea ce suntem de acord sa ne rapeasca.

 

Ce poti fura de la cel care nu are nimic de a fi furat din launtrul  fiintei sale? Poti fura  lucrurile sale. Poti fura tot  ceea ce se  inlocuieste. Nu poti fura ceea ce simte ca a avut in trecerea timpului. Nu poti fura nici ceea ce considera ca nu a existat  in curgerea vietii sale. De la acel om nu ai ce fura.

         Ne inconjoara atat de multa relativitate. Maine pretinzi ca ai castigat ceva. Ce ? Pentru cat timp ? Un alt maine ai pierdut. Ce ? Poate ca nu ai castigat ceva pentru a pierde. Nu cred in pesimismul acesta horatian. Nu cred in faptul ca “anii care trec ne rapesc mereu cate ceva”. Anii trec si atat.Noi complicam alcatuirile unei lumi compuse din perceptiile noastre. Si timpul ? El este doar una dintre ele. Noi ne rapim cate ceva in aceasta curgere a timpului . Castigam iluzoriu in compania unei clepsidre glaciare ,cu scurgere de nisip, avand impresia ca suntem in proximitatea unui foc nestins. Lasa lucrurile sa fie simple .  Trebuie mereu sa gandesti spre acel maine. Pentruaceasta  cauta un munte de rabdare. Este greu de găsit. Nu duce in el vulcanul din tine. Asteapta eruptia. Lava se scurge si se impietreste. Ai de asteptat. Accepta un maine care poate sa intarzie  fara de remuscari. Nu te baza  niciodata pe dogme. Sunt de piatra . Asa sunt dogmele. Rememorez deseori un proverb arab. “Ai incredere in Dumnezeu, insa leaga-ti camila”.O,da!Viata traita este facuta din alte alcatuiri . Nu le gasesti cuprinsenici in textele sacre si nici in  complexa talmacire a filosofiei de cabinet. Priveste mai departecatre un alt departe.Esti doar un trecator . Anii se duc. Timpul este ireversibil si  poarta cu sine acestprost obicei. Nu am vrut sa sa va convingde nimic in cele scrise aici. A fost doar o  pseudo – filipica Anti - Horatiu

         Adrian Constantin

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează