FOTO - Cimitirul Dumbrava din Municipiul Buzau. Ipostaze arhitecturale

arhitectura funerara BuzauCimitirul Dumbrava a fost fundat cu aproape un secol si jumatate in urma, mai precis prin Hotararea Primariei din anul 1871. Si la momentul de fata acest asezamant este functional si este un obiectiv cu valoare istorica.

Trecand pe aleele cimitirului , privitorul poate simti sobrietatea capelelor funerare , a caror stiluri arhitectonice nu pot fi trecute cu vederea. Aceste monumente destinate celor plecati in viata de dincolo lasa sa se vada gustul artistic al unei epoci si nivelul de educatie estetica al posesorilor acestora. Cele mai impozante dintre aceste monumente funerare apartin fostilor latifundiari sau celor din elita burgheza a Buzaului.

           In aceasta atmosfera de solitudine privitorul poate admira ,cu o tacere impusa de locul in care se afla, o serie de monumente funerare care fac trimitere la stilul neoclasic , stil care ne proiecteaza in timp in mediul arhitectural al Antichitatii greco – romane sau in epoca Renasterii. Coloanele din fatada monumentelor , fie stilizate sau redate “in integrum” , ne prezinta cu regularitate cele trei ordine clasice canonice doric , ionic si corintic. Coloanele in stil doric se integreaza cel mai bine in atmosfera locului . Sunt sobre, simple si au coloane fara baza si capiteluri fara ornamente. Cele in stil ionic, caracterizate prin coloanele zvelte si cu capiteluri impodobite cu volute, par a sta de veghe ,cu o delicatete plina de rafinament, la intrarea unei case in miniatura pentru vesnicia celor raposati. Ultimele coloane ,reprezentate in cadrul acestor constructii, sunt cele corintice care reproduc in maniera stilizata capitelurile ornamentate cu sculpturi reprezentand frunze de acant. Le privesti si parca simti satisfactia postuma a celui repauzat pentru ca a trecut prin viata aceasta.

           Vizitatorul nu poate parasi aleele, din lumea tacuta a celor plecati pentru eternitate, fara a admira cu solemnitateGeniile Mortii”  reprezentate pe cavoul familiei Secelenilor , acele personaje din lacasul lui Hades, pe care le gasim in toata splendoarea lor artistica pe fatada Palatului familiei de Medici din Florenta. Acesti Seceleni sunt doar un exemplu pentru a evidentia niste reprezentanti de marca aielitelor latifundiare si comerciale din targul provincial al Buzaului antebelic. Mana de artist care a realizat aplicele de pe cavoul familiei Seceleanu apartine lui Frederic Storck, artist care si-a adus contributia la infrumusetarea Palatului de Justitie si a Ateneului Roman din Bucuresti. Printre multele capele poate fi vazuta si una care aduce o nota de modernism. Inclin sa cred posibilitatea atribuirii acesteia stilului arhitectonic de inspiratie cubista.

           Este de dorit ca vizitatorul , aflat in trecere pentru cateva zile prin municipiul Buzau, sa nu rateze a vizita Cimitirul Dumbrava, in pofida atmosferei sumbre create de acest asezamant destinat celor trecuti in lumea de dincolo. Vizita este un prilej de emotie estetica in compania varietatii arhitecturale a edificiilor care  poarta cu ele un parfum al veacurilor  trecute.

Adrian Constantin