Ce facem cu imobilele monument istoric de pe Strada Cuza Voda supuse pericolului seismic ?

distrugereIn Buzau , pe Strada Cuza Voda, sunt multe imobile încadrate pe lista celor cu   risc seismic ridicat (categoria de urgenta U1). Iata lista oficiala cu imobilele incadrate la risc seismic : https://primariabuzau.ro/institutia-arhitectului-sef/lista-cladirilor-de-locuit-clasa-i-iii-risc-seismic/

Potrivit LMI , Ansamblul arhitectonic „Strada Cuza Voda“ inscrie o grupare de monumente istorice, iar potrivit „ Legislatiei privind protectia monumentelor istorice” , demersurile de consolidare si de restaurare sunt de competenta municipalitatii .

Buzaul are inca privilegiul de a detine o strada istorica, mutilata treptat prin asa-zisa ei reabilitare , si ar fi bine ca un proiect corect de restaurare sa reuseasca salvarea imobilelor de pe Strada Cuza Voda, inainte ca un seism de proportii sa faca din acest ansamblu arhitectural o amintire . Imobilul in care a functionat magazinul Utilul este deja in colaps. Acum este bine mascat pentru ochii cetateanului aflat in tranzit . Deja incepand cu anii 60 acest centru istoric a fost supus unor mutilari succesive, prin ridicarea pe o latura a sa a unor fronturi de cladiri P+3, respectiv P+4, distrugand vechile imobile negustoresti, iar in cazul Bazarului, mai ales dupa 1989, au aparut diverse amenajari de o calitate execrabila, dat fiind ca locatia a fost inchiriata unor mici tarabagii pentru micul trafic comercial cu marfuri.

         Este deja o iluzie sa facem apel catre edilitate sa salveze ceea ce se mai poate salva in primetrul acestui ansamblu arhitectonic al orasului vechi, atat prin restaurare, cat si prin inlaturarea factorilor care continua sa determine degradarea centrului istoric al orasului. O predica in pustiu ! Acestia sunt alesii vostrii? Atunci votati pe mai departe cu aceeasi lipsa de discernamant civic. Vorba lui Albert Camus: „ Prostia are talentul de a fi insistenta.”

Adrian Constantin