VIDEO – Ce nu s-a vazut la Festivalul cu TOMAtele: Minciunelele , gogonele si alte...”ele”

mincoinele gogoneleIeri , 27.07.2019, la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”a avut loc o baie de biodiversitate legumicola dupa tiparele europene indelung uzitate. Gusturi europoide aclimatizate in Valahia. In baia de multime, administratia locala si Onor. Minister al Agriculturii si al Plugariei, destalinizate cu portia, au avut ocaziunea sa insamanteze indelung un asalt de imagine printre poporenii din Targul Buzaului. Oras deschis, nu ? Te pui cu gustul traitorului din mitoc ( metoc)?

 

         La inceput a fost „Cuvantul„ si „Cuvantul” a fost dat Onor domn Menistru al Plugariei Nationale. A fost ceva anemic din discursul unui vorbitor interbelic gen Mihalache & Comp., de pren anii 20, marca Aleksandar Stoimenov Stamboliyski, si din pamblicareala de tip socialist a unui discurs care facut o concurenta teribila strutocamilei ieroglifice a lui Cantemir bey. La grajd, la agricultura la admirabila incultura den agricultura, toate au fost din belsug pe ogorul insipiditatii.

           Vine si madam Marghiloman cu ceva carcalete de insamantare cu iz istoricesc si se mai scurge ceva din program. Asta, tehnic vorbind! Domnul edil, Edilius Princeps Fossatum, este si el in Biblia momentului. Auzim ceva despre semintele lui Marghiloman si despre faptul ca provenim neabatut din AGRIcultura. Referitor la seminte consideram ca vorbim despre cele agricole. Cam atat avem a spune cu privire la scurta si timida interventie a Onor. Amfitrion Edilion. Despre Odisee la timpul ei. Restul sunt doar gropi stradale si trotuare pentru distrus botinele coconeturilor locale care nu au picior agricultor rezistent la tabacirea pieilor.

             Ulterior mergem la vanatoare cu onor Vanatoru. Om cult dar ratacitor prin stepa arida a nalucirii. Incepe o predica nou si laic testamentara pe teme de istoria aprozarului. Aflam ca Buzaul legumicol este miezul din dodoasca si ca de aici porneste zarzavatul. Nu toate drumurile duc la Roma dupa cum se vede. Domnia sa face o concurenta teribila europocentrismului Marijei Gimbutas cu note sensibile mascat dacopate. Asta daca ar fi sa raportam zarzavaturile la tendintele istoriopatice ale momentului. Dupa discursuri sa fie, sa fie multa veselie. Munca si veselie cum spune Busuioc baci din Padureanca. Foaie verde, foaie verde/ o TOMAta si un praz verde !

             Inainte de a pune capat unei malitioase interventiuni, sa vedem cat de international a fost acest festival al TOMAtelor. Mergem pe la standuri si cercetam samanta de adevar. Buzau 90% din standuri, ceva Moldova noastra si Constanta de langa Pontul Euxin, de samanta doi trei republicani de Moldova de peste Prut si un maghiar de Romania care nu reprezinta Ungaria desi steagul din pusta panonica era arborat central. Aceasta de parca festivalul se tinea undeva pe tramurile lacului Balaton. International, nu? Unde sunt acele tari participante care sa onoreze eticheta de festival international al actiunii de la Buzau? Ce spui tu Pinocchio? Iar ti-a crescut nasul? Ai un nas bio si bine adaptat la diversitatea de minciuni gogo – tomate? Si Pinocchio raspunde: Az a szép, az a szép, akinek a szeme kék, akinek a szeme kék.. Nu stim cine are astfel de ochi. Sa intrebam serviciile? Prestarile de sevicii. Sa zicem cooperativa? Suntem numai ochi si urechi si timpane. Al meu organ de vedere merge spre un caprui demn de Ursul Carpatin. Si totusi cerul poate fi si albastru. Ce sa faci bre arhonda!? Prea multa rautate estem la CURbura Carpatilor! Evet, evet efendi!

Adrian Constantin