Doua viziuni, acelasi proiect (menit să apropie oamenii): „Bucovina, ținut de istorie și legendă” - Asociatia Nevazatorilor, filiala Buzau

Asociatia Nevazatorilor Buzau Proiect BucovinaPe 8 iulie 2019 începea activitatea din cadrul proiectului „Bucovina, ținut de istorie și legendă”, de care beneficiau persoane cu dizabilități vizuale din cadrul Filialei Judetene Buzau, proiect finantat de Consiliul Judetean Buzau din fonduri nerambursabile. Urma să aibă loc vizitarea unei serii de obiective turistice și desfășurarea unor activități cu caracter cultural și educativ, menite să elimine factorul izolare din rândul nevăzătorilor.Participarea în calitate de voluntar mi-a permis să intru în contact cu beneficiarii proiectului și să aflu cum se descurcă aceștia în viața de zi cu zi, ținând cont de dizabilitățile pe care le au.

Am pătruns printre oameni sociabili, dornici să afle informații despre obiectivele vizitate și să poarte un dialog pe marginea cunoștințelor dobândite. Am simțit căldură din partea lor și parcă am fi format o mare familie. Optimismul și dorința de a împărtăși cu alții trăiri, experiențe m-au făcut să realizez cât de mult se bucură de viață, chiar și fără a vedea ce este în jurul lor. Însă ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost determinarea pe care o aveau de a face lucruri frumoase, de a-și arăta abilitățile artistice, încântând astfel oamenii. Toate acestea aveau să mă convingă că unul dintre cele mai plăcute sentimente pe care le putem trăi vine în momentul în care oferim ceva. Experiența de care am avut parte a fostunica. În urma acesteia am dobândit noi deprinderi, cunoștințe și am început să mă gândesc mai mult la persoanele din jurul meu și la nevoile acestora. Consider că astfel de oportunități pot fi o modalitatea prin care ne detașăm puțin de propriile probleme și privim dincolo de noi înșine. În acest fel ieșim din zona de confort și ne alegem cu lecții importante de viata, cu povești noi și cu o nemarginita satisfacție. Am învățat despre răbdare, perseverență, despre faptul că nimic nu este imposibil de făcut dacă ne străduim și participăm cu tot ce putem la îndeplinirea a ceea ce ne-am propus. Poate că nu observăm, dar de la fiecare persoană pe care o întâlnim avem câte ceva de învățat. Primind atâtea de la alții, trebuie să ne asigurăm că la rândul nostru vom da mai departe, realizându-se astfel un circuit menit să aducă în față lucrurile bune.Pe 12 iulie proiectul lua sfârșit și parcă în aer se simțea o emoție puternică. Era un sentiment care vibra în sufletele tuturor, acela al despărțirii. Bagajele erau pregătite, impresiile cumulate în acele zile fuseseră împărtășite, dar ceea ce nu observasem era că luasem cu mine mai mult decât dusesem. Adunasem în această perioadă amintiri, trăiri, senzații și le așezasem ușor în suflet. Vor rămâne acolo, într-un loc special și voi avea grijă să nu dispară prea curand !

 Ramona Georgiana Bâra-voluntar Liceul B.P.Hasdeu Buzau

 BUCOVINA TINUT DE ISTORIE SI LEGENDA

                                 Calator prin tara codrilor de fagi

                   Undeva, pe o margine de lume, purtand inca amprenta descalecatorilor Bogdan si Dragos, departe de dezlantuirea lumii moderne, Romania mai are un tinut curat, nealterat de vicisitudinile vremurilor si ale istoriei: BUCOVINA. Tara padurilor de fagi itinsa printre obcinele domoale se infatiseaza celor care pasesc pe meleagurile ei ca un tinut de poveste, ca o floare rara care se incapataneaza sa rasara si sa infloreasca in ciuda celor care au vrut sa ii smulga radacinile. Avand in spate secole de istorie , Bucovina cunoaste atat marirea cat si decaderea trece prin inceputuri timide dar solide ale formarii Moldovei ca sa ajung apoi la apogeul domniei marilor voievozi Stefan cel Mare si Peru Rares a caror amintire e vie in memoria locurilor dar mai ales a oamenilor, cunoaste zbuciumul stapanirii otomane, este cucerita de imperriul austro ungar ca sa revina si sa faca parte din Romania Mare a anului de gratie 1919, ca ulterrior mintile bolnave ale unor conducatori sa o taie in doua la propriu trasand cu pixul o granita ca o rana sangernd si acum. Dincolo de toate acestea insa Bucovina si-a pus amprenta asupra istoriei si culturii unei tari intregi, nu doar prin lupte si domnitori ci si prin spiritualitate arta si cultura, prin personalitati de geniu si opere de arta recunoscute la nivel mondial. In dorinta de a cunioaste macar si o parte a acestor lucruri Filiala Buzau a Associatiei Nevazatorilor din Romania a reusit si in acest an sa beneficize , prin munca asidua depusa la intocmirea unui proiect fezabil, de finantare din partea Consiliului Judetean Buzau, institutie care, inca o data ofera posdibilitatea persoanelor cu dizabilitati   sa cunoasca si sa ia contact cu locuri, oameni, istorie si legende. Prin urmare 15 persoane cu deficienta de vedere beneficiare ale proiectului „Bucovina tinut de istorie si legenda” au plecat intr-o zi frumoasa de 12 iulie intr-o calatorie initiatica pe urmele voievozilor, prin satele razesilor lui Stefan, printre povesti cu domnite si legende cu comori ascunse din calea cotropitorulor, prin colectii muzeale unice si ziduri groase de manastiri ce ascund adevaratele comori ale patrimoniului national si universal.Calatoria noastra a atins primul obiectiv din program intr-o dupa amiaza usor invaluita in ceata pe TransRarau, un drum al domnilor moldavi, serpuind printre paduri seculare si prapastii adanci cale de 26 de kilometri, o adevarata poarta de intrare in Bucovina. Am facut popas la Manastirea Rarau ascultand fascinati legende despre Pietrele Doamnei care se lasau invaluite in ceata ca intr-o aureola de mister.

       Cazarea si masa au fost asigurate la Pensiunea Liliana din Campulung Moldovenesc pe toata durata proiectului.

             A doua zi conform programului a fost dedicata in intregimne manastirilor bucovinene cu pictura exterioara inscrise in patrimoniul UNESCO   si colectiilor muzeale ale acestora dar si Manastirii Putna. Am patruns in lumea culorilor unice in lume zugravite pe ziduri vechi de secole ca adevarate marturii ale trecutului: Moldovita, Sucevita, Arbore, Humor si Vorinet. Ne-am recules la umbra teilor seculari, a icoaneor vechi, ca mai apoi pasii sa ne poarte ca odinioara pe marele Stefan in cautarea unui sfat de intelepciune in chilia lui Daniil Sihastru. Maretia faptelor marelui voievod ni s-au infatisat la Putna, unde am vazut aievea urmele si faptele atator mari personalitati avand in suflet imaginea poetului nepereche Eminescu scriindu-si testamentul patriotic sau sunetul baladei lui Ciprian Porumbescu cel ce canta aici Daciei intregi.

           Am avut ocazia ca in aceste zile sa vizitam cateva muzee unice prin colectiile lor; Muzeul oualor inchistrite din Moldovita, veche traditie hutula, Muzeul etnografic al Bucovinei din Gura Humorului, Muzeul oului din Vama, Muzeul cinegetic din Vatra Dornei sau Muzeul lingurilor de lemn „Ion Tugui” din Campulung Moldovenesc.

         O alta zi deosebita a fost dedicata vizitarii cetatii Sucevei, unde parca am fost proiectati in timp prin toata istoria zbucumta a cetatii de scaun a Moldovei, cum de altfel am simtit si in Muzeul satului Bucovinean de langa cetate.

       Clipe de neuitat am petrecut alaturi de colegii din Filiala Suceava a Asociatiei Nevazatorilor, care ne-au primi cu caldura in casa lor in cel mai curat stil bucovinean.

     Un loc special in aceasta zi a fost vizita la Malini, pe urmele caprioarei lui Labis, acolo unde ni s-a spus ca in fiecare an in decembrie ninge cu dor de Labis.

           Toate acestea au fost adunate cu grija in sufletele participantilor la proiect care si-au artat cunostintele acumulate in cadrul concursurilor pe teme istorice, geografice si de creatie.

       A fost o perioada minunata, alaturi de oameni deosebiti, o experienta unica ce ne lasa totusi si un sentiment de nostalgie ca ar mai fi inca multe alte locuri de vazut, de cunoscut, de asimilat, aici unde cucul cant sa rasune o tara intraga.

     Cu deosebite multumiri pentru sprijin constant si colaborre Consiliului Judetean Buzau, dar si celor ce au intocmit proiectul intr-un timp scurt si au facut ca toate cele cuprinse acolo sa devin realitate.        

  Rodica Lungu –FILIALA JUDETEANA BUZAU