DOSARUL DE SUB USA - 7! EDILUL si directorii de deconcentrate corijenti la PISA! Învățământul buzoian între fanfaronadă, dacopatie și PISA

constantin toma primar psd buzauÎn ultimele zile parcă au înnebunit cu toții: PISA (mulți habar nu au nici măcar de la ce vine acest acronim), analfabeți funcționali (sintagma este prea dificilă pentru cei mai mulți), meritocrație (deja aș cere prea mult). Auzim tot felul de păreri de la diferiți păreriști. Îl ascultăm pe Fune(b)riu, unul dintre acei indivizi care nu de mult au pus umărul la distrugerea învățământului în România (asta dacă mai era ceva de distrus după 45 de ani de comunism), asistăm la scene din ce în ce mai proaste pe un frontispiciu aflat în cădere liberă.

Ca tabloul să fie complet asistăm zilele acestea la înmormântarea ideii de învățământ pe meleagurile buzoiene, și anume așa-zisa premiere a performanței în educație! Inspectoratul Școlar Județean Buzău, o instituție de toată jena, premiază olimpicii, premiații la diferite competiții, precum și pe profesorii lor. Punând la partea din spate, acolo unde doare doar de la șut, cam tot ceea ce ne învață incompetenții de occidentali, tocmai principiile unui învățământ performant. Așa cum scria la un moment dat cineva pe un cont de socializare, ar trebui să știm că performanța nu se măsoară în vârf, ci la mijloc. Cinste și onoare olimpicilor și premianților, numai că ei nu reprezintă chintesența, ei nu reprezintă nici măcar elita. Ei sunt cei care la un moment dat au reușit să ajungă în vârf; prin muncă, perseverență, sudoare. Ei sunt cei care dacă vor performa în continuare în curând ne vor saluta de prin țări străine, cinste lor. În ceea ce îi privește pe dascălii lor, hai să fim cinstiți, unii nu au nici o legătură cu performanța elevilor, de cele mai multe ori născută din pură pasiune față de o anume materie. Pentru ca acest spectacol sinistru să aibe cap și coadă, îl asociem pe cel mai incompetent dintre primarii pe care această țară l-a putut emana vreodată: tomiță, cum îi spun prietenii. Comasări anulate de justiție, manuale de două parale cu erori dintre cele mai grosolane, șmenării și șpăgăreli cu așa-zisele reabilitări termice etc. Dar cum nu ăsta este scopul materialului de față, revenim la sinistrul deja ISJ.

            Dragă ISJ Buzău, când o să avem și noi o gală reală a învățământului buzoian? Asta nu de alta, dar să se simtă recompensați dascălii cu adevărat meritorii ai acestui județ, nu să participe scârbiți de voi și de pilele voastre la traseul vostru ipocrit prin presa locală. Hai să vă propun eu secțiunile, căci pe voi nu vă interesează, sau nu sunteți capabili să vă intereseze, criteriile după care se face un învățământ performant:

1 – cadrul didactic cu promovabilitate 100 % la examenul de Evaluare Națională și Bacalaureat în ultimii 10 ani;

2 – cadrul didactic cu promovabilitate 100 % la examenul de Evaluare Națională și Bacalaureat în ultimul an;

3 – cadrul didactic cu 0 corigenți la materia predată în ultimul an școlar;

4 – cadrul didactic cu media generală cea mai mare la examenul de Evaluare Națională și Bacalaureat;

5 – cadrul didactic cu cele mai multe aprecieri primite de la elevi;

Cam așa ar suna duduițelor o gală a învățământului buzoian. Dar bănuiesc că aveți voi o idee că un astfel de eveniment nu trebuie organizat la Buzău. Păi cum să primească un adevărat dascăl o diplomă de la unele care au aprofundat mai mult decât 1 an de studii în 2 ani? De la niște berze cocoțate pe burlanul politic, fără scrupule? De la cineva care și pus girul pe prostiile secolului, la Buzău, adică manualul lui Nicoară &co? Poate doar unul care mai înainte de a fi profesor a fost tractorist, cu acte. Poate doar un cadru didactic obișnuit să se târască printre note de 5 și 6 la titularizare, dar care a găsit ușa din spate întredeschisă și s-a strecurat pe scările ruginite ale politichiei locale.Până atunci, aceeași pilăraie, aceleași manevre murdare, aceleași pungisme de două parale. Succes la PISA la anul!

DIDIMOS