DOSARUL DE SUB USA – 9! “Bulionul de Țintești sau cu tomata peste bot”

Toma BulionA venit mitingul, a trecut mitingul, rămâne decizia. Mult anunțatul miting preluat sub formă de campanie de către presa aservită și de alții câțiva a trecut așa cum a venit, ca un taifun într-o lingură cu sirop de tuse. Pe scările unei instituții care nu a existat niciodată, până acum, un primar PSD, alături de alte așa-zis personalități PSD (Romașcanu, Păle și alții) și-a vărsat off-ul la adresa guvernării liberale. Firesc! Nimic nou!

            Din cei aproape 600 de precupeți (făcuți 1000 de tomiștii din presă), unii aduși mai pe repede înainte, alții prinși deja pe platou cu ocazia așa-numitului târg, alții abia ieșiți de la biserică, dacă dăm jos oamenii de partid rămân maxim 250-300! Fiind prea preocupați să apalude elucubrațiile unui edil în delir, nevorbit la 1 Decembrie, nu au avut timp să citească ceea ce Ministerul Agriculturii și Dezvoltării a transmis printr-un comunicat de presă, și anume:

Decizia de delegare temporară a unei alte persoane la conducerea unei instituţii din subordine este atributul exclusiv al ordonatorului principal de credite, respectiv a ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Oportunitatea acestei decizii a urmărit elaborarea proiectului de buget pentru anul 2020 în vederea îndeplinirii atribuţiilor conferite de HG 690/2019 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău. Astfel, având în vedere că din luna septembrie 2019, de când a luat fiinţă Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău şi până în prezent nu s-a primit strategia de dezvoltare a Băncii de Gene Buzău, aşa cum a fost prevăzut în articolul 5 din HG 690/2019, se aşteaptă de la noul director, Adrian Ionuţ Chesnoiu, să ducă la îndeplinire aceste prevederi”

”La momentul actual există o singură Bancă de Gene funcţională – Banca de Resurse Genetice Vegetale «Mihai Cristea» Suceava, care reprezintă România în cadrul organismelor europene şi internaţionale (FAO- Programe europene de resurse genetice vegetale) şi care prin contribuţiile acesteia a făcut deja vizibil efortul României în direcţia conservării patrimoniului genetic. Aceasta are toate dotările tehnice necesare pentru a asigura păstrarea în condiţii care să respecte normele europene în domeniu a unui număr de peste 20.000 de varietăţi vegetale. În prezent, colecţiile băncii numără peste 18.000 de probe, aparţinând la 430 de specii, aproximativ 60% dintre acestea fiind populaţii vechi, locale, dispărute în mare parte din cultură. Acestea acoperă toate speciile legumicole, ornamentale, cromatice şi medicinale. Este important de precizat faptul că printr-un proiect A.D.E.R. 3.1.2. finanţat din bugetul M.A.D.R. coordonat de Banca de Gene Suceava la care S.C.D.L. Buzău a fost partener, dl. Vânătoru a participat fără a oferi informaţii relevante despre germoplasma de la S.C.D.L. Buzău, având posibilitatea să facă demersuri pentru ca acestea să fie conservate prin depunerea în cadrul Băncii Genetice existente la Suceava”

”Banca de Gene Buzău la acest moment este un proiect nefuncţional, fără să existe dotare tehnică, o strategie viabilă şi mai ales fără să ţină cont că există deja o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcţională care nu a fost menţionată nici în nota de fundamentare, ce a stat la baza emiterii HG 690/2019.” sursa: Comunicat remis duminică, 15.12.2019 de către Ministerul Culturii.

            În traducere liberă, pentru tot buzoianul ce a ieșit duminică în stradă la solicitarea, ILEGALĂ, a unei instituții publice, și anume Primăria Buzău, lucrurile stau cam așa:

1.        Directorul proaspăt demis al Băncii de Gene nu și-a făcut deloc treaba în noua lui calitate. La art. 5 din HG-ul emis de guvernul dăncilez, prin care se înființa așa-zisa Bancă de Gene, Directorului îi revenea sarcina de a realiza și transmite către Minister un plan managerial de dezvoltare al instituției, cu punct și virgulă, cu sume clare, pentru ca Guvernul să aloce fondurile în anul 2020 – domnul Director a omis acest detaliu.

2.        În calitate de cercetător dl Vânătoru nu a fost de prea mare folos în cadrul unui proiect național de cercetare, proiect din care probabil a încasat și bani (...) Este important de precizat faptul că printr-un proiect A.D.E.R. 3.1.2. finanţat din bugetul M.A.D.R. coordonat de Banca de Gene Suceava la care S.C.D.L. Buzău a fost partener, dl. Vânătoru a participat fără a oferi informaţii relevante despre germoplasma de la S.C.D.L. Buzău, având posibilitatea să facă demersuri pentru ca acestea să fie conservate prin depunerea în cadrul Băncii Genetice existente la Suceava (...) (vezi proiectul adus în discuție: http://www.madr.gov.ro/attachments/article/30/ADER-312-faza-5.pdf)

3.        În România există o Bancă de Gene, funcțională, cu o activitate prestigioasă, motiv pentru pentru care o investiție minimă de 6.000.000 euro, în contextul altor priorități la nivel național nu se justifică.

În altă ordine de idei hai să vorbim puțin și despre manipularea jalnică și josnică a PSD-ului local, partidul aflat de 7-8 luni în cea mai mare cădere liberă din municipiul nostru. Printre multiplele fotografii de la așa-zisul miting pot fi recunocuți Lucian Romașcanu - purtătorul de vorbe al PSD Buzău, unul dintre perdanții de frunte ai partidului, ca imagine doar, deocamdată, la toate cele trei tururi de scrutin din 2019 (europarlamentare și prezindețiale), Dănuț Păle și alții. În goana după capital politic, psdeii au venit cu mic cu mare la ciorba reîncălzită, numai că aceasta a fost cel mult călâie, abia dezmorțită. De altfel au stat mai retrași, rușinați parcă de faptul că sunt acolo (na, scaunul în Parlament are și el prețul lui!). Printre ei, și cu siguranță cu acordul cuiva, au apărut și niște băieți cu pancarde pe care erau măzgălite aberații de genul ”Ministerul nu ne lasă să mâncăm sănătos” (sic!), ”Nu ne otrăviți copii” (alt sic!) și altele, adică niște tembelisme populiste de 2 parale, la care buzoianul în particular, și românul în general, nu mai pun ”botul”.

În loc de concluzii: în afară de membrii de partid și câțiva precupeți cam aceștia au fost și vor fi votanții PSD-ului, cel puțin la nivel municipal. “SUCCES”!

DIDIMOS