Omul care sfideaza legile, bunul simt si scuipa pe democratie

poza bazar vizibilitateIn aceasta urbe a noastra , a Buzaului, este un om care sfideaza toate legile si mai ales pe cele ale unei bune cresteri. Acesta este edilul acestui oras. Pentru acest semen, ridicat la un rang pe care nu poate sa il onoreze cu prestanta, spatiul urban buzoian a devenit o proprietate personala . Ce ne ofera domnia sa?

Strazi precar asfaltate, santiere haotice enervante pentru vizualul colectiv, un oras plin de gropi care asteapta venirea zapezilor, copacei ornamentali pe sume consistente de bani, lalele olandeze devenite demult amintire si alte flori plantate pentru a degera in cursul iernii, avem statui, avem avioane suspendate si poate, in curand, o locomotiva in rondul de la Gara Buzau. Comportamentul sau discretionar lezeaza ordinea firii.

                   La capat de Cuza Voda , doresc a zice Ansamblul Arhitectonic “Strada Cuza Voda” , un corp B al Primariei este in plina constructie sub auspiciile unei guvernari administrative haotice dar satrapice. O monstruozitate de imobil este deja ridicat in fata cladirii monument istoric a Bazarului. Sa mai vorbim despre legislatia monumentelor ? Despre zona de protectie a monumentului, despre faptul ca o noua constructie obstructioneaza vizibilitatea dinspre Piata Teatrului a vechiului monument istoric ? Predica in pustiu ! Edificiul lui Nicu Constantinescu , primar antebelic al orasului, este mutilat imagistic fara pic de rusine. Spiritul constructiv aristocratic este invadat de badarania si lipsa de estetica a contemporaneitatii. Edilul stie doar sa distribuie directive. Pumnul de vedere si indicatiile pretioase au invins. Mai mult, acele autoritati menite sa opreasca aceasta destrabalare edilitara au tacut complice si au dat girul in acest sens . Ordinul pe unitate a mers pe esaloane de comanda. Toti au tacut pe toata perioada in care ziarul nostru a atras atentia asupra unei stari de lucruri sesizate de catre arhitecti din tara care nu au vazut firesti si nici in parametrii legali solutiile constructive ale edilitatii cu privire la acest corp B al Primariei.

                 Am lasat orasul si destinele noastre pe mainile unui om care se considera pe sine un mare ctitor urban si pentru care edilii trecutului sunt palide aparitii pe scena istoriei. Grandomania “Epocii de Aur” se reediteaza cu prisosinta in persoana acestui om marcat de o stare de haos a propriului eu. Noi , cetatenii constienti, ne-am acceptat supunerea autoconsimtita. Restul sunt o masa de manevra rezultat al mancurtizarii etapizate in lungile decenii ale comunismului. Este timpul sa ne venim in fire si sa extirpam acea acceptare a deviantei tolerate. O mostenire reziduala ne face sa toleram un om care se pretinde expresia ordinii si a normalitatii. Sunt ceva ani buni de cand traim vremuri anormale .

Pleaca , straine ! Pleaca !

Adrian Constantin