DOSARELE LUI DIDIMOS! De deunazi, Eminescu a murit din nou, cel puțin până la anul, și asta până într-o zi! Abisal, nu?

exista dreptate eminescuZiua intai in saptamana nu incepe cu Luni! Clar! In aceasta saptamana, evenimentul national a început cu Eminescu și s-a încheiat cu Eminescu. In dimineata zilei cu pricina (15.01. – n.r.) dimineață toate posturile de radio, care până mai ieri erau pline de debitații cretinoide deveniseră posturi ”culturale”, concursurile de genul ”în ce an a avut loc revoluția de la 1848?” au fost înlocuite cu adevărate regaluri de poezie eminesciană.

Nu au mai contenit, cel puțin până am ajuns la servici. Apoi tot facebook-ul, plin de altfel de cretinisme politice, devenise o adevărată bibliotecă universitară. Asta până pe la prânz. După ce și-au băut cafeaua din cești de milioane, politicienii, din toate partidele, s-au întrecut într-un prelung copy-paste de prin Historia, Literatura.ro ș.a.m.d. După acest episod desprins dintr-o nuvelă de cea mai proastă calitate, au apărut, tot pe facebook, diferite activități ale unor ”instituții de cultură”, unele mai ”culturale” decât altele. Alte discursuri pompoase, lansări de carte, bilanțuri, expoziții și tot așa. La sfârșitul zilei doar antivomitivele m-au făcut să îmi țin mațele în frâu.

            Dar haideți mai bine să spicuim de pe ”pereții” ’ntelectualilor buzoieni, adică politrucilor, sau cum le spunea însuși Eminescu într-un limba academic, epigoni:

Marele Lucian Romașcanu, senator PSD, evident, de Buzău: șirag de citate copiate de pe net, dintre care cele mai multe fără vreo noimă, asemenea politicilor culturale ale PSD, mai ales PSD mun. Buzău.

”15 ianuarie – O zi pentru sufletul poporului român!

Motto: “Cultura este alcătuită din amintiri și promisiuni, înseamnă un trecut ireversibil și un viitor visat.” Jose Ortega y Gasset

Ziua culturii naționale reprezintă o oportunitate dar mai ales momentul de a pune un accent clar și răspicat asupra a ceea ce reprezintă valoarea spiritului și creației unui popor.

Comorile spirituale dar și plasticizarea acestora în valori materiale de-a lungul existenței unui popor trebuie sporite și păstrate din generație în generație.

Astăzi punctăm aceste valori folosindu-ne de un pretext fundamental pentru literatura națională, nașterea lui Mihai Eminescu.

Deși Cultura este și un domeniu instituționalizat în peisajul statului de drept, ea înglobează mai mult decât ceea ce poate face o instituție publică.

Cultura înseamnă și efort personal, înseamnă învățare continuă și sacrificiu pentru a fi mai bun. Mai bun pentru familia ta, pentru comunitatea în care trăiești pentru societatea din care faci parte. Cultura este identitate și mărturie. Este respectul față de trecut, grija față de prezent și speranța unui viitor mai frumos și, de ce nu, mai civilizat.

Astăzi vreau să mulțumesc tuturor celor care contribuie la păstrarea sau sporirea operelor și monumentelor de cultură națională - artiști, scriitori, profesori, bibliotecari și să îndemn la a ne deschide mereu sufletul către frumosul creat în jurul nostru.

Și închei tot cu un citat: "Pentru că înlăuntrul nostru suntem la fel, cultura e singura care face diferența", Confucius.” Vă închipuiți că a fost Ministru al Culturii??!! Atât a putut debita de Ziua Națională a Culturii!

Primarele Constantin Toma: are decența de a nu jigni cultura, așa cum o face Romașcanu și postează un filmuleț electoral cu ce asfaltări a mai făcut prin municipiu. Acum zâmbește de pe podul ce era să ne cadă în cap în timp ce dănțuia la Drăgaică printre cei 300.000 de vizitatori închipuiți. Aici, tot respectul domn primar, chiar nu te-ai băgat unde nu te pricepi.

Marcel Ciolacu, parlamentar PSD, și chiar re-ales președinte PSD Buzău cât de curând: Nimic. Tabula rasa.

Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău: mesaj decent, cinstit, și o participare la evenimentele culturale organizate de către instituțiile din subordine.

Instituția Prefectului Județului Buzău: ”Celebrăm astăzi Ziua Culturii Naționale și, nu întâmplător, este data la care se împlinesc 170 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, cel care ne-a lăsat o moștenire culturală imensă. Cel mai bun mod de a marca această zi importantă ar fi să lecturăm măcar una dintre operele ”Luceafărului poeziei românești”, unde putem descoperi inspirație, spontaneitate, candoare, dar și bucăți din istoria culturii românești și din folclorul nostru autentic.” Mesaj corect, cinstit și oarecum autentic. Bun și așa!

Cristi Romanescu, deputat PNL de Buzău: prezintă activitățile desfășurate de către filiala județeană PNL Buzău. Decent. Alții nu au făcut nici atât.

Dorin Bădulescu, parlamentar ALDE Buzău: Nope.

Elena Isbășoiu, director Centrul Cultural ”Alexandru Marghiloman”, Buzău: prezintă activitățile instituției dedicate zilei culturii. Decent.

Costache Daniel, managerul Muzeului Județean Buzău: prezintă activitățile instituției dedicate zilei unirii. Decent și cinstit!

Sorin Burlacu, managerul Bibliotecii Județene ”Vasile Voiculescu” Buzău: prezent la activitățile muzeului și la propriile activități culturale. Decent și cinstit!

Gina Chivulescu, managerul Teatrului ”George Ciprian” Buzău: lansează un chestionar pentru public. Se putea măcar un mesaj de ziua culturii, totuși este vorba despre o instituție de cultură.

Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău: Nope, nimic!

(sursele au fost paginile oficiale ale instituțiilor, paginile de persoane publice și conturile oficiale ale instituțiilor de cultură amintite)

            Și cam asta a însemnat, în linii mari, Ziua Culturii Naționale la Buzău, un oraș mort din punct de vedere economic, social și CULTURAL. Ne-am adus aminte de Eminescu atât cât a dat bine pentru public, ne-am adus aminte de primele versuri din Luceafărul, poate de Scrisoarea a III-a, de Somnoroase păsărele, de Sara pe deal și cam atât. De astăzi îl îngropăm la loc, pentru cel puțin un an!

Dumnezeu să ne ierte, Măria Ta Eminescu, căci noi suntem atât de nemernici încât reușim să te omorâm în fiecare an!

DIDIMOS