SOFIA NĂDEJDE, 1856- 1946 - Publicista,prozatoare,traducatoare, autoare dramatică, autoarea primului roman feminist.

Sofia Bancila NadejdeLa 14 septembrie 1856 a venit pe lume,la Botoșani, Sofia Nădejde. Fiica lui Vasile Băncilă Gheorghiu si a Puheriei- Profira Neculae,țărani liberi ( razesi).

„Sofia a fost întotdeauna simplă ca un copil,plină de bun simț ca o țărancă sănătoasă la trup si minte,personală, pasionată si excesiva ca o adevărată fire feminină in toate manifestarile ei"- spunea Izabela Sadoveanu.

A debutat publicistic in anul 1876 la Iași, cu o pledoarie pentru emanciparea femeii,inpublicatia Contemporanul.

Soție si mama a 6 copii,Sofia Nădejde se afirmă ca un lider al mișcării feministe,intrând in polemica cu misoginul Titu Maiorescu,asupracapacităților intelectuale ale femeilor. Intr-o conferință la Ateneul Român din 1882,Titu Maiorescu a afirmat:”Femeia este incapabilă de dezvoltare,oricât ar incerca să-și dezvolte inteligența, ea nu va reuși;bachiar,cutimpul,ea se tampeste si tinde către idiotism".

Aducând argumente din tezele vremii,cat si din convingerile personale, Sofia Nădejde a reușit sa il convingă pe Maiorescu, ca femeile nu sunt cu nimic mai puțin inteligente decât bărbații, chiar daca ar avea si creierele mai mici.

             Mi am propus sa vorbesc despre feminism si Sofia Nădejde nu întâmplător. Deși nu mai traim in secolul 19,femeia încă se luptă sa razbeasca in societate.Este adevărat că astăzi femeia este om de știință,liderpolitic,medic,manager de succes,etc,lupta ei este permanenta și de cele mai multe ori este nevoită să se autodepaseascapentru a-și menține poziția și rolul pe care le ocupă in societate. Acțiunile ei sunt monitorizate atent,asteptandu-se parca sa facă pasul greșit in decizii.Inca se mai întâlnesc mentalități misogine.Pentru acel procent de „maioresti" este nevoie ca feminismul să rămână activ și sa existe cât mai multe voci care sa il susțină.

           Mi-ar placea sa o regăsesc pe Sofia Nădejde in cât mai multe dintre femeile secolului nostru.

G.B.