Presa “cu calus” pe timp “de Urgenta”? (editorial vavedem.ro)

jurnalisti urgentaJurnalistul Ion Cristoiu a enumerat punerea unui căluş presei printre principalele pericole care vin odată cu declararea stării de urgenţă, duminică seară, în Ediţia specială „Marius Tucă Show”, difuzată live pe mediafax.ro.

„Principalul este că nu mai este nevoie de nicio formalitate pentru achiziţii. Cred că deja unii au trenuri de echipament medical. Şi doi, punerea unui căluş presei. Starea de urgenţă nu aduce nimic nou, deja s-au luat toate măsurile de limitare. Interzicerea de adunări publice cu mai mult de 50 de persoane este o limitare clară. Toate măsurile care ar fi trebuit luate prin starea de urgenţă, au fost deja luate. Avem o limitare enormă a drepturilor”, a spus Ion Cristoiu.

„Starea de urgenţă – este o premieră, care trebuie supravegheată de ONG-uri şi partide de Opoziţie pentru că nimic nu e mai uşor decat pe asemenea fonduri să derapezi. Nimic nu e mai uşor dec’t să nu fim atenţi la achiziţii. Nu cred că omenirea a ajuns la sfarşit. La sfarşitul crizei vom găsi îmbogăţiţi mai mult decat după primul Război Mondial”, a notat Cristoiu.

„Se va declara starea de urgenţă. Ea este în funcţiune numai în momentul în care este publicată în Monitorul Oficial. În acea ordonanţă de urgenţă vor fi precizate toate măsurile. După părerea mea, mai multe măsuri dec’t p’nă acum nu se pot lua pentru că limitarea drepturilor omului este deja uriaşă”, explică Ion Cristoiu.

Asociaţia Media Pro fondată de Adrian Sarbu, Ion Cristoiu şi Marius Tucă a transmis MEDIAFAX un document de principii pe care Asociaţia le susţine a fi respectate de autorităţile Statului Roman în perioada stării de urgenţă.

„În starea de urgenţă, legislaţia extrem de permisivă în Romania lasă autorităţilor statale posibilitatea comiterii un abuzuri asupra libertăţii presei şi a mass-media, a exercitării meseriei de jurnalist, a protejării jurnalistului şi instituţiilor de presă. În acest sens, vom milita pentru respectarea c’torva principii de fapt în starea de urgenţă”, au arătat fondatorii organizaţiei.

Primul principiu pentru care militează asociaţia jurnaliştilor Media Pro este ”Protejarea independenţei editoriale a jurnalistului şi instituţiilor de presă şi mass-media”

Asociaţia precizează ca esenţială „protejarea spaţiilor şi sediilor instituţiilor de presă (în cazuri de carantină) de posibilele abuzuri generate de dreptul discreţionar de închidere a acestora sub pretextul existenţei unor focare de epidemie”.

Demersul asociaţiei are în vedere „asigurarea libertăţii de mişcare a jurnaliştilor, a accesului la evenimente în toate locurile publice, în centre de carantină şi asigurarea cu prioritate a testării jurnaliştilor care la fel ca şi medicii sunt în linia înt’i de contact cu epidemia”, ca şi ”accesul nemijlocit al presei la informaţiile publice legate de criza coronavirusului şi starea de urgenţă”.

Asociaţia cere „sprijinirea materială şi financiară a jurnalistilor, a instituţiilor de presă şi mass-media, în această perioadă de acută criză economică prin subvenţii, garanţii de stat şi facilităţi fiscale şi bancare fără de care aceste instituţii vor intra în foarte scurt timp în incapacitate de funcţionare” ca şi ”respectarea dreptului jurnaliştilor, a instituţiilor de presă şi mass-media de informare a publicului garantată constituţional şi de control democratic asupra acţiunilor persoanelor şi instutuţiilor guvernamentale prin abţinerea de la orice acţiuni de cenzură directă sau indirectă”.

SURSA:vavedem.ro