CUTREMURATOR! Viu este Dumnezeu! Cuvânt către episcopi și preoți

Impartasanie“Hristos a înviat! Frate episcop și preot ortodox, au trecut patru ani de la primul mesaj pe care ți l-am transmis (LINK). Patru ani trecuți ca vântul, cu bunele și relele lor. Noi, preoții alungați din bisericile și comunitățile lor ne-am întrebat: Cum va răspunde Bunul la nedreptatea vădită? Cum va lucra Dumnezeu? Chiar ne-a uitat? Suferința noastră a fost fără rost?

     Dar Viu este Dumnezeu! În modul cel mai curios și neașteptat Dumnezeu a lucrat. Iată cum a îngăduit să vină o boală peste omenire, un simplu virus, nevăzut, iar această boală a făcut ca timp de două luni bisericile să fie închise, iar binele vostru să dispară, oamenii să fie izolați în case iar clericii au ajuns să simtă ceea ce noi, pe nedrept am simțit: ruperea de comunități, mâhnirea de a sluji singuri, urmărirea de organele de stat, reclamațiile ”binevoitorilor”, amenzi, dosare penale, oprobiul public, o presă ostilă, lipsuri materiale.

   Voi, cei ce ne-ați alungat din biserici ați simțit ceea ce ne-ați făcut nouă. Această pedeapsă, sper să ne facă mai buni și mai înțelepți. Să ne facă pe toți mai iubitori de Dumnezeu și de semeni. La acest moment de parțială eliberare vă adresez acest cuvânt:

     Voi episcopi vă faceți vinovați de mari nedreptăți. Voi ați scos preoți din biserici, ați rupt comunități de creștini, ați închis locașuri de cult. Voi ați asmuțit polițiști, jandarmi și autorități civile contra unor preoți vrednici și contra unor oameni care își iubeau păstorii și care erau în stare de jertfă pentru ei. Voi ați trimis la judecată pe cei care nu v-au ascultat, sperând să îi vedeți închiși în temnițe. Ați călcat prin asta legea Bisericii, canoanele Sfinților Părinți și legile omeniei. Nu v-a păsat, căci erați mari și puternici. Dar să nu uitați că ”Viu este Dumnezeu”!

   Voi, episcopi ați alungat preoți și creștini din biserici în forță, cu mandate de evacuare. Nu vă pot uita privirea ironică și cuvintele jignitoare. Acum ați slujit cu poliția și jandarmeria la ușă. A fost greu, nu? Mai mult, de frică chiar voi ați gonit oamenii din bisericile voastre. Ce misiune ingrată, voi care spuneați tuturor că nu se poate sluji Liturghia fără prezența oamenilor ați zăvorât porțile bisericilor și ale cimitirelor. V-ați uitat cu mustrare la îndrăzneții care călcau în locașurile de închinare. Ce misiune grea nu, e momentul să vă amintiți că este pedeapsă divină, căci Viu este Dumnezeu!

     Pentru voi episcopi, totul era bine înainte, banii curgeau, puterea politică vă slujea, zidurile se ridicau repede pe banii altora, covrigii albaștrii erau dulci. Acum tânjiți să vindeți stocul de lumânări, iconițele și obiectele importe din China, numite de voi obiecte de cult. Reflexele nu au dispărut, deși nimeni nu vindea nimic ați împovăratt preoții cu lumânări și vin și i-ați obligat să le plătească pe loc. Dar asta a fost foarte puțin față de ceea ce trebuia și sperați să încasați, știți bine. Sunteți supărați, dar nu uitați că e pedeapsă divină, căci ”Viu este Dumnezeu”!

   Voi episcopi ați dus Biserica în erezie și ecumenism. La Creta și în multe alte părți ați acceptat erezia ca învățătură a Bisericii. Ați slujit cu tot felul de clerici ai altor confesiuni creștine. Vi s-a părut normal, dar asta a făcut ca harul să fugă de la voi și astfel, prima oară în istorie au apărut preoți și episcopi ortodocși contaminați cu boli grave. E semn că trebuie să vă întoarceți la dreapta credință căci ”Viu este Dumnezeu”!

   Voi episcopi ați făcut din Biserica lui Hristos, Mireasa lui curată, o desfrânată care a păcătuit cu toate regimurile politice pentru bani și putere. Acum toți amanții v-au părăsit, nu mai sunteți interesanți pentru ei, toți fug de voi, toți râd de voi și vă disprețuiesc. Pocăiți-vă și nu mai greșiți căci ”Viu este Dumnezeu”!

   Voi episcopi ați devenit bogați în bani dar ați sărăcit în spirit, de asta toți râd de voi, căci numai carne nu valorați nimic, căci ”Viu este Dumnezeu”.

   Vouă, episcopi, averea și puterea v-au luat mințile și ați căzut în păcate de rușine iar Domnul au îngăduit ca o parte din aceste păcate să devină publice, spre tulburarea poporului, asta vă arată că ”Viu este Dumnezeu”!

Voi, episcopi, în locul iubirii ați făcut legi și regulamente care v-au dat putere nemărginită. V-ați crezut dumnezei. Criza asta a trasformat puterea voastră în scum, slava omenească fiind în fața dumnezeirii ca o cârpă lepădată, căci ”Viu este Dumnezeu”!

Voi episcopi nu ați făcut din iubire, cinste și demnitate criterii morale ci prioritare au fost ascultarea de voi și lingușeala. Criza asta arată justa valoare a unor asemenea ”virtuți” căci „Viu este Dumnezeu„!

Voi episcopi, cu legi și regulamente ați pus botniță preoților demni. Acum, de la vlădică până la opincă avem pusă botnița? Nu e așa că nu e bine? Nu vă place, știu. Dar nu e doar voință omenească ci și voința divină căci ”Viu este Dumnezeu”!

   Voi episcopi ați închis pe Hristos în chivote și potire. L-ați închis atât de bine încât acum, la vreme de criză, Hristos Euharistic nu a mai ajuns la oamenii care aveau cea mai mare nevoie de El. Doar Biserica vie a lucrat fără frică pentru că a știut că ”Viu este Dumnezeu”!

Voi episcopi ați făcut tot felul de comisii și comitete, reguli, ritualuri, ați pus accent doar pe tipic, dar de ce este important ați uitat, de mistică. Voi ați uitat dar Biserica vie nu a uitat căci ”Viu este Dumnezeu”!

Voi episcopi v-ați băgat în politică și asta v-a făcut la fel de murdari ca cei pe care i-ați sprijinit. Arginții câștigați au fost prețul cinstei voastre. Au rămas, însă, și păstori nepătați, iubiți și respectați căci ”Viu este Dumnezeu”!

   Voi, episcopi v-ați mânjit cu arginți și pentru ei ați ”uitat” să mustrați căderea conducătorilor vremelnici. Acum conducătorii v-au părăsit iar oamenii simpli vă ceartă pentru căderea asta, căci dacă vasele Sale se închid, Duhul bate unde voiește căci ”Viu este Dumnezeu”!

Voi episcopi v-ați zăvorât în palate și ascunși acolo ați dat mesaje de încurajare. Oamenii au înțeles lașitatea voastră, la fel și Dumnezeu, și v-au disprețuit pentru asta, căci ”Viu este Dumnezeu”!

Voi episcopi v-ați numit singuri fericiți, prefericiți, înaltpreasfințiți, preasfințiți dar trăind în păcate mari ați făcut aceste nume de rușine. Oamenii nu prețuiesc asta ci așteaptă să le fiți părinți spirituali și frați. Voi vă numiți pompos iar Dumnezeu este numit marele Tu. Pentru orice om cu minte limpede este o situație ridicolă căci Viu este Dumnezeu!

   Voi, episcopi, ieromonahi și călugări, ați depus jurământul sărăciei dar trăiți mai bine decât omul obișnuit. Aveți case, vile, proprietăți, mașini scumpe, conturi grase la bănci, o viață îmbelșugată iar asta vi se pare firesc. Oamenii au înțeles asta. Pe oameni îi puteți păcăli dar pe Dumnezeu niciodată căci Viu este Dumnezeu!

Voi episcopi v-ați crezut prinți ai bisericii, un fel de mici dumnezei. Sperați să vă înveșniciți prin lucruri materiale. Zadarnic, însă, căci fără voia lui Dumnezeu toate sunt trecătoare, lipsite de valoare ca aurul fals, căci ”Viu este Dumnezeu”!

   Voi, frați preoți ați uitat că sunteți adevărații părinți ai poporului lui Dumnezeu, frați între voi și următori ai apostolilor. Unii vă socotesc delegați ai episcopilor. Unii dintre voi chiar cred asta. Nu sunteți delegați unor oameni ci păstorii turmei lui Hristos, părinți adevărați. Dacă vă credeți delegați sunteți pierduți. Nu uitați niciodată că ”Viu este Dumnezeu”!

Voi frați preoți ați devenit uneori instrumente prin care episcopii au alungat din biserici conștiințele vii din Biserică. Ați devenit, uneori judecători, martori, procurori, reclamanți, strângători de probe, iude ce ați vândut pe frații voștri. Să nu mai fie niciodată asta, așa să jurați. Să vă căiți dacă ați făcut asta. Covrigii albaștri și cei episcopali nu pot să vă hrănească conștiința. Prin vânzarea de frate ați devenit părtași la nedreptățile episcopilor. Ascultarea nu vă scutește de răspundere, sunteți ființe raționale și nu marionete în mâna episcopilor. Să vă căiți și să nu mai greșiți căci ”Viu este Dumnezeu”!

Voi, frați preoți, păstori ai Bisericii ieșiți din starea de frică. Frica paralizează, frica duce la gesturi de panică iraționale, frica nu aparține ucenicilor lui Hristos. Domnul nostru ne vrea curajoși, liberi: ”Îndrăzniți, Eu am biruit lumea!” Nu uitați niciodată că ”Viu este Dumnezeu”!

   Voi, frați preoți nu vă uitați rostul. Dacă nu simțiți emoția slujirii lui Dumnezeu, dacă vi se pare că locul vostru nu este în altar, dacă îndatoririle preoțești vi se par prea grele renunțați. Astăzi se poate trăi foarte bine din mii de meserii. Dumnezeu nu acceptă fățărnicia și minciuna căci ”Viu este Dumnezeu”.

   Astăzi se încheie o perioadă specială pentru toți, de aceea am îndrăznit să îți scriu. O fac cu respect și dragoste. O fac pentru ca Biserica părinților și strămoșilor noștri să rămână vie și lucrătoare.

   Nu pot uita cuvântul lui Hristos- Dumnezeu spus slăbănogului din Ierusalim, paralizat 38 de ani, proaspăt vindecat: ”ai grijă să nu mai păcătuiești ca să nu îți fie ție și mai rău”.

   Se poate, oare, și mai rău decât ceea ce am trăit în aceste două luni? Eu sunt convins că da.

     Frate în Hristos, de vei dori ca o asemenea pedeapsă să nu se mai repete, îndrăznesc să îți dau câteva sfaturi:

- Păstrează dreapta credință. Nu accepta nici un compromis de credință. Respectăm și iubim pe toți dar credința nu se negociază;

- Nu mai tânji după covrigii albaștri. Slujește pe Dumnezeu și poporul său cu conștiință și râvnă. Făcând așa nu vei fi lipsit de cele necesare vieții;

- Nu mai desfrâna cu politicul și politicienii. Fii demn și cere politicienilor să nu mai mintă și să slujească poporul. Dacă nu va face asta mustră-l public. Doar astfel se poate schimba ceva în țara asta;

- Luptați să ridicați în primul rând suflete, abia apoi ziduri. Asta e misiunea noastră. Zidurile nu au mare valoare. Un om luminat va ridica zeci, poate sute de oameni prin exemplul și știința sa;

- Frați episcopi și preoți fiți părinți, nu despoți. Nimeni nu are nevoie de despoți, nimeni nu iubește despoții. Rostul vostru este cel de păstori sufletești, aveți această obligație. Luptați spiritual pentru asta zi de zi, ceas de ceas;

- Coborâți la slujirea oamenilor. Nu sunteți nici șefii, nici stăpânii lor. Hristos a abolit scalvia, Domnul nostru este unul ce ne respectă libertatea. Slujirea celuilalt este semnul dragostei noastre. Clericul trebuie să fie slujitorul oamenilor: ”Cel ce va vrea să fie mai mare între voi să fie slujitorul tuturor”;

- Îndreptați nedreptățile, aveți puterea de a recunoașteți acolo unde ați abuzat de putere și reparați greșelile. Asta este partea oamenilor înțelepți. Altfel, cu îngăduință dumnezeiască peste noi și peste neam vor veni rele și mai grele.

- Fiți curajoși și demni. Fiți uniți și solidari la necazuri. Totul este mai ușor împreună căci ”viu este Dumnezeu!”

- Și nu uita frate că esența credinței noastre este iubirea. Iubește și fă ce vrei!

                   Cu dragoste, G.V., un frate în Hristos."