UPDATE - Hartie oficiala BOR! Mircea Vulcanescu izgonit de propria Biserica. Amenintari grave aduse la adresa preotilor care il omagiaza.

Mircea VulcanescuBiserica Ortodoxă Română cedează presiunilor Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România și îl marginalizează pe Mircea Vulcănescu, intelectual interbelic profund creștin, ale cărui scrieri despre filozofia religiei au fost pilde pentru generații de slujitori ai acestei biserici.

 

Recent, parohiile și mănăstirile din județul Vâlcea au primit niște adrese prin care, pe scară ierarhică, li se recomandă ca în activitatea lor „să se țină cont de obligația legală ca eventualele referiri la Mircea Vulcănescu să nu promoveze un cult al personalității acestuia, ci, atunci când se face referire la persoana sa, să se scoată în relief valoarea operei sale filozofice și literare, în mod obiectiv și echilibrat”. Deși au caracter de recomandare, adresele în cauză fac referire la eventuale măsuri de coerciție, în cazul nesupunerii: „închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi”, potrivit art.6 din Legea 217/2015 privind interzicerea organizațiilor și simbolurilor cu caracter fascist.

Recomandarea conducerii BOR, primită fără crâcnire se pare, de către mitropolii, arhiepiscopii, episcopii, protoerii, până la mănăstiri și biserici, invocă o adresă a Institutului Național pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”. Prin această adresă se solicită „intervenția Patriarhiei pentru a descuraja manifestările din sânul Bisericii Ortodoxe Române care își propun reabilitarea acelor personalități care, deși au îmbrățișat ortodoxismul, au activat și s-au pus în slujba unor regimuri fasciste antisemite și xenofobe, în speță Mircea Vulcănescu (1904-1952)”, se arată în acest document. De asemenea, se face referire și la o decizie definitivă a Curții de Apel București care, în 2019 a respins ca neîntemeiată cererea fiicei lui Mircea Vulcănescu de reabilitare a acestuia.

„Ni se bagă pumnul în gură în stil comunist”

Mai mulți preoți vâlceni consideră inadmisibilă această situație: „Este o formă de cenzură inacceptabilă pentru zilele noastre. Nu numai că ni se răpește libertatea de opinie, dar mai suntem amenințați cu pușcăria. Despre Mircea Vulcănescu putem discuta, sunt opinii și opinii, dar să ni se bage pumnul în gură în acest stil comunist, este prea mult”.

Plasarea filosofului-martir Mircea Vulcănescu - din nou! - pe o listă neagră a Institutului "Elie Wiesel" plasată cu tupeu Patriarhiei și transmisă dintr-o gravă eroare în teritoriu de către Cancelaria Sfântului Sinod continuă să genereze reacții puternice în mediul online și în sânul preoțimii și lumii monahale românești.

Dintre acestea redăm opinia Monahului Filotheu Bălan de la Petru Vodă, care scrie: "Batjocura la adresa Sfântului Mucenic Mircea Vulcănescu TREBUIE să înceteze. Cea mai simplă posibilitate de a împlini aceasta, pentru părinții slujitori, este de a-l pomeni în ecfonisele de la sfârșitul fiecărei slujbe, alături de Maica Domnului, de Sfinții Părinți Ioachim și Ana și alături de marii Sfinți ai Bisericii. Căci da, este un mare sfânt al Bisericii. Părinților și fraților, rugați-vă Sfântului Mircea și veți dobîndi cererile voastre. Și atunci veți ști unde este sufletul său."

Până la consemnarea altor reacții, să vedem ce gândeau trei mari genii ale României despre colegul lor de generație ucis la Aiud:

Constantin Noica, prietenul lui Mircea Vulcănescu într-ale filosofiei, susținea că jertfa acestuia pentru a salva un tânăr necunoscut a păgubit lumea de ceea ce Mircea Vulcănescu ar mai fi putut dărui supraviețuind detenției și că "A existat în generația noastră un om care ne domină pe toți: prin lecturile lui, prin fantezie, prin grația intelectului, prin conștiința morală. Se numea Mircea Vulcănescu”.

G.D.M

Sursa: Activenews.ro

 

Vulcanescu si BOR