CINE I-A PORUNCIT LUI Cîțu SA-L DEMITA PE FOSTUL DETINUT POLITIC? Decorat de Klaus Iohannis, demis de Florin Cîțu: Președintele AFDPR, Octav Bjoza, a fost destituit din funcția de secretar de stat. DECLARATII AFDPR!

Johannis deoreaza pe BjozaMarți, 16 martie 2021, Octav Bjoza a fost demis din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.

Reamintim faptul că Octav Bjoza (83 de ani) a fost numit în 2014 de către fostul premier Victor Ponta în funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist.

În 2015, președintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

Într-un comunicat de presă, premierul Florin Cîțu precizează: „O societate democratică și civilizată, cum este România, rămâne ferm angajată în condamnarea Holocaustului și a oricărei forme de stigmatizare etnică, socială sau religioasă. Este angajamentul fără echivoc al statului român, iar în calitate de prim-ministru, îl voi apăra cu toată convingerea.

A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos pentru valorile democratice.

Mai mult, încercarea de a justifica și de a aduce argumente pentru ca urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului.

O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câștigate și apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale și de înalt responsabil al Guvernului României.

Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, președinte al Asociației Foştilor Deţinuţi Politici și Victime ale Dictaturii din România”.

*În ultimii ani au avut de suferit și arheologii IICCMER, care caută victime ale regimului comunist, persoane omorâte în anii 40-60 ai secolului XX și care au fost îngropate în locuri necunoscute. Au fost multe șicane pentru ca activitatea acestor arheologi și istorici să nu se desfășoare normal (sau chiar deloc).

Sursa: abnews.ro

Fundația Corneliu Coposu, reacție la demiterea fostului deținut politic Octav Bjoza: Nu putem lăsa ca memoria eroilor martiri ai neamului românesc să fie batjocorită

Fundația Corneliu Coposu solicită premierului Florin Cîțu să revină asupra deciziei de demitere a domnului Octav Bjoza din funcţia de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989.

Nu putem lăsa ca memoria eroilor martiri ai neamului românesc sa fie batjocorită, a subliniat președintele executive al Fundației Corneliu Coposu, Ion-Andrei Gherasim.

„În dimineața zilei de 16 martie 2021, la o săptămână de la comemorarea zilei naționale a foștilor deținuți politic anticomuniști(9 martie), am aflat cu surprindere și profundă indignare de demiterea d-lui Octav Bjoza, președinte al A.F.D.P.R., din funcția de subsecretar de stat al guvernului condus de dl. Florin Câțu.

Membrii Fundației Corneliu Coposu adresează d-lui prim-ministru rugămintea de a reveni de indată asupra acestei nedrepte decizii, deoarece președintele A.F.D.P.R. reprezintă suferința și jertfa celor care au luptat împotriva terorii comunisto-bolșevice și nu putem lăsa ca memoria eroilor martiri ai neamului românesc sa fie batjocorită”, a declarat, prin intermediul unui comunicat de presă, Ion-Andrei Gherasim.

Reamintim că Octav Bjoza a fost demis, luni noaptea, de premierul Cîțu, din funcţia de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989.

Decizia premierului Cîțu a declanșat un val de revoltă. Liderul AUR, senatorul Claudiu Târziu, i-a solicitat premierului Cîțu, marți, să revină asupra acestei decizii.

 

DECLARATII AFDPR

Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici si Victime ale Dictaturii din Romania (AFDPR), Octav Bjoza, a declarat marti, pentru Agerpres, ca regreta faptul ca premierul Florin Citu interpreteaza comunicatul AFDPR din 12 martie in sensul ca organizatia "ar avea ceva" cu etnia evreiasca.

Bjoza a fost demis din functia de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945 - 1989.

"Toti aceia pe care eu ii reprezint sunt nu doar intrigati, revoltati, scarbiti de faptul ca langa noi, in temnitele si lagarele de exterminare, au murit inaintasii celor care m-au demis. (...) Imi pare foarte rau ca domnul prim-ministru interpreteaza, ba chiar da apa la moara unora cum ca noi am avea ceva cu etnia evreiasca. Aceasta etnie a adus stiintei si culturii mondiale personalitati de mare calibru, pe care nimeni nu le poate contesta. A veni pentru o mana de nemernici sa acuzi o etnie este o neghiobie. Este incredibil sa intarati pe unii impotriva altora. Eu la acest secretariat de stat nu am fost numit politic. (...) Este cea mai urata pagina a Partidului Liberal din ultimii 31 de ani, pentru ca se interpreteaza ceea ce am vrut noi sa spunem, sa cerem", a sustinut Octav Bjoza.

Bjoza spune ca AFDPR nu contesta Holocaustul

El a adaugat ca AFDPR nu contesta Holocaustul, iar, in opinia sa, singurul aspect ce poate fi discutat tine de "dimensiunile sale". "Nu vad ce deranjeaza in treaba aceasta. Sub nicio forma nu voi accepta ca in tara asta sa fie conflicte interetnice. (...) Holocaustul nu trebuie acceptat, indiferent ca au murit 10 persoane, 100 sau mii. El a existat fara dubii", a spus Octav Bjoza.

Prin comunicatul din 12 martie, AFDPR a vrut sa transmita ca ar trebui ca toti copiii fostilor detinuti politici sa primeasca o indemnizatie, a explicat el. "Ce vina puteau sa aiba copiii fascistilor, nazistilor, legionarilor, evreilor, comunistilor, romanilor? Ce vina puteau sa aiba copilasii ramasi acasa pentru faptele comise de parinti? Asa vedem noi problema", a spus Bjoza.

Premierul Florin Citu a anuntat, marti, ca a decis demiterea lui Octav Bjoza din functia de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945 - 1989, avand in vedere abordarea "incompatibila" cu statutul acestuia de inalt responsabil al Guvernului, prin "punerea in discutie a dimensiunilor Holocaustului" si incercarea de a pune pe umerii comunitatii evreiesti "aducerea comunismului in Romania".

In opinia premierului, incercarea lui Bjoza, presedinte al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici si Victime ale Dictaturii din Romania, de a aduce argumente pentru ca urmasii criminalilor de razboi sa beneficieze de drepturi din partea statului roman reprezinta un afront adus celor care au suferit din cauza ororilor comunismului si Holocaustului.

SURSA: ziare.com

I.G.