UN EVENIMENT DIN URBE MAI PUTIN CUNOSCUT: Lagărul de la Liceul „B. P. Hasdeu” (iulie 1941 – martie 1942)

Lagar evrei Buzau„Istoria rămâne cea mai frumoasă poveste” spune istoricul Adrian Cioroianu, iar vorbele sale sunt întărite mereu de noi informații care vin să surprindă inclusiv pe cei care se ocupă cu studiul arhivelor. O astfel de informație istorică, mai puțin cunoscută chiar și de buzoieni, este existența unui lagăr pentru evrei în municipiul nostru. Dezvăluirea a fost făcută de către reprezentanții Muzeului Județean în noul episod al rubricii „Știri din vremea războiului” Potrivit datelor cercetătorilor buzoieni, în anul 1941, din ordinul Ministerului Afacerilor Interne s-a dispus înființarea lagărelor cu ostatici evrei în unele orașe reședințe din țară, printre care și Buzău..." (Opinia Buzau).

"În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, comunitatea evreiască s-a confruntat cu teroarea legionară (septembrie 1940 – ianuarie 1941), procesul de românizare, teroarea regimului antonescian impus după intrarea României în războiul antisovietic, propaganda axată pe tema iudeo-comunismului, psihoza antievreiască, regimul de ostatici, purtarea stelei galbene, deportările în Transnistria, munca obligatorie ş.a..

Conform recensământului din 1930, erau înregistrați la Buzău 1615 evrei, aceștia reprezentând 4,4% din populația orașului și 0,5 % din cea a județului, fiind a doua etnie minoritară după țigani. Din punct de vedere confesional, mozaicii ocupau poziția secundă după majoritarii ortodocși. După instaurarea Statului Național-Legionar, numărul evreilor buzoieni ajunge la 1100 (mulți alegând să plece în alte localități), scăzând apoi progresiv din cauze naturale. Din punct de vedere profesional, în 1941, 41,7% erau comercianți, 21% funcționari, 8% în domeniul confecțiilor și 29,3% mici meseriași. Aproape 98% dintre bărbații evrei și aprox. 93% dintre evreicele buzoience aveau cel puțin studii primare. La 1941, Comunitatea evreiască buzoiană avea 2 rabini, 3 ingineri, 3 dentiști, 2 farmaciști, 2 institutori, 4 avocați, 8 medici și 9 contabili.

Urmare ordinelor Ministerului Afacerilor Interne Nr. 4599 din 30 iunie 1941 şi 19935 din 16 octombrie 1941, s-a dispus înfiinţarea lagărelor cu ostateci evrei în unele oraşe reşedinţe din ţară, printre care și Buzău.

În data de 7 iulie 1941, Poliția orașului Buzău a primit ordinul generalului Ion Antonescu care dispunea luarea unor măsuri de o gravitate excepțională: „În toate oraşele cu populaţie evreească numeroasă circulaţia evreilor pe străzi va fi oprită începând de la ora 13 şi până dimineaţa la ora 7. În acest interval de timp, evreii vor fi grupaţi pe cartiere şi adunaţi în anumite clădiri mai mari, sub pază, pentru a se putea supraveghea şi sancţiona imediat orice încercare de tulburare.... În acelaşi timp se vor lua ostateci dintre conducătorii cunoscuţi ai evreilor, comuniştilor precum şi dintre regionalii comunişti care vor fi împuşcaţi imediat ce se va produce un act de rebeliune sau terorism”.

Astfel, în Buzău au fost internaţi în lagărul înfiinţat la Li­ceul „B.P. Hasdeu” toţi evreii, bărbaţi activi din localitate. Bănuiţi de propagandă comunistă, evreii buzoieni au fost închişi în opt săli de clasă. Liceul a stat în tot timpul funcţionării lagărului sub pază militară.

361 de persoane de sex masculin cu vârste între 18 - 60 de ani au fost supuşi unui regim aspru de supraveghere. Dintre aceştia au fost luaţi 15 ostatici care au fost internaţi în casa Sebastian Eskenazy din strada Voicescu, nr. 7. Printre ei se aflau rabinul Simion Bercovici, doi cantori, reprezentanţi ai comunităţii şi cei mai bogaţi comercianţi evrei din oraş. Asupra lor plana pedeapsa prin împuşcare în cazul în care cel puţin un evreu închis ori vreun membru din familiile celor închişi manifesta vreun semn de ostilitate. Situaţia era de o gravitate excepţională. În luna august 1941, din cei 374 de evrei internaţi, 250 se aflau la lucru în detaşamente de muncă obligatorie pentru îndiguirea râu­lui Buzău în localitatea Făurei (judeţul Brăila), iar 124 erau închişi şi lucrau în lagăr pentru necesităţile spitalului din Buzău" (MJB).

În data de 30 martie 1942 lagărul local de ostateci evrei a fost desființat.

SURSE: https://opiniabuzau.ro/stiati-ca-la-buzau-a-existat-un-lagar-pentru-evrei/ si https://www.muzeubuzau.ro/stiri-din-vremea-razboiului/