Un parlamentar buzoian participa la evenimentele din Moldova ocazionate de: Unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918 – 27 martie 2021)

mars Basarabia e RomaniaMESAJL AUR BUZAU: “Putem spune că suntem de prea mult timp într-o goană înfrigurată după o viață mai nouă. Toți vrem o țară mai bună și toți muncim pentru asta. Dar nu poți face o societate mai bună când țara ta... nu e făcută. România nu e întreagă, iar lipsa Basarabiei ne arde. E de datoria noastră să fim sinceri cu noi înșine și să vedem adevărul, un adevăr pe care de prea multe ori am încercat să-l ascundem și anume că nu ne va fi bine până nu suntem o țară adevărată.

Astăzi, ne aflăm în plin proces de creație. Sub ochii noștri se face societatea. Dar să nu uităm ca nu putem avea o societate, când țara noastră nu este încă întreagă.

Cea mai mare criza a societății noastre nu este reprezentată de corupție sau de sărăcie. Nu! Cea mai mare criză este cea morală! Unirea ar putea fi remediul pe care îl căutăm disperați pentru a ne vindeca.

Anul acesta Unirea se sărbătorește la Buzău! Veniți voi toți cei simțiți românește și credeți în cele afirmate mai sus. Nu vă chemam doar la un marș! Aceasta invitație este o chemare la viață a unui popor al cărui suflet tânjește să-și afirme drepturile și ascunsele dorințe. Veniți la Buzău să sărbătorim Unirea. Acțiunile noastre de azi vor pune bazele acelei Românii Mari, educată și bogată, pe care o dorim pentru viitorul nostrum”, a scris pe pagina de facebook, AUR Buzau.

Pe 27 martie, se împlinesc 103 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, eveniment ce a reprezentat un moment esenţial pentru anul istoric 1918, care a culminat cu Marea Unire a tuturor românilor de la 1 decembrie.

Basarabia, (așa cum fusese definită în cadrul administrației țariste în 1812 la Tratatul de la București) , s-a constituit ca Republică Democrată Moldovenească la sfârșitul anului 1917, proclamându-și întâi autonomia în cadrul Republicii Ruse, apoi, după Revoluția din octombrie, independența față de Rusia bolșevică și, după câteva luni, la 27 martie/9 aprilie 1918, unirea cu Regatul României, în cadrul căruia a constituit o provincie. Această stare a durat timp de 22 de ani până la 28 iunie 1940, când un ultimatum al guvernului sovietic, care urmărea punerea în aplicare a pactului Hitler-Stalin a fost adresat României, cerând cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică.

România a cedat și după 48 de ore Basarabia a fost ocupată de Armata roșie, administrația și Armata Română retrăgându-se, într-un haos dramatic, la vest de râul Prut.

Pe 27 martie 1918, Sfatul Țării a votat prin vot nominal deschis în favoarea Unirii cu România, declarația Sfatului Țării menționând că: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna SE UNEȘTE CU MAMA SA, ROMÂNIA”. În numele Sfatului Țării, Declarația Unirii a fost semnată de Ion Inculeț, președinte, Pan. Halippa, vicepreședinte și Ion Buzdugan, secretar.

Tratatul pentru recunoașterea unirii Basarabiei cu România s-a semnat la 28 octombrie 1920, la Paris, de Consiliul ambasadorilor Imperiului britanic, Franței, Italiei și Japoniei, pe de o parte și ai României, pe de altă parte. Acest tratat recunoaște României suveranitatea asupra teritoriului basarabean, cuprins între Prut, Nistru, vechea graniță a Bucovinei și Marea Neagră. Articolul 9 al Tratatului anunță că părțile contractante vor invita Rusia să adere la acest Tratat, de îndată ce va exista un guvern rus recunoscut de ele. Așadar, detaliile acordului de recunoaștere a unirii Basarabiei urmau să fie stabilite prin negocieri directe între România și Rusia.

La 27 martie 2017, președintele Klaus Iohannis semna decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională.

Din partea buzoienilor a participat la manifestarile din Basarabia, dpeutatul AUR Buzau – generalul Nicolae Roman

I.G.