Papahagi anunţă că îl dă în judecată pe Gelu Duminică după ce acesta l-a comparat cu talibanii

Adrian PapahagiAdrian Papahagi, unul dintre cei mai cunoscuţi intelectuali de dreapta din România, anunţă că îl va da în judecată pe sociologul Gelu Duminică, după ce acesta l-a inclus în lista politicenilor creştini care promovează idei asemănătoare cu cele ale talibanilor. De asemenea, Papahagi mai transmite că se aşteaptă ca nenumăraţi creştin-ortodocşi, precum şi reprezentanţii BOR să sesizeze CNCD pentru comparaţia făcută de Duminică între ideile conservator-creştine ale unor intelectuali şi "mişcarea islamistă criminală" a talibanilor.

"Individul Duminică va trebui să justifice la tribunal comparaţia dintre un intelectual creştin-democrat, care a avut o activitate politică documentat democrată între 2012-2015, şi ale cărui scrieri sunt publice, şi o mişcare islamistă criminală", anunţă Papahagi.

Redăm integral postarea lui Adrian Papahagi:

"Că individul Duminică este incult, e problema lui. Incultura nu justifică însă calomnia.

Individul Duminică va trebui să justifice la tribunal comparaţia dintre un intelectual creştin-democrat, care a avut o activitate politică documentat democrată între 2012-2015, şi ale cărui scrieri sunt publice, şi o mişcare islamistă criminală, ale cărei crime sunt la fel de documentabile.

Individul Duminică va trebui să găsească, în tot ce am scris şi am făcut eu:

1. Cereri de interzicere a avortului. Dezaprob profund practica avortului, dar nu am cerut nicăieri niciodată interzicerea ei. Chiar şi dacă aş fi făcut-o, nu puteam fi comparat cu nişte ucigaşi.

2. Orice poziţie în care susţin eliminarea separaţiei stat/Biserică. Am pledat constant pentru respectarea tradiţiei creştine, nu pentru teocraţie.

3. Condamnarea relaţiilor homosexuale. Am susţinut în spaţiul public păstrarea în coordonatele tradiţionale a instituţiei căsătoriei, am deplâns ideologizarea marxistă a sexului şi mi-am exprimat rezerva faţă de ideologia genderistă. Niciodată, niciunde, în scris sau oral, nu am cerut condamnarea relaţiilor homosexuale.

4. Da, sunt pentru predarea religiei în şcoli ca până acum. Ce-i aia materie principală? Româna, matematica, fiindcă au 5 ore? Religia e oricum opţională. Oricum, nu văd în ce fel a susţine predarea religiei creştine în şcoala românească te transformă în criminal.

5. O aberaţie absolută, pe care evident că nu am susţinut-o. Şi dacă aş fi susţinut aşa prostie, tot nu puteam fi comparat cu criminali şi terorişti.

Mai mult decât calomnia la adresa mea, pentru care numitul Duminică va răspunde în justiţie, aştept ca nenumăraţi creştin-ortodocşi, precum şi reprezentanţii BOR să sesizeze CNCD (eu cred că CNCD nu ar trebui să existe, deci nu mă voi adresa niciodată acestui for). Există însă precedentul lui Caramitru Jr., care compară ortodoxia cu ISIS.

Toleranţa mea la ticăloşie şi calomnie are limite. La fel, cred, creştinii din România s-au săturat de batjocură şi îi invit să acţioneze în justiţie de fiecare dată când sunt calomniaţi colectiv sau individual pentru credinţa lor."

Redăm postarea lui Duminică, postare pentru care Papahagi îl va acţiona în instanţă:

"Pentru cine nu ştie, agenda publică talibană din Afganistan include:

- interzicerea avortului;

- eliminarea oricărei separaţii între religie şi stat;

- condamnarea relaţiilor homosexuale;

- asumarea studierii religiei în şcoli ca materie principală;

- susţinerea tezei că evidenţele ştiinţifice trebuie să fie ignorate în faţa credinţelor religioase;

Vă rog să înlocuiţi 'musulmani' cu 'ortodocşi' (a se înţelege politicienii care se pretind religioşi) şi să vă gândiţi la ce se întâmplă, aici, la noi, în România. Şi să-mi explicaţi şi mie cum Dumnezeu văd că unii critică fix ceea ce susţin că e bine să facem în România".

Ulterior, într-un comentariu la postare, Duminică a precizat:

"Că tot văd consideraţiuni care spun că postarea (adaptată după o postare similară din SUA) ar fi un atac la ortodoxie: nu, atac doar fariseismul liderilor politici români care, folosindu-se de ceea ce înţeleg din religia creştină, promovează o agendă similară, fiind acum îngroziţi de agenda talibană.

CPF, Becali, Capsali, Papahagi, Neamţu şi mulţi alţii, poartă doar alt nume în Afganistan. În rest, aceleaşi idei, ceva mai europenizate, ce-i drept. Da, şi acolo, ai lor sunt la putere.

Sper doar să înţelegem pericolele de lângă noi...."

În urma scandalului declanşat de postările sale, Duminică şi-a cerut oarecum scuze pentru ideile pe care le-a exprimat:

"Citind parte din mesaje, îmi pare sincer rău că mesajul meu de ieri pare, mai degrabă, că adânceşte dihonia decât să invite la reflecţie. Şi pentru această realitate nu poate fi responsabil, în primul rând, decât emiţătorul, adică eu.

În plus, oameni foarte dragi mie mi-au atras atenţia asupra a ceea ce ei înşişi consideră a fi o 'exagerare', atât timp cât la noi nimeni nu a militat pentru uciderea în numele ideilor conservatoare.

Episodul asta mă obligă să reflectez mai mult înainte de a scrie/face ceva. Nu de alta, uneori chiar şi atunci când vrei să uneşti, poţi contribui la separare. Ceea ce nu e ok! Sau nu venind din partea mea".

SURSA: Epoch Times România