LIVE - TV NEWS BUZAU - EMISIUNILE CARE CONTEAZA ! De la ora 18:00!

Opinia lui Păduraru la finalul lui 2021 | FC Gloria Buzău nu moare!

Paduraru In slujba sportului TV NBMicrobiștii buzoieni și nu numai vor avea motive de maximă satisfacție începând din sezonul viitor. FC Buzău se transformă, de fapt revine, la vechea denumire a echipei de fotbal, FC Gloria Buzău. Un brand care va continua astfel o tradiție de la începutul anilor '70, când Gloria a născut legende de povestit nepoților. De altfel, este singura echipă în jurul căreia a fost realizat un film, 'Totul pentru fotbal', țesut din atâtea și atâtea povești croite cu migală in fotbalul românesc. Simpatia cu care a fost privită trupa roș - albastră a dat naștere la această ecranizare, în urma empatiei pe care băieții din iarba au oferit-o publicului spectator de pe Municipalul din Crângul Buzăului.

Promovări și retrogradări, victorii sau înfrângeri, cu toate rămân memorabile și vor dăinui în atenția fanilor, chiar daca, după caz, au zâmbit ori au plâns.

Microbist de mic copil, am trăit pe viu atmosfera din Crângul Buzăului, unde FC Gloria Buzău umplea stadionul in Divizia A, cum se numea in acei ani primul eșalon, indiferent că juca cu Jiul Petroșani, Corvinul Hunedoara, Chimia Rm. Vâlcea sau FC Bihor Oradea. Basca că la meciurile cu Steaua, Dinamo, Sportul Studențesc ori Universitatea Craiova era aproape imposibil să găsești un loc liber. Nici măcar de gardul de la marginea terenului nu te puteai apropia, eventual daca aveai un aparat de radio pe tranzistori care îți asigură un loc în tribune sau jos, în apropierea terenului. Pentru că era un adevărat privilegiu să primești prin undele radio comentariul în direct de la emisiunea specializată 'Fotbal Minut cu Minut', meciurile, cu rare excepții, cate un Dinamo - Steaua, nefiind televizate. Din păcate, pe atunci, partidele nu puteau fi urmărite la TV, dar undele radio încercau și, de cele mai multe ori, reușeau să capteze și să ofere atmosfera unica de pe stadioane. Iar Municipalul din Crâng era în topul stadioanelor atât ca număr de spectatori dar și datorită emulației pe care o aveau buzoienii care luau cu asalt tribunele fata de băieții din iarba echipați in roșu și albastru. Empatia și emoția fata de fotbaliștii de altă dată cu greu se mai pot regăsi în aceste vremuri, când valorile sunt altele și treptele performanței sunt mult mai abrupte.

Vuietul galeriei era unic, iar suporterii din Crângul Buzăului erau privilegiați, de fiecare dată fiind comparați cu cei ai echipelor mari.

Fanii știau să respecte, iar protagoniștii de pe dreptunghiul verde răspundeau cu aceeași monedă fata de Măria Sa, publicul...

Cu obiectiv promovarea pe prima scenă a fotbalului românesc în următoarele două sezoane, FC Gloria Buzău va avea ocazia sa scrie sau sa rescrie istorie, dar și sa dea naștere la alte povesti.

Momentan pe loc de play-off, buzoienii se află în cărțile promovării și în acest sezon, fara presiune in primul sezon de când

echipa a primit drept de promovare.

Un loc in play -off la finalul sezonului 2021-2022 ar însemna un pas important, în primul rând de moral, pentru băieții lui Cristi Pustai. Apoi, pas cu pas, revenirea în în Liga 1 ar încununa eforturile substanțiale pe care le fac cei din jurul echipei. Vrem, nu vrem fotbalul rămâne un blazon in sport, etalon al spiritului in care s-au născut marle performanțe, la care, din păcate, ne este extrem de greu sa mai ajungem.

Un 4-1 cu Steaua București - actuala FCSB - , succesul de la UTA Arad, cu Ghizdeanu marcând un gol antologic, care a trimis în B Bătrâna Doamnă, golul lui Tica la 1-0 cu U Craiova, când Lazar a parat un 11 m executat de Irimescu, reușita la vinclu, marca Mitica Marcu, în poarta lui Cristian I la un memorabil 3-2 cu FC Argeș și multe mai sunt de povestit celor mai tineri, dar melancolia mă tulbură suficient cat să mă opresc aici.

Atâtea și atâtea generații de fotbaliști au scris istorie pe stadionul din Crângul Buzăului, și încep să amintesc și alți fotbalistii care erau adulați de 15, 20 de mii de oameni. Antrenorii Nicolae Lupescu, Ion Ioniță, Gheorghe Constantin - Profesorul, fotbalistii Lazar, Cristian, George Timiș, Ilie Stan, Viorel Ion, Dan Tulpan, Costică Stan, Leonida Nedelcu, Dudu Georgescu, Mitica Marcu, Profir, Dumitru Mureșanu, Mitica Ghizdeanu, Mircea, Balaur, Stelian, Petrache, Toma, Neculce, Negoescu, Oprișan, Romeo Stan, Vali Roșu, Adrian Alexandrescu, Cătălin Vlaicu, Cramer, Gabi Ibris, Vali Ioviță, Mugurel Kaizar, Florin Ursa, Cosmin Dragulin, Pufi Stoian, Romeo Bunica, Adrian Teodorescu și mulți alții, cărora le cer scuze că nu le-am pomenit numele aici, reprezintă repere importante în istoria bogata a fotbalului buzoian. Promovări in prima ligă, locul 5 si participarea în Cupa Balcanică sau, mai târziu, semifinala in Cupa României au devenit istorie și este greu de crezut că pot fi repetate.

Cătălin Păduraru