New News Buzau header

LIVE - TV NEWS BUZAU - EMISIUNILE CARE CONTEAZA ! De la ora 18:00!

Investitorii ascunși din presă. Partidele tin informațiile la secret, deși plătesc milioane pe lună!

PRESA PLATITALiderul PSD a promis că va reforma partidul după instalarea sa în funcția de președinte. Cu toate acestea, toate acțiunile sale au fost pentru a bloca orice informație despre banii dați de PSD către presă. 


Liderul PSD a promis că va reforma partidul după instalarea sa în funcția de președinte. Cu toate acestea, toate acțiunile sale au fost pentru a bloca orice informație despre banii dați de PSD către presă. Imagine generică cu Marcel Ciolacu.
Partidele tind să devină cei mai mari investitori în presa din România, cu bani încasați de la bugetul de stat. Sumele au crescut într-un ritm alert în ultimii ani, dar lipsa de transparență, mai ales în cazul PSD, blochează accesul la informații. Unde ajung banii și pentru ce?

„Este un cerc vicios”, spune un lider din Parlamentul României. Partidele au majorat substanțial suma pe care o încasează de la bugetul de stat, dar, totodată, au pompat și mai mulți bani în presa online, Facebook și televiziuni.

Facturile au crescut permanent pentru că unii reprezentanții din mass-media au remarcat că vistieria de partid se umple în fiecare an. Astfel, în timpul campaniilor electorale, prețul unui minut de promovare electorală a depășit 10.000 de euro.

Problema este că și partidele au învățat că fondurile primite de la stat pot contribui la promovarea ușoară a mesajului.

Partidele votează anual să primească mulți bani ca subvenție, peste 45 milioane de euro, apoi ele plătesc spații în mass-media. Costurile cresc pentru că și mass-media cere mai mulți bani pentru promovarea formațiunilor politice, iar partidele revin și își realimentează anual conturile. Acesta este cercul vicios, în care cotizația de partid aproape a dispărut, iar toată finanțarea se bazează pe banii publici.

Banii pentru presă și propagandă în 2021, fără luna decembrie
Dacă în anii electorali era de înțeles de ce partidele folosesc mulți bani pentru promovare, noutatea o reprezintă 2021. Este anul în care partidele au dat cei mai mulți bani pentru promovare în presă și propagandă.
PNL și PSD au depășit împreună pragul de 10 milioane de euro, fără luna decembrie. De precizat că, în timpul crizei politice din lunile octombrie și noiembrie, cele două partide au aruncat în piață aproape 20 de milioane de lei (4 milioane de euro).

PSD pierde procesele, dar totul rămâne secret
PSD, condus de tandemul Marcel Ciolacu – Paul Stănescu, ține la secret toate informațiile legate de sumele pe care le plătește pentru promovare și propagandă.

Europa Liberă a trimis în ultimele luni mai multe solicitări pe acest subiect către PSD, însă nu am primit niciodată un răspuns complet, ci simpla precizare că partidul informează Autoritatea Electorală Permanentă.

Sorin Grindeanu, fost premier al României, este, în prezent, unul dintre cei care conduc PSD. Social-democrații au alocat sume considerabile, în trecut, pentru a avea acces la televiziuni, însă refuză să facă publice datele.
PSD a pierdut în instanță două procese legate de accesul liber la informațiile de interes public, judecătorii au arătat că legea nu a fost respectată, dar Marcel Ciolacu și Paul Stănescu refuză în continuare să prezinte informațiile care ar trebui să fie publice. Procesele au fost deschise de Ovidiu Vanghele, Centrul pentru Investigații Media, Centrul pentru Inovare Publică și Ovidiu Voicu.
PSD nu s-a reformat sub Marcel Ciolacu în privința respectării legii 544/2001, cea care asigură accesul liber la informațiile de interes public.
Autoritatea Electorală Permanentă a precizat în mai multe rânduri că legea votată în Parlament nu permite să prezinte detaliile din contractele partidelor.

PSD, bani pentru presă și propagandă în 2021. Nu au fost raportate încă sumele aferente lunii decembrie
PSD, bani pentru presă și propagandă în 2021. Nu au fost raportate încă sumele aferente lunii decembrie
PNL și USR prezintă însă informațiile solicitate, deși funcționează după aceeași lege ca și PSD.

Victor Ponta s-a angajat la partid, pe un salariu de 3.000 de euro net lunar, în calitate de consilier juridic. Printre misiunile sale, era și aceea de a rezolva problema cu gecile de campanie. Imagine generică cu liderul Pro România.
O discuție cu trezorierul PSD
Unul dintre membrii PSD care cunoaște situația financiară a partidului, deci inclusiv unde au ajuns 30 de milioane de lei, banii publici, primiți de PSD ca subvenție, este Marius Iancu, trezorerierul PSD.

Contactat telefonic de Europa Liberă, omul responsabil de finanțele partidului a spus că partidul este verificat în fiecare an de Autoritatea Electorală Permanentă și de Curtea de Conturi.

Iancu a mai spus că nu a fost informat despre vreo solicitare a Europei Liberă referitoare la banii pentru presă, chiar dacă acestea au fost înregistrate de biroul de presă al partidului, și ne-a cerut să trimitem una nouă.

Marius Iancu nu crede că cititorul ar trebui să își dea seama când un articol este plătit de PSD, potrivit discuției purtată cu reporterul Europa Liberă. Trezorierul a insistat însă că totul este legal și că informațiile pot fi oferite doar în baza unei solicitări în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Criza politică și banii pentru presă. PSD a plătit de 32 de ori mai mult decât USR
Datele oferite de Autoritatea Electorală Permanentă dezvăluie discrepanța între sumele folosite de diferite partide pentru promovarea în presă și propagandă.

Liderul detașat rămâne PSD, care, spre exemplu, în luna noiembrie, a alocat 5.3 milioane de lei, în timp ce USR a folosit 167.357 lei. Un raport de 32 la 1 în favoarea partidului din Kiseleff.

Pe locul al doilea se află PNL, care, tot în noiembrie, a plătit 2.4 milioane de lei.

Un calcul pentru cele două luni de criză politică, octombrie și noiembrie, indică următoarele aspecte legate de banii pentru presă și promovare.

PSD - 10.784.272 lei
PNL - 7.952.012 lei
USR – 292.548 lei
Moldova - criza de guvern din România, USR PLUS plecă din guvernul condus de liberalul Florin Cîțu, București, 6 septembrie 2021.
### VEZI ȘI... ###
Cum a cheltuit USR banii din subvenție. Cifrele exacte
Se poate remarca strategia PSD și PNL, care au aruncat în piața media o sumă foarte mare la finalul anului. Suma anuală depășește 50 de milioane de lei (1o milioane de euro), fără luna decembrie.

PNL, bani pentru presă și propagandă în 2021. În grafic nu apare și sumele din luna decembrie, ele nu au fost raportate la AEP.
PNL, bani pentru presă și propagandă în 2021. În grafic nu apare și sumele din luna decembrie, ele nu au fost raportate la AEP.
Unde au mers banii PNL
Partidul Național Liberal a răspuns solicitării Europa Liberă privind sumele cheltuite în primele șapte luni ale anului 2021.

Agenția de presă RNews (ianuarie – iunie) – 5.000 euro / lună (PS News)
Ancore Media (martie – iulie 2021) – 75.000 euro / lună (B1 TV)
DBV Media House (ianuarie – iunie) – 100.000 euro / lună (Realitatea PLUS)
GKM Global Publishing SRL – 20.000 lei / lună
GKM Global WEB SRL – 15.000 lei / lună
Facebook Ireland Limited – aproximativ 20.000 lei / lună
Truezone – 4.165 de lei
HB Media Advertising Company – 3.000 euro / lună (Dan Bucura)
News International SA – 5.000 euro / lună (Newsweek)
Macondo Gabo Press – 16.500 lei / lună
Soma Social – 3.000 euro / lună (colaborare cu stiripesurse.ro)
Stalex PR & Media Events (iunie – iulie 2021) – 84.000 euro / lună (firma băiatului primarului din Cornu, Nanu Ștefan Alexandru, RTV, gândul.info, cancan.ro)

SURSA: romania.europalibera.org