New News Buzau header

LIVE - TV NEWS BUZAU - EMISIUNILE CARE CONTEAZA !

Alo, presa, opriți-vă din linșajul mediatic! Minerva nu e doar astrolog, cum nici Mircea Dinescu nu e doar bucătar

Minerva BNR Simona IonescuCând a apărut prima știre cu Minerva că este angajată la BNR și au curs miștourile și acuzațiile, am zis că e ceva trecător, o răbufnire a unora din presă care nu s-au documentat suficient. Dar…

Am publicat din prima zi pe site-ul infoactual.ro un articol în care arătam clar cine este această celebră „cititoare în stele” Minerva, care ocupă acum un post de asistentă a directorului de la departamentul Mentenanță din Banca Națională. Materialul a fost semnalat și pe site-ul Evenimentul zilei – evz.ro. Mă gândeam că suplinesc lipsa de informație a unor jurnaliști tineri sau persoane publice care apar pe la televizor și comentează subiectul „Astroloaga de la BNR”. M-am gândit degeaba, linșajul mediatic la adresa Gabrielei Dima, alias Minerva, a continuat a doua zi și mai virulent. Femeia era denigrată peste tot, iar comentariile de pe câte o pagină de Facebook erau încărcate de o ură nemăsurabilă. Până și experimentatul jurnalist Sorin Roșca Stănescu a căzut în capcană și a scris un editorial în care o ironiza pe astroloaga Minerva, total incompetentă de a ocupa un post la BNR.

Nu aș mai fi revenit asupra subiectului, ca să evit răsucirea cuțitului în rană, căci femeia Gabriela Dima este profund afectată de desconsiderarea ei de către jurnaliști. Jurnaliști care nu au făcut o minimă verificare ca să vadă cine este ea de fapt, dincolo de astrologia și horoscoapele care au propulsat-o în atenția publicului.

Ce m-a hotărât însă să iau atitudine. M-am prins mai demult, și am și spus-o, că se încearcă discreditarea presei, în care mai există și o mână de jurnaliști care respectă regulile deontologiei și care nu se îndoaie după fente politice. Dar apariția știrii cu moartea lui Florin Salam din cauza drogurilor pe un mare site de știri, ce n-a avut până acum derapaje, m-a convins că trebuie să reacționăm la prostii și să informăm despre lucrurile pe care le știm.

Eu nu cred că a fost un blat între ProTv și Florin Salam pentru publicitate, așa cum am văzut aruncat pe Facebook. Sunt aproape convinsă că jurnalistul Paul Tecuceanu, care a semnat știrea falsă, a înghițit gogoașa care i s-a servit de către cineva în care a avut încredere. Are în spate o experiență tragică cu moartea fratelui său, actorul Toni Tecuceanu, în spitalul în care s-a spus că era internat Salam. Cu ani în urmă, reclama și el prin toată media că i s-au ascuns date despre decesul fratelui din cauza gripei porcine. Poate că și experiența proprie l-a făcut să creadă informația servită despre Salam, pe care, oficial, niciun medic nu i-ar fi confirmat-o.

Fake news, ceva mai rău decât făina turnată în cap „jurnalistului independent” Mălin Bot sau scandalul, presărat cu mahalagisme, dintre istoricii CNSAS și jurnaliștii de la site-ul G4media.ro din cauza unei emisiuni TVR. Iar zgomotul a fost mai puternic, ca să audă toată lumea. Însă tot jurnaliștii au aflat ieri că manelistul nu apare înregistrat ca internat în niciunul dintre spitalele de stat ale Capitalei. Iar atunci, putem crede și în zvonurile că Salam și-a înscenat boala ca să scape din niște situații delicate și strict personale.

Mă întorc la astrologul Minerva, mai mereu solicitată de televiziunile ce se înghesuiau să o consulte și care au fost primele care s-au găsit să o ia în derâdere. O să vă povestesc eu despre cine este ea, ce studii și experiență de viață are. E mult peste un post de asistentă la un serviciu administrativ, chiar și la BNR!

Gabriela Dima nu e de profesie astrolog, așa cum nici poetul și omul de cultură Mircea Dinescu nu e bucătar, fiindcă așa îl vedeți la televizor în ultimii ani. Nici celebra Urania nu este un simplu astrolog, așa cum mulți o percepeți. O cheamă Simona Vărzaru, este doctor în istoria artei și mi-a fost colegă câțiva ani la ziar, articolele și anchetele ei jurnalistice din domeniul cultural fiind excepționale. Multe prime a mai căpătat de la Ion Cristoiu pentru exclusivitățile publicate! Azi nu mai găsiți așa ceva în presă.

Pe Gabriela Dima o cunosc de vreo 30 de ani, când încă nu devenise Minerva ci era o jurnalistă „pe justiție”, în vârstă de 31-32 de ani, mamă a trei copii, născută la Hunedoara, dar stabilită în Capitală din 1986. Poate că mai există ziariști din anii 90 care-și amintesc de ea, fiindcă era nelipsită de la conferințele de presă de la Parchetul General, de la Poliție sau Ministerul de Interne. Ca dovadă, o să public și o fotografie trimisă de fotoreporterul Gabriel Miron, în care apare și Gabi.

Foto: La o conferință de presă la Poliția Capitalei, împreună cu ofițerii de presă din anii 90 – Dan Secrieru, Haralambie Neda și Lucian Ciuchiță. Gabriela Dima este pe rândul din spate, în dreapta, iar eu în stânga.

În acele timpuri petreceam, pentru documentare, vreo două ore împreună cu ea, ziarist la Curierul Național, și cu regretatul coleg Horia Tabacu de la Ziua, la Biroul de Presă al Parchetului General. Acolo amfitrioni erau procurorii Eugen Porembschi și Dan Apostol, ultimul fiind azi un cunoscut avocat.

Puțini știu că, după ce a absolvit Facultatea de Drept – la stat, nu l-a particulară, cum ați scris unii dintre voi! – Gabriela Dima a fost procuror la începutul carierei. Apoi, după 90 a intrat în lumea presei, din cauza unor probleme personale, legate de familie. Tot acestea au dus-o, la un moment dat, spre facultatea de Psihologie. A scris pentru Curierul Național, Tineretul liber, probabil și pentru alt ziar de care nu-mi amintesc. Știu că a luat calea televiziunii, lucrând pentru ProTv și apoi pentru Antena 1.

De astrologie s-a apucat în anul 1998, din câteva motive. Era pasionată de când era elevă. Apoi, lucrând în televiziune, a descoperit că oamenii sunt foarte interesați de horoscop și previziuni astrale și există, deci, o oportunitate de succes. Și nu în ultimul rând, a vrut să-și găsească niște răspunsuri la propriile drame din viață. Așa a devenit Minerva.

Tragediile din viață care au împins-o pe Gabriela să caute răspunsuri în stele și planete

La 9 ani, Gabi a fost diagnosticată cu leucemie. Mai târziu a aflat că boala de care suferă nu este leucemie, ci o altă boală de sânge. A avut foarte multe zile de spitalizare, a trecut prin intervenții chirurgicale…

S-a căsătorit cu un ofițer de aviație și, pentru că nu deveneau părinți, au înfiat doi copii, pe Mihai și Maria. După patru ani de când au înfiat-o pe Maria s-a născut și copilul lor: Andrei. O tragedie a venit să le destrame fericirea. Soțul Gabrielei a murit într-un accident aviatic pe când Andrei avea doar 7 luni.

Peste aproape 17 ani, o nouă lovitură cumplită. Andrei a făcut meningită pneumococică și l-a pierdut. Acela a fost momentul în care Minerva a început să se ocupe mai mult de Astrologie.

Lucrurile acestea le putea găsi orice jurnalist căutând pe google, pentru că Gabriela Dima a vorbit despre ele în unicul interviu în care și-a deschis inima către fanii ei. A fost mult mai simplu, însă, să verse asupra ei o găleată de epitete intelectuale.

Atenție, jurnaliști la subiectele servite! Opriți-vă din linșajul mediatic doar pe impresii! E doar începutul scufundării bărcii presei, fiindcă a patra putere în stat nu mai există de mulți ani.

Simona Ionescu

Sursa: Arhiva EVZ