New News Buzau header

LIVE - TV NEWS BUZAU - EMISIUNILE CARE CONTEAZA !

A fost descoperită copia oficială a Convenției de la Paris (1858), piatra de temelie a statului român modern. Academicianul Răzvan Theodorescu: ”Un asemenea document ar trebui să stea la intrarea în Muzeul Național”

Conventie Paris Cuza Principatele romaneLicitația ”Istoria românilor între Principate și Regat”, organizată de Casa de Licitații ”Historic” în luna octombrie, propune colecționarilor o serie de documente cu o valoare istorică extraordinară. Printre acestea, la loc de cinste se află copia oficială a Convenției de la Paris (1858), o adevărată filă de istorie care nu s-a aflat, de-a lungul timpului, în posesia statului român.

Pe baza Convenției de la Paris – care a reprezentat, practic, o Constituție venită din afara hotarelor țării – se transpunea pentru prima dată în practica autohtonă constituțională principiul separației puterilor, ele urmând să fie exercitate, în fiecare Principat, de către domnul țării și Adunarea electivă, ambele lucrând și cu participarea unui organ comun, Comisia centrală.

În exclusivitate pentru Gândul, Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații ”Historic”, a oferit primele informații referitoare la această copie oficială a Convenției de la Paris, ”piatră fundamentală a formării statului român modern”, dar și la colecția din care a făcut parte.

Dar viitoarea licitație ”Istoria românilor între Principate și Regat” – care se va desfășura îm trei etape, în zilele de 24, 26 și 27 octombrie – va aduce în atenția publicului și colecționarilor și alte documente de valoare indiscutabilă, printre care pot fi amintite pașaportul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, albumele cu fotografii ale Reginei Maria, geanta Hermes în care erau păstrate bijuteriile și decorațiile Regelui Ferdinand, prima fotografie a lui Avram Iancu sau cărți provenite chiar din biblioteca poetului național Mihai Eminescu.

”Vorbim, totodată, despre 11 albume de fotografii, îmbrăcate în piele, iar florile pictate pe coperte sunt realizate chiar de către Regina Maria. Albumele conțin nu mai puțin de 4.300 de fotografii cu Regina Maria. 80% dintre acestea sunt necunoscute, nepublicate. În cadrul licitației «Istoria românilor între Principate și Regat» va fi prezentată și geanta Hermes în care Regele Ferdinand purta bijuteriile făcute de furnizorii Casei Regale a României, colanele și decorațiile sale, dar și portofele Hermes din anii `20 care i-au aparținut.

Vom prezenta, de asemenea, butonii din aur cu diamante ai Regelui Carol I, dar și – extrem de important – un aparat de fotografiat de… spion, se chema Minox Riga (n.red. – realizat de inventatorul german Walter Zapp și lansat în 1938). Este vorba despre primul aparat de spion din lume și poartă monograma Principelui Nicolae. Nu în ultimul rând, în timpul licitației va fi prezentat și ceasul de birou, din argint aurit, al Reginei Maria”, dezvăluie Cezar Florea.

Răzvan Theodorescu: ”Un document păstrat intact, în condiții superbe”

Vorbind despre copia oficială a Convenției de la Paris, Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, accentuează că este vorba despre o ”secvență extraordinară din istoria românilor, cea care, de fapt, a clădit România modernă”.

”Această perioadă este ilustrată, la Historic, prin câteva documente, după mine, absolut senzaționale. (…) O copie oficială a Convenției de la Paris, din 1858, semnată de reprezentanții marilor puteri care, practic, dirijau continentul și care au influențat atât de mult istoria noastră. Și Franța, și Anglia, și Austria, și Rusia, și Imperiul Otoman sunt prezente în acest document, un document păstrat intact, în condiții superbe.

Suntem în fața unui document pe care, din câte știu, nu îl are nicio instituție publică din România, deși un asemenea document ar trebui să stea la intrarea în Muzeul Național, unde să-ți arate cum, pe ce temei s-a născut România modernă”, spune academicianul Răzvan Theodorescu.

Autor: Cristian Lisandru

SURSE: https://lisandrulisandru.wordpress.com/2022/10/07/exclusiv-a-fost-descoperita-copia-oficiala-a-conventiei-de-la-paris-1858-piatra-de-temelie-a-statului-roman-modern-academicianul-razvan-theodorescu-un-asemenea-document-ar-trebui-sa-st/

https://www.gandul.ro/actualitate/exclusiv-a-fost-descoperita-copia-oficiala-a-conventiei-de-la-paris-1858-piatra-de-temelie-a-statului-roman-modern-19850614