News Buzau new header Craciun

LIVE - TV NEWS BUZAU - EMISIUNILE CARE CONTEAZA !

EDITORIAL - PNL scade in sondaje, PSD cel mai mic scor din ultimul an, AUR la doar două procente în urma PNL . Previziuni si analiza politica locala! Cuvant care politicieni si colegii din presa!

decaderea presei politicaSuntem in 2023, anul preelectoral plin de aranjamente locale si nationale. Partidele deja isi tureaza motoarele si naimesc postacii prin campanii platite preferential. Ca de fiecare data mercenarii din presa incep sa laude platitorii de contracte (de cele mai mutle ori pe nemeritate) si sa improste cu noroi adversarii politici. Atat la nivel national, cat si in targul Buzaului, incep sa se contureze taberele din partide, in grupari si “nuclee dure” ale diferitelor factiuni politice. In fapt, trebuie sa recunoastem ca au ramas aceiasi actori ca acum aproape 4 ani, cu mici diferente…in general aparitii meteorice inghitite de “dinozaurii” din umbra!

 

Ca sa fim sinceri, Buzaul ramane “rosu” in sens si nuante pesediste (sa nu uitam ca sintagma “ciuma rosie”, in perioada interbelica era atribuita liberalilor si nu….comunistilor!). Inmaturitatea politica locala si traficul de influneta al celor din PSD a facut sa nu existe practic nicio opozitie pe aceste meleaguri. Toate partidele au fost penetrate de oamenii PSD, partid reprezentat la Buzau de Toma si Marcel Ciolacu (dar mai mult de primul!). “Vanatoarea de cadre” a facut ca multe din “tinerele sperante” locale (unele bine intentionate dar infatuate si lipsite de experienta politica) sa fie inghitite de interesele mai marilor politicieni (aia care au ramas!). Din pacate, trebuie sa spunem direct ca PSD conduce cu 15 – 20 la suta maxim (real, din totalul masei de vot nu a celor care se prezinta la urne!), prin aripa Toma (cum imi spunea un cunoscator al “mersului politichiei locale|”din interiorul PSD Buzau), iar restul sunt scarbiti si nu mai fac niciun efort real si onest sa se opuna tavalugului rosu. USR nu mai exista aproape si este macinat din interior de tensiuni, AUR este in cearta permanenta, iar in PNL luptele interioare inabusa si spoiala de opozitie ce este lasata sa razbata de la “centru” catre “teritoriu”. Am asistat in peste 20 de ani de jurnalism local si nu numai, la multe precampanii si campanii electorale, dar ca aceasta nu am vazut niciodata: plina de indolenta, abureala, mediocritate, infatuare, spagi pe fata, opulenta si nesimtire la cel mai inalt grad.

Anemia si anestezia presei buzoiene

Nici colegii de presa obiditi de nevoi, nu mai au niciun cuvant si nicio reactie. Altadata, cand cineva din presa locala (cand inca mai era presa adevarata si respectata!) scria cu dovezi sau chiar la nivel de zvon (“pe surse”) ceva despre un politician sau altul, imediat avea loc un drept la replica, iar daca articolul atingea sfera penala sau civila, autoritatile actionau imediat, sesizandu-se din oficiu! Acum…nimic! Poti sa scrii ce vrei, cat vrei, unde vrei… sa ai dovezi cate vrei, foto, video, acte…nimic nu misca nesimtirea civica, institutionala si politica! O mare nesimtire pluteste peste tot, iar de aburii ei se ametesc buzoienii fara sa miste un deget sau sa aibe vreo reactie fireasca la cele semnalate. In afara de cateva sindicate anemice, la Buzau nu se mai striga nimic..niciun protest sau greva nu tulbura nesimtirea locala! Cum vreti sa se schimbe ceva cand voi dormiti? Cum vreti sa fie o presa libera cand toti se ingramadesc ca mustele la rahat, la cate o felicitare sau promisiune sleampata, lasand deontologia profesionala pe planul doi si chiar demnitatea umana sis e milogesc de politicienii recenti?

De ce va multumiti cu putin? Nu stiti ca puteti mai mult? Cat timp va mai mintiti?

Se stie…una este, la limita legii, sa iei un contract cu un partid sau institutie si sa promovezi legal ce are de spus si alta este sa iei banii (publici), pentru a minti in mod repetat si jegos! Cand si de ce am decazut atat? Acum se prefera presarii si pseudojurnalistii fara creier, caracter si verticalitate….ne injuram intre noi si ei zambesc, dragi colegi! Am ajuns din “cainele de paza al democratiei”, javrele din colt care maraie si isi rod ciolanele si firimiturile date de unul ca Toma melteanul si analfabetul functional si ceilalti politicieni semidocti sau nesimtiti! Nimeni nu vede viitorul decat pana la nivelul zilei de maine…dar daca ar privi in perspectiva ar vedea dincolo de asa zisul bine...imediat, prapastia decredibilizarii presei si punerea ei la colt. Am lasat sa patrunda intre noi “neica nimeni”, bloggeri, vlogger, podcastisti care isi tiparesc o legitimatie si se cred ziaristi! Cati dintre jurnalistii locali de azi au lucrat totusi in domeniu, la o unitate acreditata de presa, inainte de “epidemia de online-uri”? Nu e deajuns ca sa iti atarni un aparat foto de gat, sa-ti faci un blog si sa iei un contract si gata…esti jurnalist! Unde sunt “furcile caudine” ale unei redactii adevarate? Unde este filtrul acceptarii sau nu al aspirantilor spre nobila meserie de jurnalist? Macar o data daca ne-am uni, am deveni o forta si politicienii impreuna cu societatea hamesita ar avea o atitudine altfel fata de presa si nu ne-am mai milogi noi de ei…asta e foarte clar!

Vedeti voi astea? Va intrebati voi de astea? Vreti sa schimbam ceva, sau nu? Meditati!

Pana una alta, iata ce scriu cei din presa nationala despre ultimele miscari politice si tendinte..e valabil si pentru local!

2022 a fost un an mai echilibrat din punct de vedere al crizelor politice, dar marcat puternic de criza de securitate și criza economică. Cel mai recent sondaj INSCOP arată o scădere în sondaje a celor două mari partide aflate la guvernare, PSD și PNL, și o ușoară creștere a AUR.

Potrivit studiului sociologic realizat în luna decembrie, PSD înregistra cel mai slab scor din acest an, 31,5% (cotă înregistrată și în septembrie), PNL - 20,2%, AUR - 18,1% și USR -10,9%. Toate partidele, cu excepția AUR, au scăzut față de luna precedentă.

Potrivit graficului INSCOP care arată evoluția în sondaje a partidelor politice în perioada 2021-2022 este de remarcat că scăderile partidelor la putere, în special, PSD, sunt însoțite de reveniri ale AUR, pe fondul capitalizării nemulțumirii față de guvernare, dar și al faptului că o parte din electoratul social-democraților rezonează la retorica partidului lui George Simion.

„Scopul acestei analize a fost de a arăta evoluția partidelor politice în ultimii doi ani. Graficul realizat arată o evoluție în zig-zag a tuturor partidelor cumva suprapusă această evoluție pe multitudinea de crize care s-au succedat, dar și suprapus de la criza pandemică la criza politică din toamna anului trecut, războiul din Ucraina, criza de securitate, criza prețurilor la energie, inflația. De regulă, când ne uităm pe grafice se pot vedea niște tendințe destul de clare dar acum, în acest caz singura tendință este că nu avem o tendință, o predictibilitate”, a declarat pentru HotNews.ro directorul INSCOP, Remus Ștefureac.

Cum a evoluat AUR în sondaje

În 2021, AUR a captat momentul în care s-a suprapus criza politică cu criza pandemică, când a existat cel mai scăzut nivel al percepției privind direcția țării din ultimii 20 de ani: doar 11 % dintre români mai vedeau o direcție bună a țării în timp ce aproape 90% o direcție greșită.

Este momentul când în plină criză pandemică, mureau sute de oameni iar politicienii erau într-o ceartă continuă. Pe acest fond AUR a capitalizat destul de puternic și eficient, a crescut și s-a menținut până la începutul anului 2022.

Partidul lui George Simion a intrat în 2022 cu un procent de peste 20% în sondaje, în februarie era cotat în percepția electoratului cu cel mai mare scor din istoria sa - 22.4%. AUR a captat toate nemulțumirile electoratului generate de criza politică, alianța PSD-PNL și proasta gestionare a pandemiei, dar, în același timp, nu a reușit să păstreze percepția simpatizanțiilor.

Odată cu izbucnirea războiului, AUR a înregistrat o scădere abruptă în sondaje, o pierdere de șase procente care s-a menținut pe parcursul anului din cauza asocierii partidului cu susținători ai Rusiei. De la 22,4% în februarie, partidul lui Simion a scăzut la 16,2%, însă în luna iunie începe să-și revină în sondaje pe fondul scandalului prețului carburanților.

În august, nunta „politică” a lui George Simion a adus vizibilitate partidului, dar nu a reușit să capteze și mențină o revenire în sondaje. Acest moment se vede în septembrie când AUR înregistrează o creștere în sondaje de la 17% la 22%, dar nu reușește să mențină procentul și cade la 16% în luna noiembrie, potrivit graficului INSCOP.

„AUR a crescut pe un fondul crizelor, pe un vot negativ iar în momentul în care lucrurile sunt cât de cât stabile și calme ei capacitează destul de greu. Pe de altă parte, principala incertitudine, dar și o sursă majoră de risc ar putea fi volatilitate extrem de mare în rândul publicului dacă în 2024 va apărea o altă de criză pe care nu o putem anticipa acum”, explică Ștefureac.

PSD pierde 5 procente în sondaje, dar se menține în topul preferințelor electoratului

PSD s-a menținut primul partid în opțiune de vot a electoratului, dar a pierdut procente semnificative. Când social-democrații au intrat la guvernare, sondajele interne îi plasau undeva la 40%, iar după aproape un an de guvernare, social-democrații înregistrează acum undeva la 35%.

În sondajul INSCOP, PSD este cotat în luna noiembrie la 34,9%, procent asemănător cu sondajele interne comandate de PSD, susțin surse social-democrate pentru HotNews.ro.

De precizat, ar fi că social-democrații sondează lunar percepția electoratului, din luna septembrie conducerea partidului nu a mai comunicat public niciun sondaj. PSD a început să înregistreze o scădere de câteva procente odată cu declanșarea crizei energetice care a adus după sine creșterea prețurilor și inflația. Pe criza economică, social-democrații au avut un scurt moment de alterare a imaginii cu demisia lui Vasile Dîncu din fruntea minsterului Apărarii.

Potrivit surselor Hotnews.ro, în luna noiembrie, potrivit sondajelor interne, PSD înregistra un procent de 35% în percepția electoratului în timp ce PNL era cotat cu 21% procente, AUR 17% iar USR 11%.

„PSD a crescut, dar a și scăzut în sondaje. PSD are o problemă pentru că o parte din electoratului lui funcționează pe principiul vaselor comunicante cu o parte din electoratul AUR. Vedem de multe ori că o scădere a PSD se poate regăsi într-o creștere a AUR și invers. Vorbim doar de o parte a electoratului a celor două partide”, mai spune Remus Ștefureac.

Sondaj Avangarde: PSD se menține pe primul loc în intenția de vot, urmat la mare distanță de PNL / AUR scade un procent, iar USR e staționar

PNL și USR nu au reușit să convingă

PNL și USR au înregistrat o scădere destul de accentuată, mai ales în contextul crizei politice de anul trecut, iar în 2022 nu au reușit să convingă electoratul.

Pe fondul guvernării cu PSD și lipsa comunicării deciziilor politice, PNL a stat pe tot parcursul anului în umbra partenerilor de guvernare. Pe ultimul sondaj INSCOP, PNL este 20%. În plan intern, liberalii susțin că sondajele lor îi plasează undeva la 22-23%.

SUSELE: INSCOP, Hotnews

Iulian Gavriluta

Ridicarea MCV-ului în toamnă le-au conservat procentele rămase dar eșecul Schegen are putea să le afecteze imaginea. „Efectul Schengen se va vedea mai clar în măsurătorile din luna ianuarie dacă acesta a influențat sau nu evoluția partidelor aflate la guvernare. Vom vedea dacă a fost doar un impact emoțional de moment sau ceva mai mult”, atrage Remus Ștefureac.

USR a crescut ușor în toamnă. Pe parcursul anului 2022 nu au depășit 10%, dar debutul crizei economice în toamnă, comunicarea și atacurile la adresa Guvernului le-a adus acestora vizibilitate și o ușoară creștere în sondaje.

Cum arată evoluția partidelor în 2022

Remus Ștefureac, director INSCOP: În perspectiva anului care vine singura tendință este că nu avem o tendință de fapt ceea ce ne arată foarte multă incertitudine. Nu putem spune că un partid se va duce în mod cert în sus sau altul în jos. De regulă la jumătatea ciclului partidele aflate la putere încep să scadă, partidele aflate în opoziție încep să crească ușor. În acest caz nu vedem o evoluție foarte clară, dimpotrivă este foarte multă incertitudine, cifrele arată destul de clar prin urmare nu putem să anticipăm anul viitor că partidele aflate la putere vor pierde în mod cert sau că partidele aflate în opoziție vor crește în mod cert".

De precizat este că sondajele INSCOP la baza cărora se află graficul privind evoluția partidelor politice este efectuat pe un eșantion cuprins între 1070-1100 respondenți, prin metoda CATI. Pentru sondajul din luna decembrie datele au fost culese parțial înainte, parțial după momentul Schengen, precizează directorul INSCOP, Remus Ștefureac.

SURSE: INSCOP, Hotnews

Iulian Gavriluta