New News Buzau header

LIVE - TV NEWS BUZAU - EMISIUNILE CARE CONTEAZA !

CUM NE-AU VANDUT ATUNCI...O FAC SI ACUM! Hârtia prin care Churchill a vândut ROMÂNIA ruşilor, expusă public prima dată

Churchill a vandut ROMANIA rusilorPentru prima oară în istorie, documentul prin care Churchill a vândut România lui Stalin a vazut lumina zilei, acum mai bine de 4 ani si tot starneste umoare in lume! Este vorba de celebrul „acord al procentajelor”, agreat de premierul britanic şi dictatorul sovietic la Kremlin, în Octombrie 1944. Potrivit The Telegraph, hârtia a fost scrisă după o întâlnire nocturnă, alimentată cu mari cantităţi de whisky, băutura favorită a premierul. „Amândoi băuseră destul de mult whiskey. Încercau să ajungă la un acord de principiu asupra sferelor de influenţă de după război.” a spus custodele expoziţie de la Arhivele Naţionale britanice în cadrul căreia va fi expusă hârtia care a condamnat Europa de Est la decenii de comunism. „Cred că este important ca acest document să fie expus în public deoarece această mică bucată de hârtie are o mare însemnătate. Poate fi incredibil de importantă – soarta a milioane de oameni decisă printr-o iscălitură după o întâlnire amicală” – a continuat istoricul britanci. Un oficial britanic a spus mai târziu că documentul nu ar trebui să apară public, deoarece cifrele pot părea crude şi insensibile. Cel mai probabil, Churchill ştia şi el asta. Întâlnirea Churchill-Stalin a avut loc la 9 octombrie 1944. Premierul britanic este cel care a propus astfel sferele de influenţă:

România: Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 90% influență, iar Marea Britanie 10%;

Grecia: Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 10% influență, iar Marea Britanie 90%;

Ungaria și Iugoslavia: Uniunea Sovietică și Marea Britanie ambii cu 50%;

Bulgaria: Uniunea Sovietică cu 75% influență, iar Marea Britanie cu 25%.

El a împins hârtia spre Stalin, care a bifat și a dat-o înapoi lui Churchill.

„Oare nu este cinic să dispunem în această manieră de soarta a milioane de oameni? Hai să ardem hârtia” ar fi spus Churchill.

„Nu, păstrați-o” ar fi răspuns Stalin.

https://newstandard.news/2019/04/03/premiera-hartia-prin-care-churchill-a-vandut-romania-rusilor-expusa-public-prima-dat