Ce nu s-a vazut la MJB cu ocazia serbarii zilei de 24 ianuarie 2016. Punct de vedere

La Hora Unirii - desi nu sunt si nu pot fi, in mod structural, adeptul practicilor festiviste din viata noastra culturala, admit ca romanasul nostru inca se simte confortabil in climatul de circ, pe care oamenii nostri de cultura il ofera cu diverse ocazii. Duminica dimineata am avut de a face cu un alt 24 ianuarie al Micii Uniri, in Romania noastra profund dezbinata. Un 24 ianuarie marca Buzau! 

Asa, ca joc de scena, sa zicem ca ideea nu ar fi fost rea. Un popor latin adaptat la spectacol nici nu poate digera altceva. Chiar si asa, se cerea mai multa organizare, anulandu-se riscul de a vedea o reala imbulzeala pigmentata pe alocuri, cu accente hilare de mascarada. Cam asa a decurs Hora Unirii la Muzeul Judetean Buzau. Am fost suprasaturat de patriotism si nu stiam cum sa gestionez transpiratia patriotica, ce ma inunda frenetic din talpi pana in stomac si de aici pana in creierul mut de uimire.

Intr-un final, marea imbulzeala s-a finalizat. Oamenii au inconjurat, fireste, cladirea muzeului, parca dorind sa se asigure si ei ca a fost performant reabilitat cu fonduri europene, dupa cum a afirmat cu aceasta ocazie un oficial al politicii locale, avand motivul sa aplaude frenetic izbanda celor care au demarat proiectul marii reabilitari. Sarmanii vizitatori nu stiau ca afara e vopsit gardul si inauntru, leopardul.

Un Cuza anemic, de trei vitrine si un poster

Dupa marea hora a urmat vernisajul expozitiei „Alexandru Ioan Cuza la Buzau“, tinut in holul Muzeului Judetean Buzau. Mai intai, remarcam faptul ca oricarui ziarist care ar fi dorit sa surprinda momentul i-ar fi fost imposibil sa o faca, datorita spatiului ingust in care s-a desfasurat activitatea. Practic, am vazut o alta admirabila imbulzeala. La capitolul expozitie, am cules cu deliciu impresiile. Alaturi de un public marunt, dar majoritar si nestiutor, am gasit si oameni de cultura, printre care si profesori de istorie, care cam mustaceau si afisau un zambet ironic fata de oferta expozitionala pe care a adus-o sectia de istorie moderna a Muzeului Judetean.

O sugestie, domnilor muzeografi! Cand alegeti o tema expozitionala, asigurati-va ca materialul expus poate fi de un real efect sau ca au fost selectate cele mai bune piese de patrimoniu, pentru a evidentia tema expozitiei. Mai curand, muzeul ar fi facut o expozitie nu despre Cuza la Buzau, ci despre orasul Buzau, in perioada unionista si astfel expozitia ar fi avut un castig major. Cine cunoaste vechea expozitie a muzeului dinainte de reabilitare stie ca institutia detine un set de obiecte de patrimoniu, cu ajutorul carora ar fi putut realiza o expunere de calitate si nu una facuta pompieristic, doar pentru a marca evenimentul. Pentru a se evita supraaglomerarea, se putea opta pentru o sala de la etaj, spre exemplu, unde spatiul ar fi permis si o alta viziune expozitionala si un confort oferit vizitatorulului. Dar cu un muzeu admirabil reabilitat si cu niste vitrine vai mama lor, ce poti face?! Unde poti expune acolo unde nu ai inca sali functionale? Realitatea ramane realitate, domnilor! Radem noi, radem, dar scroafa-i moarta-n cotet!Revenim: daca la capitolul arheologie muzeul face dovada competentei, la capitolul sectia de istorie se vede lipsa unor specialisti performanti. Cred ca institutia are nevoie si de cateva bai mai reci. De ce? Sa se cam trezeasca. Au fost si activitati pe care institutia le-a punctat in mod apreciativ si nu ne-am zgarcit sa fixam acest fapt in articole de presa. Nota bene!

O lansare de carte. Un punct forte al activitatii, chiar si in afara activitatii!

La MJB am asistat la o lansare a volumului stiintific „Cimitirul medieval de la Piatra Neamt – Darmanesti. Cercetarile preventive din anul 2012“, autori Daniel Garvan, Silviu Constantin Ceausu, George Dan Hanceanu, Vasilica-Monica Groza, Lucian Munteanu, Buzau, 2015. Doresc, in acest sens, sa manifest aprecierea fata de autorul principal al cartii, domnul arheolog Daniel Garvan. Cuprinsul studiului stiintific il cunosteam si cartea este o autentica lucrare care depaseste domeniul strict al arheologiei, mergand spre interdisciplinaritate si transdisciplinaritate in cercetare. Ce pot sa spun? Toata stima si lauda! Daca activitatea dedicata zilei de 24 ianuarie s-ar fi rezumat doar la o lasare de carte, veneam, fara doar si poate, pentru a fi prezent acolo, chiar daca o carte cu un subiect legat de medievistica nu facea obiectul activitatii dedicate Unirii Principatelor din 1859.  Sa zicem ca sunt malitios? O, daaa, sunt admirabil de malitios! De ce? Pentru ca un intelectual nu poate accepta impostura, nu poate accepta facaturile de provincie, cu pretentie de act de cultura.

La final o masa rotunda

La final, a avut loc o masa rotunda, cu tema „Alexandru Ioan Cuza si Mica Unire“, in sala Amfiteatrului din cadrul Muzeului Judetean Buzau. Momentul a fost organizat de catre Muzeul Judetean Buzau, in colaborare cu Societatea de Stiinte Istorice din Romania, filiala Buzau. Sala a mentinut la inceput cativa spectatori ramasi de la spectacolul elevilor scolilor gimnaziale Hales si Bratilesti din  judetul Buzau, dedicat zilei Unirii, spectatori care au ramas si la lansarea de carte mai sus evocate, dar s-au rarefiat pana la non-prezenta la ultima activitate sustinuta. Din pacate, si in acest caz, aprecierile  nu vor fi la ele acasa. Auditoriul, din fericire neavizat, cu exceptia unor profesori de istorie care isi insoteau elevii, a putut auzi un discurs istoric plat, presarat pe alocuri cu ceva frazeologii patriotarde, care a avut rolul de a atrage mai mult plictisul, decat de a suscita interesul.

Prezentarea a debutat cu prestatia unui muzeograf al MJB, un excelent cititor al catorva pagini, menite sa evoce, cu glas tremurat de emotie, prezenta istorica a domnitorului Cuza la Buzau. Nimic de substanta, nimic prezentat intr-o forma captivanta. Publicul trebuie privit in ochi, trebuie atras prin prezenta si supletea discursului, chiar daca nu ai de spus ceva inedit. Dincolo de toate, este bine sa nu te faci de ras. Daca ai carente, mai bine ramai deoparte, iar daca ai simtul masurii, schimba-ti meseria. Activitatea s-a finalizat destul de repede, iar unii dintre amfitrionii activitatii au putut fi vazuti cum au parasit destul de pleostiti sala, ca sa nu spun ca au plecat cam cu coada intre picioare. Au trecut printre putinele persoane ramase, parca spunand: Pardon! Scuzati! Bonsoir!

 

 

Adrian Constantin