Pericolul „preventiei in sanatate”, anticipat de Lino Aldani in urma cu 53 de ani! • Liberalii Erland Cocei, Cezar Preda si Doina Tudor n-au aflat inca de ipoteza scriitorului italian

Recentele discutii referitoare la un nou proiect de lege, cel care ar vrea, potrivit initiatorilor, sa reglementeze „preventia” tuturor bolilor din Romania, m-au dus cu gandul la distopia scrisa inca din 1963, de italianul Lino Aldani exact pe aceasta tema (DISTOPÍE s. f. 

Termen modern construit prin opozitie cu utopie si care se aplica unei lumi imaginate si negative. Printre creatiile distopice sunt mai renumite „Masina timpului” a lui G. H. Wells, „1984” de G. Orwell si „Noi” de E. Zamiatin, conform Dictionarului enciclopedic 1993-2009). Probabil, in urma cu mai bine de 50 de ani, italienii doreau si ei sa implementeze un asemenea „sistem de preventie”, fapt care l-a determinat pe Aldani sa ia atitudine.

Astfel, italianul Nico din nuvela lui Lino Aldani traieste intr-o lume lipsita total de compasiune, de umanitarism, coplesita de reclame comerciale si agresata de inspectorii „Comisiei Superioare de Vigilenta”, mai atenti la detaliile comportamentului cetatenilor chiar si decat lucratorii Bavernet-ului norvegian la relatia copii-parinti.

Cu alte cuvinte, societatea descrisa de Aldani este una condusa „in mod securistic” de „esculapocratie”, in care inspectorii amintiti sunt gata sa verifice – evident, in interesul statului totalitar – daca ti-ai pus pe tine izmenele prevazute prin diverse reglementari administrative, ori daca ai mancat alimente „nerecomandate” sau, Doamne-fereste, ai baut cumva un pahar de alcool in plus. Pur si simplu, pentru ca asta reprezinta un factor de risc pentru sanatatea ta, iar statul nu este dispus sa cheltuiasca bani pentru asistenta ta medicala. Totul, sub acoperirea unei legi referitoare la Conventia Medicala Generala.

In Romania momentului, se face vorbire despre o lege similara care ar urma, in cazul in care va trece de Parlament, sa se aplice in mod similar. Oamenii vor fi nevoiti sa mearga periodic la medic pentru „control”. Acolo li se vor prescrie anumite tratamente „preventive” acompaniate, evident, de diete alimentare. Cum vor fi acestea, doar medicii ar putea sa spuna, cert este ca in cazul in care cetateanul nu se supune prescriptiilor, el urmeaza a fi „amendat” prin plata tratamentelor medicale viitoare.

O asemenea abordare deschide drumul unor abuzuri fara masura din partea statului, care, in mod evident, va face tot posibilul sa economiseasca bani, inventand la nevoie incalcarea protocoalelor de către pacient.

Cum va demonstra cetateanul ca a urmat tratamentul „preventiv” care i-a fost prescris, din moment ce retetele sunt electronice si datele din cardul de sanatate se afla intr-un computer? Mai mult, cine si cum va urmari daca el chiar si-a luat pastilele sau si-a administrat injectiile prescrise, ori a urmat dieta recomandata? Evident, o asemenea „achizitie de date” nu se poate face decat prin restrangerea libertatilor democratice. Ca sa nu mai vorbim de problema disparitiei medicilor de familie din multe localitati aflate in mediul rural, or a lipsei unor reactivi ori cine mai stie ce componente ale aparatelor strict necesare! Probleme ar putea fi si in cazul vaccinurilor, care se vor a fi obligatorii, chiar daca continutul lor este cel putin discutabil.

Initiatorii unei asemenea legi dovedesc lipsa de viziune, dar si faptul ca nu le prea pasa de Constitutie, de libertatile democratice – alea care sunt ele la 26 de ani de la Revolutie –, singurul lor gand fiind la banii pe care statul nu va mai fi nevoit sa-i cheltuiasca pentru sanatatea poporului, caci, se stie, „preventia este mai ieftina decat tratamentul”! Ce se va intampla cu banii astfel economisiti nu este greu de ghicit: ei vor lua acelasi drum pe care l-au avut si in perioadele anterioare, atunci cand liberalii sau pedelistii s-au statului aflat la conducerea.

Proiectul, aflat in dezbatere publica pana 01.03.2016, pare, insa, a avea o deosebita sustinere parlamentara,  fiind semnat de 128 deputati si senatori, printre care se afla si liberalii Erland Cocei, Cezar Preda si Doina Tudor. Poate ne explica ei mai bine ce vor sa faca, daca nu cumva este o gluma, avand in vedere ca data la care se implineste termenul constitutional pentru dezbatere si vot final este 1 aprilie.

 

Alex Leonte