Adventiștii de la Injecții

Inginerul Dorel Ianuș a participat la construirea marilor magistrale de canale colectoare ale Bucureștilor și, în calitate de director tehnic și inginer-șef, la realizarea Metroului. Așadar, muncă în subteran, implicând responsabilitați majore. În cartea Domniei-sale, ”Amintiri din tunelurile metroului bucureștean” (Ed. Meronia, 2015) am găsit un pasaj care-i pune în mare încurcătură pe neo-propagandiștii atei: ”Într-o zi, după ce scutul îşi începuse avansul, m-am pomenit în birou cu Ross şi Murray,

 care voiau să ştie când, şi mai ales cu cine, urma să începem injecţiile de la exteriorul tunelului, operaţie obligatorie imediat după montarea inelelor de structură pentru a se împiedica deformaţia galeriei şi a-i asigura etanşeitatea.

Le-am răspuns că aveam câţiva injectori calificaţi, împrumutaţi de la Hidrocentrala Argeş şi că urmează să calificăm pe şantier atâţia injectori câţi erau necesari pentru toate cele trei schimburi din subteran. Nu s-au declarat mulţumiţi! ”Cum alegem oamenii pe care vrem să-i calificăm? Injectarea la exteriorul tunelului este un  proces delicat şi greu de controlat, iar injectorii trebuie să fie extrem de serioşi şi de conştiincioşi.”

Nu eram pregătit să dau un răspuns acestei întrebări-surpriză, dar atât de corectă şi importantă pentru calitatea viitoare a tunelului. Văzându-mă în încurcătură, englezii mi-au spus textual: ”Noi, în Anglia, alegem pentru executarea injecţiilor numai oameni credincioşi, dintre aceia care merg cu regularitate la Biserică şi ţin riguros toate sărbătorile religioase, pentru că numai ei şi Dumnezeu ştiu cât de conştiincios şi-au făcut treaba!

Am rămas surprins, dar am înţeles pragmatismul acestui mod de alegere a celor care urmau sa fie calificaţi ca injectori, ştiind sigur că în acei ani nu se putea vorbi deschis despre asemenea metode de selecţie. Totuşi, mult mai târziu am aflat că o parte a injectorilor veniţi din Argeş, foşti muncitori în anii '50 la Bicaz, originari din nordul Moldovei, aparţineau sectei baptiştilor. Cu timpul au adus cu ei rude de-ale lor, fraţi, cumetri, toţi alăturându-se numai activităţii de injecţii! După mai bine de un an, ofiţerul de la interne care ne vizita periodic, m-a întrebat ce-i cu grupul de adventişti de la injecţii, despre care aflase că, pe tăcute, începuseră să activeze şi să facă prozeliţi. I-am povestit episodul cu Ross, a înţeles şi, fiind, din fericire, un om realist şi cu judecată, a lăsat baltă ”cercetarea”, sfătuindu-mă să-i las în pace, dar să vorbesc cu maistrul Constantin Buşoiu, secretarul de partid al șantierului, să ia ei niște măsuri, ca ”fenomenul” să nu se extindă şi să devină prea vizibil. Nea Costică, om bătrân, realist și cu scaun la cap, destul de rezervat privind ”munca de partid" în şantier, a luat o măsură de forma şi brigada de injecţii a crescut cu doi membri de partid care, după câteva luni, ... începuseră şi ei să meargă la întrunirile adventiştilor”.

Așadar, în plin deceniu `60, în plin avânt al materialismului-dialectic și al ateismului militant de factură bolșevică, munca de responsabilitate era încredințată unor... credincioși. Care mai erau percepuți și ca sectă, care mai făceau și prozelitism, dar față de care (în acest caz punctual) Securitatea și Partidul închideau ochii. Pentru că făceau o muncă de răspundere o făceau bine. Pe ”cadrele de nădejde” nu prea se putea pune bază!

În context, devine desuetă propaganda ateistă din prezent, în care oamenii credincioși sunt prezentați ca o turmă de retardați fixiști, incapabili de a gândi și a acționa rațional. Cum-necum, se pare că noii sceptici pozitiviști sunt mai ceva decât activiștii din perioadele negre ale istoriei.

Desigur, mai există și ipostaza în care, ducând ridicolul la extrem, l-am putea bănui pe ing. Ianuș de propagandă adventistă.

 

Musceleanu Vlad-Ionuț