News Buzau new header Craciun

LIVE - TV NEWS BUZAU - EMISIUNILE CARE CONTEAZA !

LIVE - FOTO/VIDEO - SAPTAMANA EVENIMENTELOR CULTURALE DEOSEBITE! Doua “LANSARI”: Asociatia “Alexandru Marghiloman” si aparitia volumului “„Rm. Sărat, un judeţ mândru de trecutul său”, de sociologul Gheorghe Petcu

Asociatia alexandru marghiloman si Lansare carte Gh PetcuToamna se numara….EVENIMENTELE CULTURALE! In aceasta saptamana, spre final au loc doua “lansari” deosebite: Asociatia de binefacere “Alexandru Marghiloman” (la Buzau – la Vila “Albatros” – Centrul Cultural Alexandru Marghiloman) si aparitia volumului “„Rm. Sărat, un judeţ mândru de trecutul său”, de sociologul Gheorghe Petcu (la Casa de Cultura din Rm. Sarat – “Florica Cristofoleanu”).

 

  1. Lansarea Asociatiei de binefacere Alexandru Marghiloman in memoria lui Alexandru si a Elenei Marghiloman va avea loc joi 18 noiembrie a.c., ora 18:00, la Complexul Alexandru Marghiloman din Buzau in prezenta Irinei Vladuca Marghiloman si a altor personalitati. Iata temeiul pentru care este lansata aceasta Asociatie:

“Elena Marghiloman, casatorita Pherekyde, sora lui Alexandru Marghiloman, doamna de onoare a Reginei Elisabeta si vice presedinta a societatilor „Obol“, „Orfanii mobilizatilor“ si Cantinele Crucii Rosie“. Balul Obolului, era un bal public si se tinea in Sala Teatrului National. Avea ca scop adunarea de fonduri. Acestea erau alimentate din pretul biletelor de intrare, prin beneficiul ce ramanea de la supeu, dar mai ales prin "tombola monstra" ce invartea toata noaptea roata norocului. Elena Pherekyde, sufletul Obolului si mai ales al balului Obolului, cutreiera cu o luna-doua inainte pravaliile Lipscanilor si Podul Mogosoaiei si nu iesea din ele decat cu trasura plina de fel de fel de obiecte, oferite de negustori, de bunavoie ori de nevoie. Mai contribuiau si damele din comitet si cele din afara de comitet, si astfel se adunau pe scena Teatrului National o adevarata exopozitie...", scrie Argetoianu.

2. Lansarea volumului - “Rm. Sărat, un judeţ mândru de trecutul său”, de sociologul Gheorghe Petcu

Cartea despre personalitatile si locurile deosebite din Rm. Sarat va fi lansata tot joi 18 octombrie a.c., de la ora 16:00, la Casa de Cultura din Rm. Sarat – “Florica Cristofoleanu”

Sociologul si istoriul buzoian Gheorghe Petcu este cunoscut mai ales pentru numeroasele lucrări dedicate istoriei judeţului. Potrivit autorului, prezent recent in cadrul unei emisiuni la TV News Buzau, lucrarea vine să corecteze anumite date privind o serie de personalităţi, originare din Rm. Sărat care în urma reorganizării administrativ-teritoriale, au fost „revendicate” fie de buzoieni, fie de vranceni. Fata de alte carti care au avut si au ca obiect orasul Rm.Sarat, Gheorghe Petcu prezintă mai multe de poveşti şi legende inedite despre oamenii şi locurile de acolo. „Scriind cartea –la care ma trudit timp de 5 ani – mi-am dat seama că multe date nu sunt corecte. Din anul 1330, de când s-a constituit Ţara Românească, şi până în anul 1968, adică în 638 de ani, multe personalităţi născute în Rm. Sărat au fost atribuite Buzaului, Vrancei sau chiar Brăilei. De exemplu, Episcopul Mitrofan, unul dintre cei mai mari tipografi, este născut la Bonţeşti, Cârligele, care pe atunci era în Rm. Sărat. Sau Duiliu Zamfirescu, care s-a născut la Plăineşti, o altă localitate care pe atunci aparţinea de Rm. Sărat; dovadă că inclusiv eroul său Tănase Scatiu avea moşii la Râmnic. Sa nu uitam - până la Ştefan cel Mare, în anul 1482, Ţara Românească ţinea până pe Trotuş. Într-o acţiune de forţă, Ştefan cel Mare mută graniţa pe Milcov. Pentru că era constituit Focşanii Munteniei pe partea dreaptă a Milcovului, Ştefan nu avea altă soluţie decât să facă Focşanii Moldovei, de partea cealaltă a Milcovului. Numele de Focşani provenea de la numele unui boier care avea moşie acolo. Cele două localităţi sunt unite în anul 1862, de către Alexandru Ioan Cuza, şi se formează Focşaniul de astăzi. Pe 6 februarie 1859, venind de la Iaşi spre Bucureşti pentru a lua în primire domnia, Cuza traversează la Focşanii Munteniei pe Podul de Chiatră şi joacă hora unirii pe ţinutul Rm. Sărat, în fosta Piaţă a Munteniei, acum Piaţa Unirii din Focşani. In cartea „Rm. Sărat, un judeţ mândru de trecutul său” vorbesc si despre construirea Bisericii de Piatră de către Ştefan cel Mare la Rm. Sărat, lăcaş de cult demolat, în locul căruia s-a ridicat în secolul al XIX-lea Biserica „Sf. Paraschiva”, bătălia de la Rm. Sărat din 1789, moartea fiului generalului rus Suvorov în apele Râmnicului, pe meleagurile unde tatăl său a avut fapte mari de arme. Fiul generlaului a fost înmormântat la Biserica Domnească din Râmnicu Sărat, unde este păstrată o placă funerară, deşi rămăşiţele i-au fost mutate la Moscova…”, a declarat Gheorghe Petcu, in cadrul emisiunii “ALTERNATIVE CULTURALE” de la TV News Buzau.

Iulian Gavriluta

 

 

 

AdSense 4