La Buzău, comasările de şcoli (comandate de primarul Toma) lasă elevii fară programul “Masa caldă”!

Toma taie masa calda la elevi BuzauDegringolada in invatamantul buzoian, continua. Anuntatele comasari de scoli “executate” de ciracii primarului Constantin Toma, lasa fara “Masa calda” mii de elevi din oras, printre ei unii care fara aceasta facilitate sunt gata sa abandoneze scoala. “Scolile comasate din Buzau nu vor mai indeplini conditiile pentru demararea programului “Masa calda” – a spus si viceliderul SIP Buzau, Bratu Cristache, la emisiunea “Alternative culturale” de la TV News Buzau, moderata de profesorul de istorie Adrian Constantin (LINK). Iata istoria acestui program, care, pe langa facilitate principala - de a da o masa calda elevilor, are si rolul de a preveni abandonarea scolii de catre elevii saraci din Buzau (prima comasare mare - prima lovitura: Scoala nr. 6 (la care invata elevi saraci, din comunitatile rome) cu Scoala nr. 16 din Buzau).

În Monitorul Oficial nr. numărul 102 din data de 11 februarie 2019 au fost publicate Normele Metodologice din 2019 de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 97/2018 privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. Potrivit acestor Norme, începând cu data de 15 noiembrie 2018 și până la sfârșitul anului 2019, în perioada desfăşurării activităţii didactice, preşcolarilor şi elevilor din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar, în limita unei valori zilnice de 10 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată. Normele de aplicare stabilesc că suportul alimentar zilnic constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, după cum urmează:

a) masă caldă, preparată în regim propriu, pentru unităţile de învăţământ în care există cantină cu avize de funcţionare, înregistrată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, şi spaţiu adecvat de servire a mesei;

b) masă caldă, în regim catering, pentru unităţile de învăţământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, dar în care există un spaţiu de servire a mesei sau un alt spaţiu amenajabil în acest scop, iar produsele alimentare vor fi păstrate până la servire în spaţii amenajate în care să existe condiţii adecvate de manipulare şi depozitare, la temperaturi adecvate care să poată fi monitorizate şi controlate;

c) pachet alimentar, pentru unităţile de învăţământ în care nu există nici cantină şi nici spaţiu amenajabil în scopul servirii mesei. Produsele alimentare vor fi păstrate până la servire în spaţii amenajate în care să existe condiţii adecvate de manipulare şi depozitare, la temperaturi adecvate care să poată fi monitorizate şi controlate.

La solicitarea directorului unităţii de învăţământ, ordonatorul principal de credite supune aprobării consiliului local diferenţierea tipului de suport alimentar pe niveluri de învăţământ, în funcţie de specificul unităţii de învăţământ dat de structura ciclurilor de învăţământ, de dispunerea geografică, de programul şcolar al elevilor sau de alţi factori obiectivi. În cazul în care există preşcolari şi elevi care, din considerente de natură medicală (intoleranţe/alergii alimentare sau afecţiuni cronice), culturală sau religioasă nu pot beneficia de pachetul alimentar/masă caldă, părinții/reprezentanții legali ai copiilor pot formula în scris o cerere, cu dovezi aferente, ce va fi înregistrată la secretariatul unităţii de învăţământ în care este înmatriculat preşcolarul/elevul, pentru ca aceștia să beneficieze de produse alimentare adecvate situaţiei particulare. Din Buzau a fost selectata Scoala Gimnaziala "Mihail Kogalniceanu" unde invata circa 570 dee elevi din medii defavorizate si careia pentru anul 2018 i-ar fi trebuit alocati 471 mii lei si 1094 mii lei in anul 2019, deci un total de 1565 mii lei. Bugetul pentru 2018 s-a dus... pentru 2019 nu este bugetul national aprobat. Pana vin procedurile, pana se gasesc furnizorii (pe principiul "dincolo era mai ieftin") vine vacanta de vara si ADIO masa calda.

Banii pentru programul "Masa calda pentru elevi" au fost alocati, iar Ministerul Educatiei trebuie sa vina cu o propunere clara pentru implementarea acestuia, sustine ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. "'Masa calda' - aici trebuie sa vorbim si cu Ministerul Educatiei pentru a vedea exact cum este conceptul, pentru ca sunt si scoli mai mici care nu permit, sa spunem neaparat in aceeasi scoala, organizat un loc de mese.Sunt scoli in care poti sa amenajezi astfel de spatii. Va fi de la caz la caz, asa cum vor fi si acele containere cu baile pentru scolile din mediul rural. Nu te apuci sa darami scoala. Pai, daca darami scoala sa ii faci baie...da? Pui langa ea un container...Cei care sunt implicati in zona asta stiu foarte bine si sunt convins ca sunt de acord cu aceasta idee. Containere pe care le racordezi fie la reteaua de canalizare, fie ii faci fosa daca e scoala nu stiu pe unde, intr-o zona unde nu este retea. Deci solutii trebuie sa fie, totusi suntem in secolul XXI", a spus ministrul.Potrivit lui Teodorovici, in realizarea acestui program vor fi implicate si primariile. "Deci noi am alocat banii, obligatia ministrului de resort este sa vina cu o propunere clara. Primariile vor fi un partener clar in acest proces, pentru ca nu te apuci tu, Minister al Educatiei, sa faci chestiunea asta. Dai banii la primarie si primaria...", a subliniat ministrul.

La altii s-a putut, la Buzau nu. Doar 5 școli din 50 primesc mâncarea de care au copiii nevoie. Abandonul şcolar, analfabetismul funcţional, profesorii prost plătiţi sau insuficient pregătiţi. Sunt doar câteva dintre problemele sistemului de educaţie din România. La aproape 30 de ani după Revoluţie şi după 23 de miniştri, şcoala românească aşteaptă in continuare o reformă completă, care să o scoată din trecut. De unde ar trebui să înceapă aceasta? În comunităţile sărace din România, copiii ar trebui convinşi să vină la şcoală cu ajutorul unei mese calde. O intenţie lăudabilă, pe care Ministerul Educaţiei nu reuşeşte de trei ani să o pună în practică. 50 de şcoli s-au înscris în faza de testare a programului „O masă caldă”. Doar cinci dintre ele primesc mâncarea de care copiii au nevoie. Clopoțelul anunță pauză mare. E acel moment când elevii scot pachetul cu mâncare. Din păcate, mii de copii din România nu au în ghiozdan nici măcar un colț de pâine. Provin din familii prea sărace ca să își permită. Mulți dintre ei renunță la studii din cauza sărăciei și a foamei. În România, rata abandonului școlar la nivelul învățământului primar și gimnazial este de 1,8%. La sfârșitul anului 2015 de exemplu, 31. 700 de elevi părăsiseră școala. „MASĂ CALDĂ” este programul-pilot văzut de guvernanți drept soluția pentru reducerea abandonului școlar. În 2016 au fost alese 50 de școli din zone defavorizate care ar fi trebuit să beneficieze de bani de la stat cu care să le poată oferi copiilor o masă pe zi. În realitate... „Programul ar fi binevenit, pilotarea a fost proastă. De fiecare dată s-a terminat odată cu apariția normelor metodologice de aplicare”, spue directorul unei scoli din cele 50 inscrise in proogram .Vorbim de hrană pentru o școală cu copii care provin din medii defavorizate, familii monoparentale sau părinți plecați în străinătate.„Ar fi foarte important, ne-ar scăpa și pe noi, părinții, de unele probleme. Sunt foarte mulți copii nevoiași care chiar nu au posibilități materiale și ar fi un lucru foarte mare”, spune o mamă. Copiii au rămas fără mâncare din cauza normelor publicate prea târziu.

Ce spune Ministrul Educatiei? Ecaterina Andronescu, ministrul educației: Deci dumneavoastră credeți că mă pot duce în fiecare din cele 50 de școli? Am acolo autorități locale, pentru că masa caldă se dă prin intermediul autorităților locale. Există director de școală în fiecare județ în care am ales aceste școli, avem inspectori școlari. Eu cred că toți acești actori importanți pentru localitatea respectivă, pentru școală respectivă TREBUIE să facă ceea ce au în fișa postului.Veniți să luați lista celor 50 de școli care au fost selectate și căutați acolo."

Intr-un răspuns la interpelarea unui deputat USR, Ministerul Educației confirmă că 13 din cele 50 de școli înscrise în program nu au oferit niciodată masă caldă sau sandvișuri elevilor în anul trecut școlar.

Cum s-a ajuns in aceasta situație? Să recapitulăm:

La ora primului clopoțel, în 17 septembrie, programul era sublim, dar lipsea cu desăvârșire. Nicio școală nu primea masă caldă din partea statului. Nu existau nici cadrul legal, nici norme, nici bani alocați și nici lista cu cele 50 de școli în care urmă să se deruleze proiectul. Guvernul a adoptat ordonanța pentru masa în școli abia în noiembrie, la 44 de zile de la începutul școlii. Normele de aplicare, fără de care nu se puteau face licitații pentru furnizorii de mâncare, au fost publicate abia în februarie. La 84 de zile de la începutul școlii. Și totuși, din luna ianuarie, trei școli incluse în program au început să le dea elevilor mâncare, nu si la Buzau. În februarie li s-au mai alăturat alte două. Cum a fost posibil? Vedem imediat. Mai întâi să tragem linie și să constatăm că la 100 de zile de la începutul școlii doar 5 școli din 50 primesc mâncare prin programul guvernamental. Când vorbesc despre programul pilot, majoritatea politicienilor se grăbesc să-l numească „masă caldă în școli”. În realitate, numai școlile care au spații special amenajate în care să gătească mâncarea sau cele care optează pentru contracte cu firme de catering pot să le ofere copiilor o masă caldă. Așa se face că cele mai multe școli au optat pentru pachetul alimentar.

Pachet alimentar vs masă caldă

PACHET ALIMENTAR. Acesta cuprinde pâine, cu o greutate recomandată de 80 de grame, produse din carne și brânzeturi de 40 de grame și 40 de grame de legume. La toate acestea se adaugă și un fruct.

Pentru masă caldă în schimb...

MASĂ CALDĂ. Institutul de Sănătate Publică a recomandat ministerului mai multe variante de meniu, care ar trebui să conțînă alimente sănătoase și hrănitoare. Printre acestea se regăsesc de la ciorbă de legume și carne, mâncare de mazăre, cartofi, morcovi, până la tocană de legume cu orez brun, quinoa cu legume, dovlecel umplut cu brânză la cuptor și sufleu de conopidă și broccoli, la cuptor.

Cât de importantă e o masă caldă la școală pentru copiii din zonele defavorizate?

Cel mai recent studiu realizat de WORLD VISION arată că 1 din 9 copii merge flămând la culcare. Peste 200 de mii de copii abandonează școală anual. Delia Dumea - expert comunicare Fundaţia World Vision: „Dacă ne punem întrebarea ce înseamnă educația pentru un copil dintr-un sat din România, cred că ar fi bine să ne punem toți. Pentru că 1 din 4 copii părăsește timpuriu școală, iar din statisticile World Vision, 22% din oamenii din mediul rural nu au nici măcar patru clase. Și atunci stai și te gândești ce șansă îi oferi unui copil din mediul rural să meargă la școală? Până la urmă, educația este o șansă sau este un lucru prin care noi pur și simplu trebuie să facem ceva? Și atunci am început acest proiect Pâine și mâine, care este un proiect de fund raising și ne-am dat seama că și românii pot să fie empatici cu noi și să-și dea seama că copiii din mediul rural chiar au nevoie de această masă caldă și de aceste activități”.

Copiii care n-au ce mânca există lângă noi. Nu sunt doar statistici

Soluții „elvețiene”. Cantina în container

Autoritățile susțin că programul s-a îmbunătățit, că suma a crescut de la 7 lei pentru un elev, la 10 lei pentru masa unui copil, iar normele vor fi valabile și pentru semestrul 1 din următorul an școlar, pentru ca elevii să primească mâncarea din prima zi de școală. Ecaterina Andronescu, ministrul educației: „Noi avem în buget și am primit suplimentar 140 de milioane de lei, din care vrem să încercăm să găsim soluția de a aduce cantina lângă școală. Sistem modular, am văzut în Elveția, practică o asemenea soluție. Să aducem cantina lângă școală și să extindem masa caldă și programul after school, pe măsură ce o să avem spațiu”. Până când vor ajunge astfel de cantine în școlile din zonele defavorizate rămâne de văzut câți copii vor primi cu adevărat mâncare.

E.S.

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează