FOTO statistici - DEZASTRU IN ECONOMIE SI SOCIETATE! In timp ce Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei este cea mai bogata din tara (eparhie!), Guvernul se lauda cu cifre inexacte, romanii (in speta buzoienii) o duc tot mai rau

Statistici mincionoase 2019Politica nu mai este demult “stiinta conducerii maselor” ci un mijloc de parvenire si minciuna oficializata. Astfel, in manualele de management politic nu conteaza daca minti sau spui adevarul, ci doar modul cum prezinti ceea ce ai de spus! In timp ce Guvernul se lauda cu cresteri salariale, reduceri ale ratei somajului si un numar crescut de angajati, realitatea din teren arata exact pe dos. Intr-un reportaj unic in peisajul buzoian, jurnalistii News Buzau au aratat clar cum AJOFM minte deliberat (directorul Ionel Tociu fiind membru PSD!), bazandu-se pe chichite legislative specifice si manipulari facute cu un limbaj de lemn ce ar face invidiosi si pe bolsevici. In reportajul cu pricina (LINK aici) am aratat ca numarul persoanelor cu domiciliul in judetul Buzau care nu au in prezent un loc de munca si un venit legal, este cu mult mai mare decat cel mentionat intr-un raport oficial al AJOFM Buzau si asta pentru ca, in respectivele hartii oficiale se ocoleste cu buna stinta datele despre persoanele care au iesit din monitorizarea oficiala avand sau nu, la un moment dat, indemnizatie de somaj.

La fel, zilele acestea, s-a inceput neoficial Campania electorala si s-au prezentat cifre false legate de aspectele mentionate mai sus. La o prima vedere, se poate observa ca oamenii care se ocupa cu aceste postari si servicii de PR nu au niciun contact cu realitatea si adevarul, pentru ca, si-ar da seama repede de imposibilitatea de a prezenta date pentru anul 2019, cand de fapt acestea se raporteaza de abia in anul urmator (?!). In prelucrarea datelor si alcatuirea de raportari oficale se tine cont de faptul ca datele se fac publice pentru perioada anterior analizata si nicidecum pentru cea prezenta! In al doilea rand, trebuie mentioant faptul ca un indice de referinta important pentru raportarea la “mai binele cetatenilor” este cel legat de inflatie sau/si puterea de cumparare a buzoianului de rand si a romanului in general. Si la acest capitol se sta DEZASTRUOS! Daca s-au marit salariile, asa cum afirma PSD, trebuie sa nu uitam ca nu se poate cumpara sau achita utilitatile, dupa caz, la aceeasi valoare ca in 2018, de exemplu (in municipiu, pesedistul Constantin Toma a marit impozitele cu pana la 500% !!!). Sa nu uitam: preturile la utilitati si alimente s-au marit cu mult in ultimele luni si astfel cosul zilnic si PIB-ul pe cap de locuitor al judetului a avut mult de suferit! Concluzia este una: electoral, ei se lauda, in strada insa, realitatea este alta! Iata mai jos niste statistici oficiale! Judecati voi, dincolo de disputele politicianiste si de interese de grup, care este adevarul! Nu mai adaugam faptul ca in Buzau nu se face nicio angajare fara interventie de la partid…cine ma contrazice, il poftesc la redactie sa isi sustina vorbele, in mod public, televizat! Aveti curajul, domnilor? Evident nu! Nici macar la o cafea si discutie sincera!

VEZI SI: 

Romania conduce in clasamentul scumpirilor din Uniunea Europeana, de 11 luni incoace. Preturile au crescut si luna trecuta, cu 3,3%, fata de aceasi perioada din 2017, arata datele Institutului National de Statistica.

Cele mai mari scumpiri au fost la cartofi - unde kilogramul a ajuns sa fie cu 40% mai scump fata de acum un an.

Biletele de avion, serviciile postale, dar si gazele, painea sau carnea costa mai mult.

Avem o inflatie care creste mai putin, daca ne uitam peste sutele de produse care intra in calculul Institutului National de Statistica. Problema este ca nu le consumam pe toate zilnic. Bunurile si serviciile cumparate mai des de romani au preturi in crestere mare de ceva vreme. Iata ce se intampla la cartofi: in decembrie 2018 fata de decembrie 2017, kilogramul s-a scumpit cu aproape 40%.

Alte legume, adica rosii, castraveti, ardei, varza inregistreaza si ele scumpiri serioase - peste 23%. Dintre alimentele zilnice, painea si carnea de vita s-au scumpit cu 5-6%. Dar, de la un an la altul, aflam ca dam cu 16% mai mult pe facturile de gaze - 1 din 3 locuinte de la noi se incalzeste cu gaze, deci aceste majorari au un impact foarte mare. Majorari ample avem si la transportul cu avionul, plus servicii postale - nu le folosim zi de zi, dar apar in preturile coletelor si al bunurilor importate.

Vezi si: De ce se scumpeste benzina in 2019. Cu cat creste pretul la pompa

Legumele inseamna o treime din consul zilnic de consum al romanului, asa ca, in acest grafic, cei de la INS au facut o comparatie cu pretul din 2015, ca sa vada traiectoria scumpirilor. Castravetii si rosiile apar pe piata cu preturi ridicate, in primavara-vara, dupa care din nou cresc preturile spre toamna-iarna.

La cartofi, in schimb, scumpirile au fost constante de la o luna la alta si nu au fost influentate de aparitia noii recolte. Si asta pentru ca atat la noi, cat si in Europa, productia a fost foarte mica anul acesta.

In Uniunea Europeana, cele mai stabile preturi sunt in Danemarca, Irlanda Portugalia, sub 1%, Polonia sta tot pe acolo, Media Uniunii este la 2% si noi - campionii scumpirilor de aproape un an. Din pacate vestile nu sunt bune, o noua serie de scumpiri se anunta dupa masurile luate pe finalul anului de Guvern, potrivit producatorilor.

 

Iulian Gavriluta

SURSE: INS, analizeeconomice.ro, BZI.ro, BNR, AJOFM, ANOFM, Digi24.

 

Adaugă comentariu

ATENTIE! Daca ne furnizati date cu caracter personal, inseamna ca sunteti de acord cu politica noastra de confidentialitate!


Codul de securitate
Actualizează