DOLIU PERMANENT in invatamantul buzoian! Eseu despre îngenuncherea învățământului buzoian , sau cum a reusit Toma ce nu a reusit nici Ceausescu!

Groparul invatamantului buzoian Toma ConstantinDOLIU PERMANENT in invatamantul buzoian! De data asta nu a murit nimeni ca persoana, ci..insusi INVATAMANTUL! „Daca el nu are o educatie de la parinti si nici din scoala, prin care s-a tarat, asa am inteles, mutandu-se de la Hasdeu la Agricol, atunci de aceea uraste pe toti care - au carte – pentru ca ii percepe ca posibili, viitori competenti care sa arate buzoienilor, matrapazlacurile pe care le face fara nicio jena!” – spune un batran profesor din Buzau. Ati inteles – este vorba despre Toma si cum a reusit el sa ingroape „invatamantul buzoian” Sa o luam metodic:

Relația primarului municipiului Buzău cu unitățile de învățământ aflate în subordinea Primăriei, și implicit cu sistemul de învățământ este una dintre cele mai complexe. Această relație suportă multe taxonomii, iar modul în care ea a evoluat, sau involuat, este unul dintre cele mai interesante. Vorbind de taxonomii este dificil de păstrat un singur palier al discuției, dar o să încercăm să facem acest lucru. De ce? Pentru că de la încălcarea legii până la reînvierea unor practici totalitariste, de la inovații până la reabilitări de sedii am putea descrie relația primarului Buzăului cu învățământul buzoian ca fiind una mai mult decât năbădăioasă, cu urme de grobianism urmate de gingășii simulate fără talent actoricesc. În această ordine de idei o să trecem în revistă principalele momente ale acestei legături, ce în final s-a dovedit a fi precum iubirea unei cobre pentru puiul de căprioară.

2016 (primul an de mandat al fostului senator Constantin Toma ca primar al Buzăului):

-         primele declarații: învățământul, cel mai important pilon al dezvoltării comunității buzoiene;

-         primele acțiuni: se înființează mai multe comisii non-formale la nivel de municipiu, nefuncționale astăzi, dintre care și una pentru învățământ compusă din directori de licee precum C.N. ”B. P. Hașdeu”, Liceul de Arte ”Margareta Sterian” ș.a. Rolul declarat al acestor comisii ar fi fost acela de a ”trasa” liniile directoare pentru evoluția învățământului buzoian. Aici au fost alese, pe sprânceană, unele dintre cele mai îndreptățite persoane care ar fi putut face acest lucru. Astăzi, după ce membrii acelor comisii înființate ”după model Occidental” și-au dat seama de rolul lor adevărat, acela de a legitima prin prezența lor acțiunile Primăriei ce vizează domeniul educației acestea s-au autodizolvat. În realitate aceste comisii au funcționat aproape 2-3 luni de la înființare.

-         primele acțiuni: în Buzău se implementează platforma electronică ADSERVIO, program menit a îmbunătăți relația profesor – elev – părinte. Implementarea acestui program a presupus echiparea profesorilor de pe teritoriul municipiului Buzău cu tablete, aderarea la o platformă a TELEKOM, realizarea catalogului online al fiecărei clase din municipiu. Programul, anunțat cu surle și trâmbițe în noiembrie 2016 de către primarul Buzăului, nu face decât să îngroașe suita nereușitelor edilului în domeniul educației buzoiene. Programul, inițiat în toamna anului 2016, avea să fie implementat începând cu anul 2017. Deși primarul Buzăului nu are nici un merit în implementarea platformei ADSERVIO, nu a ezitat să își aroge merite pe care nu le are, în cadrul unei conferințe de presă susținută în data de 10 noiembrie 2016. Lăsând la o parte problemele legate de licitație, unul dintre primele tunuri ale lui Constantin Toma în calitate de primar al Buzăului (vezi doar: https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-23263257-secretul-digitalizarii-tuturor-scolilor-liceelor-din-orasul-buzau-contracte-publice-atribuite-direct-fara-licitatie-catre-singur-grup-firme.htm). Astăzi, miliardele cheltuite pentru achiziționarea tabletelor, abonamentelor pentru traficul de date, precum și abonamentele pentru telefonie mobilă (cca. 1500 la număr!) s-au dovedit a fi degeaba. Stadiul implementării ADSERVIO este următorul: profesorii pentru a utiliza și a completa datele pe platforma respectivă își folosesc propriile resurse (abonamente la internet plătite din bani proprii, profesorii au plătit din surse proprii echipamente complementare pentru utilizarea tabletelor ș.a.).

2017 (al doilea an de mandat al fostului senator Constantin Toma ca primar al Buzăului)

-         începe implementarea programului ADSERVIO – fiasco cvasi-total atât în rândul cadrelor didactice cât și în rândul părinților. În realitate sub 20% dintre profesorii buzoieni utilizează platforma, în unele școli rata de utilizare fiind de sub 5%. Primarul nu a ezitat să anunțe prin intermediul acelorași surle și trâmbițe, ”digitalizarea învățământului buzoian”.

-         acum este semnat contractul pentru reabilitarea imobilului Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Buzău („Rotary Construct” & Co - ?!), pentru care lucrările aveau să înceapă cu o întârziere, mascată bine de către presa de partid, în anul 2019. Despre teoriile legate de acest subiect, poate mai în detaliu pe viitor. Întâmplător sau nu, șeful partidului unic, avea să anunțe tot prin presa de casă, că alocarea fondurilor i se datorează atât lui cât și europarlamentarului Andi Cristea, ambii absolvenți de ”Eminescu” (?!). Tot întâmplător sau nu, pe acest mirobolant contract s-a mizat la alegerile europarlamentare, unde buzoienii l-au lăsat fără zboruri spre Bruxelles pe ”eminescianul” Andi Cristea (un pripas de partid din Posta Calnau, cu pretentii si aere mondene).

-         tot acum sunt alocate cca. 10 mil euro pentru ”lucrări în toate școlile și grădinițele din municipiul Buzău”. Formularea pe cât de vagă pe atât de pompoasă a ascuns pe parcursul anului 2017 problemele legate de majoritatea licitațiilor pentru așa-numitele lucrări din școlile și grădinițele din mun. Buzău. În ceea ce privește prestările de servicii la suprapreț, precum și achizițiile la prețuri bombastice, fără dovezi irefutabile, rămân la stadiul de supoziții neconfirmate. Stadiul real: în afara unor mici intervenții reparatorii, precum și amenajarea unor terenuri de sport pentru anumite școli nu s-a văzut deloc unde au ”mers” aceste fonduri.

-         primarul anunță achitarea tuturor sumelor restante către profesori, sumă în valoare de cca. 5.000.000 lei. În fapt cadrele didactice și-au câștigat în instanță drepturile salariale, la nivel național, fără nici o legătură cu vreo acțiune a primarului mun. Buzău.

2018 (al treilea an de mandat al fostului senator Constantin Toma ca primar al Buzăului)

-         debutul politicii de călcare în picioare a demnității profesorilor buzoieni, dar și a învățământului buzoian cu sprijinul necondiționat al Inspectoratului Școlar Județean Buzău (indiferent unde si la cine au platit cotizatie „generalii” de acolo).

  • februarie – martie, primarul Buzăului ordonă ISJ-ului să trimită minim 100 de elevi din fiecare școală la manifestările dedicate împlinirii a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România (pe ploaie, numai in tricouri albe, comandate special si fara vreo pozibilitate ca acestia sa se adaposteasca sau sa plece din „dispozitivul” pazit de jandarmii buzoieni). Adresa, cu ton de ordin militar, a circulat multă vreme în spațiul public. La rândul său ISJ-ul transmite către unitățile de învățământ buzoiene, și directorii de școli, ce se pregăteau de concurs pe post, s-au conformat. Profesorii, cei cu adevărat imbecili-declarația primarului din luna decembrie a anului 2018, au scos elevii de la clasă, și în ciuda tuturor prevederilor legale din România, au mers pe o ploaie torențială să aplaude spânzurați de gardurile Cimitirului Eroilor pe primul mare penal al României, Liviu Dragnea, la comanda primarului Toma. Nu mai mult de 10-15% dintre profesorii buzoieni se supun orbește, directorii de școală înregistrând adevărate revolte în cancelarii. Unii au oprit cu greu ”revoltele” apărute în școli. Unii preofesori au fost cu greu temperați. A fost prima data cand un grup de elevi de la Hasdeu au strigat in prima linie: „HUO”, la aparitia lui Dragena si Toma...au fost repede acoperiti de profesorii „pres”!
  • primarul Buzăului transmite același ordin către ISJ și cu ocazia paradei militare din ziua de 1 Decembrie 2018, iar ISJ-ul se conformează. De această dată directorii unităților de învățământ nu mai lansează ordinul pe școală, ci îl transmit pe sub ușă obedienților. Aceștia din urmă ajung paria cancelariilor din municipiul Buzău, numele lor urmând a fi făcut public imediat după apusul epocii Toma, pe o listă a rușinii. NEAPARAT!!!
  • începe un așa-zis program educațional ”Ora de istorie”. Prin intermediul acestui program, o mână de diletanți abonați la diferite robinete ale fondurilor publice administrate de către Primăria mun. Buzău îl fac pe primarul Buzăului să devină întâiul profesor de istorie al municipiului. Lăsând la o parte încălcarea prevederilor legale și încălcarea normelor COR-ului, pentru care deja se pregătește un proces intentat atât primarului Constantin Toma, celor care s-au dat drept profesori și au pătruns ilegal în incinta unităților de învățământ dar și mai multor directori de unități de învățământ, trebuie luat aminte la scopul real al acestui așa-zis program: campanie electorală în școlile buzoiene – contrar tuturor prevederilor legale în vigoare (de fiecare dată lecția era deschisă de către primarul municipiului cu realizările edilitare: asfaltări, Kaizen, Compania de Apă etc). De altfel avem la îndemână filmări realizate de elevii buzoieni din 6 unități de învățământ buzoiene, obligați să participe la aceste întâlniri UTC-iste reînviate de către primarul Buzăului. Ceea ce nu au știut nici primarul și nici ISJ-ul Buzău a fost următorul lucru: în afară de cei 10-15 profesori aplaudaci, dintre care unii convinși de bunele intenții ale edilului șef, directorii de licee au fost între ciocan și nicovală din nou. Peste 70% dintre cadrele didactice buzoiene nu numai că s-au opus dar au amenințat direcțiunile cu procese, determinând atitudini precum ”vă rog eu, mi-au cerut și mie de la inspectorat, și nu am ce să fac!”. De aceea, ceea ce nu știe nici primarul și nici așa-zișii profesori care l-au însoțit prin periplul școlar (Adrian Nicoară, Mircea Tănase, Dumitru Scoroșanu, Valeriu Nicolescu, Eugen Marius Constantinescu ș.a.) este că elevii care îi întâmpinau cu aplauze prin amfiteatrele erau aduși cu forța de către aplaudaci pe care o să îi întâlnească foarte curând pe liste publice. NEAPARAT SI ASTA!

-         decembrie 2018 – primarul municipiului Buzău jignește profesorii, elevii și părinții din municipiu la o întâlnire cu directorii unităților de învățământ: ”scoateți ratați pe bandă rulantă și ar trebui unora dintre dumneavoastră să le fie chiar rușine”. În traducere liberă elevii buzoieni sunt niște ratați și profesorii buzoieni niște imbecili. Cu sigurnață primarul avea cunoștință de ”revoltele” cadrelor didactice, precum și de rezistența lor la aberații precum ”Ora de istorie”.

2019 (al patrulea an de mandat al fostului senator Constantin Toma ca primar al Buzăului)

-         continuă politica de subjugare a ISJ Buzău prin următoarele: continuarea așa-numitului program educațional ”Ora de istorie”, program ce pune la mare chin directorii de unități de învățământ de pe teritoriul municipiului Buzău. Pe de o parte primarul nici nu mai anunță ISJ-ul ci telefonează de la Cabinet directorilor din municipiu, pe de altă parte profesorii refuză scoaterea elevilor de la ore. De remarcat aici faptul că singura unitate școlară din Buzău unde primarul și diletanții săi nu au fost primiți a fost Colegiul Național ”B. P. Hașdeu”, unde direcțiunea, tot membră PSD, a avut decența intelectuală de a refuza un astfel de moment penibil.

-         abuzul asupra învățământului buzoian atinge o nouă etapă: pe teritoriul municipiului Buzău sunt comasate, complet ilegal cum avea să arate instanța, două unități de învățământ, Școala 6 și Școala 16. Interesantă a fost totuși atitudinea ISJ-ului. Fără prea multe posibilități ISJ-ul bate în retragere, cu frica unui proces care să zdruncine iarăși scaunul ”generalei”, iar Primăria, trezită singură în fața unei decizii finale a instanței, a dat înapoi.

-         cu largul concurs al aceluiași ISJ ”istoricii” Primăriei Buzăului scot un manual de istorie locală, manual devenit suport de curs opțional (însă distribuit forțat prin toate unitățile de învățământ buzoiene – după declarațiile primarului, de ordinul miilor de exemplare) și mai mult nu este de comentat pe acest subiect (sic!).

Concluzii

Despre comportamentul ”comunistoid” al primarului municipiului Buzău s-a mai scris, la fel și despre asocierile nefericite ale acestuia și implicit a instituției pe care o reprezintă cu diferite entități mai mult sau mai puțin dubioase – așa că nu o să batem toba pe aceste subiecte. De altfel nici nu este scopul materialului de față. Din acest motiv o să concluzionăm doar pe tema abordată în ”eseul” de față.

Inițial am vrut să atragem atenția asupra apectelor de legislație pe care din neștiință sau chiar în cunoștință de cauză primarul și apropiații săi au încălcat-o flagrant. Am fost sfătuiți să nu îi punem în gardă și să le oferim încă cadrul legal ignorat din 2016/2017 și până în prezent. După care am gândit să concluzionăm prin sublinierea servilismului de care au dat dovadă unii dintre profesori, precum și majoritatea directorilor de instituții de învățământ buzoiene, în detrimentul complet al intereselor elevilor. Nu o să facem nici asta, deoarece într-un viitor nu prea îndepărtat o să apară lista aplaudacilor, precum și modul cum aceștia și-au dat concursul la scoaterea elevilor din școli, la scoaterea elevilor de la ore pentru a participa la campania electorală din școli și nu numai. Din aceste motive multiple o să lăsăm concluziile la decizia cititorilor.

VA URMA!

DIDIMOS