Ce material bibliografic ar fi putut consulta si ce tematica puteau aborda autorii acelui manual esuat intitulat “ Istoria Judetului Buzau “ ?

poza manual esuat istorieIn afara de erorile grave semnalate privind preistoria si epoca veche de catre specialistii in domeniu , manualul contine o serie de lipsuri legate si de alte perioade istorice . Epoca medievala este tratata la nivel de generalitate avand doar o vaga atingere cu problematicile care tin de istoria locala atat a orasului cat si a judetului Buzau,

I . O prima problema care trebuia tratata era cea legata de istoria oraselor Buzau si Ramnicu Sarat si a dezvoltarii lor urbanistice pe durata lunga a timpului. Chestiunile de atins puteau fi urmatoarele:

Repere istorice si arheologice . Buzau si Ramnicu Sarat , doua targuri medievale din Ungro-Vlahia

Nucleul targului medieval Buzau, in etapele timpurii ale dezvoltarii sale, insuma perimetrul cuprins intre Biserica Greci (zisa „Negustori”), Templul cultului iudaic (Sinagoga), cladirea Bazarului si Piata Dacia. In imediata vecinatate, spre nord, vest si sud, targul era inconjurat de o braniste cunoscuta sub numele de Crangul Targului, unde se afla si un lacas de cult, Biserica Sf. Ingeri, cunoscuta si sub numele de Biserica din Padure, o ctitorie a orasenilor din epoca medievala. O analiza a tramei stradale, asa cum s-a pastrat ea pana la finele veacului al XIX-lea, i-a facut pe expertii in urbanism sa incadreze orasul Buzau in categoria celor de tip fusiform, de genul Pitestilor, Campulungului si Romanului, structura urbana determinata de evolutia asezarii intre doi poli: cel al unei piete permanente, numite „Pazar” (bazar), si cel al unei piete temporare, unde se tinea Oborul (targul, iarmarocul), ambele avand un interes comercial si constituind un factor-motor in dezvoltarea potentiala a structurii urbane din care au facut parte. Aceste amplasamente erau, fara indoiala, legate prin ulite-strazi, de-a lungul carora se aflau locuintele destinate unor diverse categorii socio-profesionale angrenate in activitatile de comert pe plan local. Bazarul, piata permanenta, se tinea undeva in imediata vecinatate a Bisericii Greci (Negustori), unde se afla, cu siguranta, si cartierul negustoresc cu toate amplasamentele necesare activitatilor de acest gen. In celalalt spatiu comercial, zona Oborului, erau asezati mestesugarii, grupati si ei in mahalale, unde isi desfasurau activitatile curente.

             Centrul comercial al orasului era traversat de Ulita Targului, devenita ulterior, in veacul al XIX-lea, Strada Cuza Voda. Traseul actualei strazi Cuza Voda a fost configurat mult mai tarziu, in a doua jumatate a veacului al XIX-lea, pentru a asigura relatia actuala Piata Dacia (o fosta zona mlastinoasa, devenita ulterior spatiu administrativ) si Hala de Carne si Peste, ridicata in 1890. Fronturile de cladiri care marginesc Ulita Targului sunt si ele de data tarzie, apartinand celei de-a doua jumatati a veacului al XIX-lea, asa cum o arata stilul arhitectural al cladirilor si tipologia de constructie a feroneriilor de la balcoane. Dupa 1831, strazile orasului au inceput sa sufere un proces de regularizare in plan urbanistic, fapt care a dus la disparitia multor indicii cu privire la structura urbana specifica perioadei medievale. Vechiul targ medieval era o asezare de tip deschis, mai mult ca sigur lipsita de elemente de fortificare (mentiunea singulara a unei presupuse Cetati a Buzaului si atribuita unui calator strain pe nume Giacomo Luccari nu are niciun fel de confirmare din punct de vedere arheologic si doar anumite voci din istoriografia locala intretin in mod fantezist aceasta teza si o mentin in mod nefondat in cadrul discursului istoric) si se concentra, cum am vazut in cele expuse mai sus, in preajma Bazarului.

           Teza potrivit careia traseul Strazii Cuza Voda ar pastra in totalitate vechiul traseu al Ulitei Targului din secolele al XIV-lea-al XVI-lea si ar fi fost protejata de o incinta fortificata, nu beneficiaza, dupa cum am afirmat, de nicio baza stiintifica. De-a lungul secolelor, urbea a cunoscut reale perioade de insecuritate si de instabilitate, fapt care a intretinut si un standard scazut din punct de vedere al civilizatiei, cat si al dezvoltarii urbanistice, determinandu-i pe calatorii straini ai primei jumatati a veacului al XIX-lea sa califice targul Buzaului drept „un sat adorabil”. Drept urmare, intr-un astfel de climat de provizorat, nu s-a putut cladi ceva durabil si de continuitate. Datele oferite de arheologie ne arata faptul ca toate constructiile monumentale, fie subterane, fie supraterane, care au rezistat si au ajuns sa fie descoperite in epoca contemporana, nu pot fi mai vechi de secolul al XVIII-lea.

           In afara vetrei orasului erau dispuse marile proprietati domeniale nobiliare si manastiresti. Spre nord si vest, teritoriul se afla in posesia Episcopiei Buzaului, iar in marginea de sud, „in jos de targ”, era domeniul Manastirii Banu, iar ceva mai la vest, incepea curtea boiereasca a familiei Vergu, care l-a dat pe cunoscutul Capitan de Buzau, Manaila. Tot in afara mosiei orasului se afla si curtea prosperului negustor grec Caloian, cumnat al lui Manaila, ajuns si el la demnitatea de Capitan de Buzau, dupa un 1699. Pe teritoriul curtilor sale, acest Caloian ridica si un lacas de cult, in 1709, cunoscut drept Biserica din Brosteni, loc unde, pe la finele veacului al XVIII-lea, se constituie Mahalaua Brostenilor, locuita de colonistii bulgari, specializati in practica gradinaritului.

           Dincolo de platoul Pietei Dacia, s-a aflat, in veacul al XVIII-lea, domeniul feudal al boierului Hagi Constantin, cunoscut si el pentru inalta functie dregatoreasca detinuta, aceea de Capitan de Buzau, intre 1717 si 1728, asemeni lui Manaila si Caloian, boierii locali invocati in randurile de mai sus. Curtile lui Constantin Capitanul erau plasate, potrivit lui Basil Iorgulescu, cam la 100 de metri la est de Biserica Sfintii Ingeri a orasenilor, plasata la acea vreme in vecinatatea Crangului Targului, ulterior defrisat in folosul extinderii orasului. In cuprinsul curtii sale, jupanul Hagi Constantin a ridicat si un lacas de cult domenial, o biserica astazi disparuta, situata la acea vreme in imediata apropiere a Pietei Dacia. O hotarnicie din 1765, intocmita de Episcopia Buzaului, ne reconstituie peste timp vecinatatile acestei curti boieresti a lui Hagi Constantin, indicandu-ne cateva amplasamente cu rol comercial existente in realitatile de locuire ale acelei epoci. Se mentioneaza astfel existenta unor pravalii negustoresti, a unei carciumi si a unei brutarii care apartinea Vistiernicului Vergu, cat si a unei brutarii a unuia numit Carpuz, amplasamente care comunicau prin diverse ulite si ulicioare. Dupa ce acest Hagi Constantin paraseste orasul pentru a prelua o noua dregatorie, capitania Orasului Slatina, se confrunta o vreme cu litigii de proprietate intre el si oraseni, dupa care se decide sa doneze curtea si biserica ctitorita Episcopiei Buzaului. Perimetrul acestui domeniu, unde se afla si biserica, este, la ora actuala, aproape imposibil de investigat, deoarece, in anii ’50 ai secolului al XX-lea, va fi ridicat frontul de blocuri de pe latura de vest a platoului Pietei Dacia. A vizualiza harta imagistica a acestui spatiu, cel putin pentru veacul al XVIII-lea, ramane pe mai departe un exercitiu de imaginatie si, in afara existentei unor date concrete de ordin arheologic, riscam sa ne hazardam pe terenul unei literaturi romantioase, poate captivante, insa mult distantata de realitate.

            Desele distrugeri survenite in cursul veacului al XVIII-lea si inceputului veacului urmator in urma unor invazii sau campanii militare, a cutremurelor de pamant venite dinspre zona Vrancei, cat si a lucrarilor de regularizare stradala care au facilitat aparitia orasului modern, toate au determinat constituirea unei noi fizionomii urbane, eliminand multe din urmele a ceea ce numim orasul medieval cu expresia sa specifica. Chiar apeland la materialul descriptiv datorat unor relatari de calatorie din epoca medievala, imaginea targului medieval ramane una lacunara, iar arheologia reuseste doar cu titlu partial sa mai elimine unele dintre multele necunoscute. Din nefericire, pasii facuti pe teren arheologic sunt extrem de marunti si se lovesc, nu de putine ori, de o serie de impedimente de ordin extern, in masura sa obstructioneze cele mai bune intentii de ordin stiintific si cultural.

         Daca ne propunem sa identificam unele repere istorice apartinand epocii medievale din spatiul urban ramnicean, vom spune ca apelul la informatiile datorate izvoarelor documentare sunt extrem de putine, iar cele provenite din cercetarea arheologica sunt mai mult decat limitate, ele rezumandu-se la unele sondaje sporadice si, doar cu titlu particular, la obiective unde au fost initiate cercetari sistematice propriu-zise.

         Daca la momentul de fata cineva este interesat sa afle cate ceva despre descoperirile arheologice din perimetrul orasului Ramnicu Sarat, va avea marea surpriza sa constate ca cercetatorii locali, de-a lungul timpului, nu au acordat o importanta prea mare zonei, cu mici exceptii. Nici din punct de vedere istoriografic chestiunea nu s-a bucurat de o prea mare importanta. Cine deschide, spre exemplu, lucrarea „Buzau. Mica enciclopedie istorica“, aparuta in anul 2000, si cauta informatii despre realitatile arheologice ramnicene va ramane fara replica atunci cand va realiza lipsa de informare a celor care au prezentat, la acel moment, lista descoperirilor arheologice din zona. Informatiile tin cu strictete doar de Complexul brancovenesc si acelea sunt lacunare, in situatia in care exista o serie de informatii, cel putin despre obiectivul istoric indicat, datorate unui singur arheolog buzoian, care a luat in serios cercetarea medievistica, iar prin plecarea sa din colectivul de cercetare al MJB, cu ani in urma, a lasat un gol imens in viata stiintifica locala.

Spatiul urban ramnicean nu are inca reperele necesare pentru a se realiza o harta a siturilor arheologice, exceptand unele puncte in care au fost facute cercetari sistematice. In acest spatiu urban, de-a lungul timpului, nu au existat nici periegheze, nici supravegheri de specialitate si cand afirmam acest lucru ne gandim mai cu seama la perioada sistematizarii urbane agresive, aplicate centrului istoric in anii ’80 ai epocii comuniste. Anterior, in perioada interbelica, in zona Parcului Municipal de langa cladirea Primariei, a fost reperat un cimitir musulman din epoca fanariota, dar si alte morminte medievale aflate la intersectia unor strazi si, cu totul sporadic, au fost descoperite cateva artefacte medievale, un sfesnic de lut smaltuit si fragmente ceramice, datate in a doua jumatate a secolului al XV-lea. Pentru targul medieval ramnicean nu avem cercetari sistematice mai devreme de anul 1977 si le datoram regretatului cercetator Motzoi-Chicideanu, cel care a facut primele sapaturi in incinta Complexului brancovenesc al fostei Manastiri Adormirea Maicii Domnului, asezamant monahal care dateaza de la finele veacului al XVII-lea, ctitorit de catre Constantin Brancoveanu si de catre unchiul acestuia, Mihail Cantacuzino.

Complexul brancovenesc este alcatuit dintr-un zid de incinta, prevazut cu turnuri patrulatere si poligonale, anfilade de chilii (sir de constructii dispuse in linie dreapta), cladirea Staretiei si Casa Domneasca, dispusa in planul central al incintei. Sub fosta cladire a Staretiei, actualul Muzeu Municipal, se afla si la momentul de fata un sistem de pivnite, paralel cu latura de sud a incintei. In perioada medievala a fost construit un tunel de caramida cu bolta in leagan, iar in zona turnului de pe latura estica a fost amenajat un tunel de evacuare, pentru situatii diverse de insecuritate, a celor aflati in incinta asezamantului. In cursul cercetarilor de teren au fost reperate si o serie de morminte medievale anterioare ridicarii complexului brancovenesc, cat si o serie de locuinte.

Dupa o pauza, cercetarile sistematice sunt reluate incepand cu anul 1991 datorita reputatului arheolog Emil Lupu, insumand un numar de sapte campanii arheologice. In acest interval, apar noi complexe de locuinte si diverse fragmente ceramice smaltuite, cu decor sgrafitat si policrom, datate in veacul al XV-lea. Mormintele descoperite si locuintele au fost datate pe baza materialului numismatic, datat in a doua jumatate a secolului al XVI-lea. Tot in 1991, cu ocazia ridicarii Bancii Agricole (Raiffeisen Bank) de pe Strada Victoriei, Muzeul Municipal Ramnicu Sarat a efectuat o cercetare arheologica de salvare. Atunci au fost reperate niste pivnite cu bolta in leagan (bolti semicilindrice – bolta in leagan sau semicilindrica este reprezentata de o serie de arce lipit unul de altul), care apartineau unui front de pravalii din secolul al XIX-lea, existente pana in anii ’80 ai secolului al XX-lea, pe Strada Mare (Victoriei). In aceasta zona au aparut si gropi menajere de unde au fost recoltate fragmente ceramice apartinand veacului al XVIII-lea.

Din documente apartinand veacului al XIX-lea se cunoaste faptul ca teritoriul vechiului targ era divizat in domenii funciare care apartineau orasului, boierilor locali, cat si asezamintelor ecleziastice din acel perimetru. Aceeasi strada centrala devine, in perioada antebelica si interbelica, axul vietii comerciale si de societate al urbei, imaginea sa putand sa ne contureze, peste timp, pasii spre modernitate pe care i-a facut un obscur targusor provincial pe durata istoriei.

Cu siguranta ca si pivnita reperata accidental pe strada Mihail Kogalniceanu din orasul Ramnicu Sarat (segment al drumului european 85), care traverseaza localitatea, trebuie sa fie doar una dintre pivnitele care urmau traiectoria unui alt front de cladiri din veacul al XIX-lea, ridicate pe vechi constructii subterane din secolul al XVII-lea, respectiv al XVIII-lea. Vorbim, fara indoiala, de o situatie similara celei de pe Strada Victoriei, din fostul centru istoric al orasului. Doar o serie de sondaje arheologice pot descrie realitatea din teren si pot aduce noi informatii despre siturile medievale din perimetrul urbanistic al orasului Ramnicu Sarat.

II. Aspecte tematice legate de istoria judetului Buzau

Ctitoriile princiare si boieresti de pe raza judetului Buzau.Studiu de caz : arhitectura brancoveneasca

         Ctitoriile princiare si nobiliare din veacurile al XVII-lea si al XVIII-lea, de la Curbura Carpaţilor, apartin fie unor reprezentanti ai elitei boieresti mai vechi, fie unor boieri ridicati în functii ulterior. Elita era înrudita cu o serie de fete boieresti din categoria acelor „homines novi“, boieri fara de ascendenţe prea vechi, dar ridicati la marire de catre niste suverani care cautau ei însisi sa-si gasească filiatii cu vechile dinastii ale principatului.

         Boierii ridicati în functii mai tarziu acced la putere si sunt prezenti în anturajul puterii domnesti. Prin impicarea lor în plan cultural, voiau a se legitima, sa îsi ocupe în mod incontestabil locul lor în Cetate, tradand, pe undeva, si un complex de inferioritate, suplinit cumva în plan arhitectural si, nu de puţine ori, cu o vadita opulenta. Un caz tipic este cel al familiei Brancovenilor si nu numai. Toate ctitoriile adapostesc tablourile votive ale ctitorilor, fiind expresia orgoliului unor familii boieresti si dorind sa comunice posteritatii marirea la care au ajuns si, poate chiar mai mult decat atat, o vanitoasa dorinta de a-si asigura neuitarea si de a fixa, în lupta cu timpul, amprenta clanului pe axa istoriei. . In acest sens istoricul de arta Razvan Theodorescu afirma într-o lucrare a domniei sale: „[...] în secolele XVI – XVII au existat cateva familii boieresti, care, ajunse în preajma domniei înrudite cu voievozii si dinastiile traditionale sau cu «oamenii noi» urcati în scaun [...], si-au celebrat ascensiunea sociala [...], si-au afirmat pe o aceeasi cale ctitoriceasca orgoliile si bogatia, cultura si sentimentul unei anumite poziţii preeminente, morale si materiale în statele feudale ale Tarii Romanesti si a Moldovei.“ (Răzvan Theodorescu, „Itinerarii spirituale“, Ed. Meridiane, 1979, p. 47).

Printre ctitoriile de marcă se detaşează net amprenta ctitoriilor care aparţin stilului arhitectural brâncovenesc. Vom menţiona mănăstirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, din cadrul Complexului brâncovenesc de la Râmnicu Sărat, ridicată de către Brâncoveanu, alături de o ruda a sa, un prestigios reprezentant al familiei Cantacuzinilor, spătarul Mihail Cantacuzino. Demnă de reţinut este şi pivniţa brâncovenească de la Izvorul Dulce (Merei), din judeţul Buzău, aflată, se pare, cândva, pe unul dintre fiefurile viticole ale suveranului care îşi continua nestingherit vechile deprinderi negustoreşti din vremea când era doar un mare boier în Divanul Ţării Româneşti. Din păcate, evocata pivniţă de final de secol al XVII-lea se află la ora actuală în stare de colaps, fără a fi măcar pe lista monumentelor istorice protejate. Nu trebuie uitat că în acelaşi Complex brâncovenesc de la Râmnicu Sărat se află şi o Casă Domnească pe latura de Vest, alături de biserică, ambele fiind străjuite de o incintă fortificată, aflată în ruină. Casa Domnească brâncovenească, deşi are dimensiuni modeste şi nu prezintă o mare complexitate arhitectonică, poate fi adaugată celorlalte palate brâncoveneşti, precum cele prestigioase de la Mogoşoaia, Potlogi sau cea de la Brebu, începută de către Matei Basarab şi finalizată de către Constantin Brâncoveanu. Amprenta stilului arhitectural brâncovenesc a incitat şi spiritul de imitaţie al elitei boiereşti locale. Acest stil arhitectural poate fi uşor reperat la Berca (jud. Buzău), unde un reprezentant al boierilor locali Cândeşti, Mihalcea Cândescu, şi jupâneasa sa Alexandrina, din neamul Cantacuzinilor, ridicau un lăcaş de cult, folosind aceiaşi meşteri care au lucrat la ctitoria brâncovenească de la Râmnicu Sărat. Tot din neamul Cândeştilor sunt şi cei care ridică mănăstirea de la Bradu, pe care un Radu Cândescu o fortifică în secolul al XVII-lea şi tot aici Brâncoveanu ridică, în primii ani ai secolului următor, o modestă Casă Domnescă. Boierii Cândeşti au reprezentat un clan boieresc de prestigiu în spaţiul medieval buzoian din veacul al XVII-lea, dotat cu potenţial economic şi influent în cadrul elitei principatului muntenesc, având mari domenii în zona Cândeştilor, Josenilor, Tisăului, Pătârlagele şi Berca. Sunt boieri care se orientează cu abilitate pentru a accede pe scara socială, iniţiind legături matrimoniale cu mari familii, aflate în diverse perioade în staful puterii centrale, precum cea a a Buzeştilor, a Cantacuzinilor şi apoi a Văcăreştilor.

Acelaşi stil arhitectural brâncovenesc prezent în ctitoria Cândeştilor de la Berca îl găsim la fel de evident şi la fosta mănăstire din Bordeşti (jud. Vrancea), ridicată de către Mănăilă Căpitan de Buzău, un apropiat al Brâncoveanului, unde, în pictura interioară a lăcaşului de cult, poate fi recunoscută amprenta artistică a lui Pârvu Mutu Zugravul, cel care a realizat şi picturile din bisericile de la Râmnicu Sărat şi Berca.

III. Surse bibliografice insuficient exploatate sau inexistente :

           O insuficienta consultare a articolelor din revista „ Mousaios „ a Muzeului Judetean Buzau si a lucrarii „Buzau. Mica enciclopedie istorica”

Materiale neconsultate      

         Daniel Costache, Gabriel Stăicut , Bibliografia arheologică a judetului Buzau

        Folosirea in mod optim a informatiei bine structurate de catre Dimitrie G . Ionescu in lucrarea „ Istoria Orasului Buzau „

         Folosirea unor studii de specialitate legate de arta , arhitectura si urbanism precum :

       Teodor Octavian Gheorghiu, Cetatile oraselor. Apararea urbana in centrul Europei in Evul Mediu ( cazul orasului Buzau )

       Emil Lupu , Ctitorii disparute la curbura Carpatilor în secolele XV-XVI (2) ("Despeared foundations from the Carpathian curvature, in XV-XVI century ( 1 ) si (2)

     Emil Lupu, Ctitori şi ctitorii la curbura Carpatilor în veacurile XIV-XVIII

       Materialele istoricului Ion Ionascu care a valorificat documente medievale privind istoria orasului si a judetului Buzau

Consultarea si exploatarea unor materiale de specialitate ar fi permis autorilor nu doar o problematizare sistematica a istoriei locale ci si oferirea unor informatii stiintifice aplicate tematic. Din nefericire aceste exigente nu consideram ca au fost atinse.

Adrian Constantin