UPDATE - Mii de cetateni din municipiu tremura de frig! VIDEO - POLUARE MAJORA la P.T. 4 din Dorobanti! Priviti ce se intampla! Cine ii apara pe buzoieni de Toma si gasca penala? Ce pazesc institutiile statului?

poluare PT Dorobanti BuzauNews Buzau a sesizat printre primii ca punearea in functiune a cazanului de 10 Gcal/h la P.T. 4, in cartierul Dorobanti, produce atat o poluare sonora cat si atmosferica, iar incercarea de atenuare a acestor probleme este doar un simplu “joc de glezne” facut de primarul faliment Toma, cu concursul gastii penale de la PSD si al reprezentantilor principalelor institutii de control din Buzau!

 

“În material am folosit reacţiile chimice simplificate, fără a include şi pe cele secundare ale procesului de ardere din care mai rezultă NO, NO2 şi alţi compuşi. Calculele au la bază puterea calorică a gazului furnizat de Engie, ce poate fi găsit în fiecare factură a distribuitorului, consumul de CH4 al centralei mele de apartament în ultimii 10 ani, reacţia de ardere a CH4, densitatea CO2 etc, şi pot fi confirmate de orice elev de liceu care studiază chimie organică, capitolul hidrocarburi. Vineri, 30.08.2019, a fost pornit unul dintre cazane la P.T. 4. Nu ştiu exact care dintre ele. Zgomotul produs în zonă este foarte mare….”, a scris pe adresa redactiei, un specialist buzoian, iplicat in misiunea civica de atentionare a populatiei! “Cred că marea parte a buzoienilor se bucură pentru faptul că primarul şi Primăria au pus piciorul în prag şi ne-au scăpat de caracatiţa ECOGEN care sugea bani din toate părţile. Şi eu mă bucur. Totuşi, a fost oare cea mai bună soluţie mutarea unui cazan termic de o asemenea capacitate (10 Gcal/h) într-o zonă rezidenţială cu blocuri P+4? Poate doar din punct de vedere al costurilor. A luat oare cineva în considerare impactul asupra mediului înconjurător, dar mai ales asupra calităţii aerului din zonă? Cazanul despre care vorbim „şi-a desfăşurat activitatea” în curtea ECOGEN, în zona industrială a oraşului Buzău, la sud-est de Cartierul Mihai Viteazul. În zona rezidenţială adiacentă ECOGEN se află locuinţe particulare cu regim de înălţime P şi P+1. Având în vedere faptul că în Buzău vântul bate de obicei pe direcţiile N-S şi NE-SV, gazele rezultate în urma arderii nu se disipă deasupra zonei rezidenţiale. În plus, coşul cu înălţimea de aproximativ 14 m depăşeşte cu mult înălţimea locuinţelor aflate la NV. În Cartierul Dorobanţi, cazanul a fost amplasat în clădirea P.T. 4 iar coşul de fum în exteriorul acesteia. După cum se poate observa, acest cazan (cu coşul din dotare) a fost amplasat într-o zonă rezidenţială în care predomină blocurile de locuinţe în regim P+4 şi P+10. În zonă, la mai puţin de 100 m NE de P.T. 4, se află Şcoala nr.7, iar la 200-250 m, V Şcolile nr. 6 şi nr. 16. Coşul se află amplasat în interiorul careului format de 7 scări de bloc P+4, 27/1 – 27/7, scara de bloc cea mai apropiată fiind 27/7, având aproximativ aceeaşi înălţime cu acesta. Acum să vedem ce cantitate de CO2 se va emana în zonă. Vom folosi următoarele date:

-           Consumul mediu pe zi al unei centrale de ap. pe timp de iarnă – aprox. 6 m3 CH4/zi;

-           Consumul unui cazan industrial, cu randament de aproximatix 90% ca cel instalat la P.T. 4, pentru producerea unei Gcal – aprox. 120 m3;

-           În urma procesului de ardere a 1 m3 CH4 rezultă 1,00135 m3 CO2;

-           Densitatea CO2 – 1,9767 Kg/m3;

Şi acum să trecem la calcule:

1.       O centrală de apatament produce în medie într-o zi de iarnă prin arderea a 6 m3 CH4 o cantitate de 6 m3 CH4/zi x 1,00135 m3 CO2 / m3 CH4 = 6,0081 m3 CO2/zi;

2.       Cazanul de 10 Gcal/h, utilizat la puterea de doar 8 Gcal/h timp de 12 ore / zi va produce următoarea cantitate de CO2:

-           Mai întâi calculăm consumul de gaz metan într-o zi:

120 m3 CH4/Gcal x 8 Gcal/h x 12 h/zi = 11.520 m3 CH4/zi

-           Cantitatea de CO2 produsă prin arderea cantităţii de gaz metan rezultată mai sus este:

11.520 m3 CH4/zi x 1,00135 m3 CO2 / m3 CH4 = 11.535,55 m3 CO2/zi.

3.       CONCLUZII ŞI ÎNTREBĂRI, mai mult sau mai puţin retorice ...

1.       11.520 / 6 = 1920. Cazanul va consuma cât aproximativ 1920 centrale de apartament aflate în tot atâtea apartamente (96 blocuri P+4 cu 20 locuinţe fiecare) şi va produce tot de atâtea ori mai mult CO2;

2.       Cantitatea imensă de CO2 va fi emisă într-o zonă rezidenţială restrânsă, exact „în nasul” buzoienilor din blocurile din jur, beneficiari ai agentului termic produs fiind locuitori şi instituţii din tot oraşul. Conducerea asociaţiei de proprietari ce păstoreşte scările de bloc din zonă s-a declarat foarte încântată de amplasarea cazanului în P.T. 4. Locatarii din zonă nu au fost întrebaţi. S-au trezit în faţa unei decizii luate de persoane care nu locuiesc în zonă şi cu un şantier în zonă. Şi cu aleile dintre blocuri sparte şi ghiorlănite, alei a căror asfaltare îi scăpase de noroi toamna trecută. Cu ce au greşit acesti locuitori ai oraşului Buzău încât Primăria/primarul au luat decizia să transforme Cartierele Dorobanţi 1 şi Micro 5 în Auschwitz-Birkenau? De ce nu a fost reamplasat acest cazan în partea de sud a oraşului, tot în zona industrială, sau chiar în afara acestuia, pentru ca gazele să nu fie împrăştiate de vânt deasupra oraşului (reamitesc faptul că în zonă vântul bate din N-NE către V-NV), aşa cum ar fi fost normal?

3.       În zonă sunt 3 şcoli, din septembrie vor mai fi doar 2 prin comasarea Şcolilor nr. 6 şi 16. Copiii noştri sunt în pericol. Elevii din aceste şcoli sunt în pericol. Nimeni nu ia măsuri, nici măcar atitudine. Ce face structura responsabilă cu protecţia mediului din Primăria Municipiului Buzău? Verifică dacă au mai apărut gunoaie pe şoseaua de centură? Ce face Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău?

4.       Funcţionarea unui cazan de o asemenea capacitate va genera un zgomot mare în zonă. Disconfortul locatarilor din blocurile învecinate va fi foarte mare. Ce se va întâmpla atunci când plângerile locatarilor către Primărie vor curge cu nemiluita? Va muta cazanul? Îl va scote din uz? Probabil va fi utilizat în continuare, otrăvind încet pe cei din cartierele din zonă şi stricând liniştea celor din jurul P.T. 4.

           Ar mai fi multe de spus dar mai las şi pe alţii să îşi spună ofurile generate de amplasarea cazanului de 10 gcal/h la P.T. 4 Dorobanţi 1”, ne-a mai transmis specialistul consultat de News Buzau!

CE FACE PREFECTURA, CE FAC ALTE INSTITUTII DE CONTROL?

VOM CONTINUA!

IULIAN Gavriluta

UPDATE - Potrivit unor surse, astazi - luni 25.11.2019, peste 4000 de familii din Buzău  tremura de frig. La fel - școli, grădinițe, instituții, din Dorobanți 1 și 2, Unirii, Bălcescu, Crâng, nu au nici apă caldă și nici căldură. Nu se stie data cand vor beneficia de aceste....lucruri normale, in alte tari si orase! JOS TOMA!