ALBINELE FAC POLITICA? Cum a nenorocit DAEA - fostul sef de la Agricultura, apicultorii buzoieni si nu numai? A permis introducerea HIBRIZILOR DE ALBINĂ, CARE AU PUS IN PERICOL FAMILIILE DE ALBINE AUTOHTONE!

albine hibrid vs albine romanesti“Cormoranul” DAEA, ex-ministrul de la Agricultura, a permis introducerea (si plata) hibrizilor de albina, care pun in pericol stupinele populate cu familii de albine autohtone! Primit cu mare ipocrizie si entuziasm de partid la Buzau si aiurea, analfabetul functional DAEA (PSD) a pozat intotdeauna drept promotorul valorilor si al traditiilor autohtone. A pozat numai, pentru ca in spatele zambetului imbecil cu care se afisa, misunau multimea de interese aduse de persoane mai mult decat obscure.

In primele zile ale lui 2020, atat apicultorii buzoieni cat si cei din toata tara se plâng că hibrizii de albină au determinat depopularea familiilor de albine si se risca ca afacerile lor sa fie puse pe butuci. Mai mult, cei care au adus hibrizii ar fi cerut și ajutoarele financiare care se acordă doar rasei autohtone de albine Apis Melifera Carpatica. Crescatori de albine din zona de munte a judetului au transmis actualului Ministru al Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, rugamintea ca Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) sa faca verificări în acest sens. Demersurile apicultorilor au coincis cu apelarea facuta in acest sens de parlamentarul Emil-Marius Pașcan, deputat PMP de Mureș. Dupa cum ne-au informat cativa apicultori buzoieni care ne-au rugat sa nu le declinam identitatea, oficialul de la Guvern a fost intrebat “in clar” despre păstrarea și eforturile concrete pentru conservarea albinei românești. “Am fost informat de asociațiile crescătorilor de albine din România că au o serie de nemulțumiri legate de introducerea în ultimii ani de hibrizi de albină de către unii apicultori în stupinele proprii, fapt ce a determinat depopularea familiilor de albine ale apicultorilor din vecinătate, scăderea capacității de producție a acestora și creșterea agresivității albinelor. Toate acestea înseamnă, în final, pierderi economice foarte mari pentru stupinele respective. Având în vedere importanța albinei românești - aceasta fiind adaptată condițiilor de climă și sol, de sute de ani asigurând producții de calitate, ceea ce a situat România pe primele trei locuri în Europa, atât de din punctul de vedere al producției, cât și al numărului de familii de albine - vă rog să-mi comunicați dacă în prezent se decontează hibrizii de albină prin Programul Național Apicol și ce măsuri legislative aveți în vedere pentru păstrarea și conservarea pe teritoriul României a albinei românești”, a scris deputatul amintit.

Ministrul agriculturii, Nechita-Adrian Oros, i-a răspuns în scris deputatului PMP, anunțînd că Agenția Națională pentru Zootehnie verifică sesizările apicultorilor.

Facem precizarea că pentru a proteja rasa autohtonă Apis melifera Carpatica și pentru a descuraja pătrunderea de material biloigc apicol pe teritoriul României, Ministerul Agriculturii, prin Agenția Națională pentru Zootehnie, a participat la toate dezbaterile privind modificarea și completarea Legii 338/2013 a apiculturii, cu modificările și completările ulterioare, din cadrul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, unde s-a propus modificarea art.18 alin.1, lit.f printr-o majorare a contravenției privind vânzarea materialului biologic apicol de elită și multiplicare neautorizat.

Si albinele trebuie sa faca politica! La Buzau, nicio verificare!

La Buzau, potrivit surselor noastre situatia este destul de grava – au fost introduse ilegal familii intregi de hibrizi de albina adusi din alte tari (se pare cu complicitatea unor sefi de la OJZ - Oficiul Județean pentru Zootehnie si Directia de Agricultura Buzau) si nu s-a efectuat nicio verificare in teren, la stupine (conform Acordului de delegare nr. A148/08.03.2016 și respectiv nr.3477/15.03.2016, încheiat între APIA și ANZ). M.S., apicultor buzoian: “Cred ca renunt la apicultura si asta pentru ca am amici care-mi zic ca albinele au depopulat stupii din cauza speciilor de albine agresive aduse din afara care dau randament mai mare si alunga albina romaneasca…prima oara am dat vina pe insecticidul cu care primariile stropeau, fara sa anunte conform legii, padurile si campurile unde imi lasam stupinele, dar vad ca nu a fost asa! Am ajuns rau daca si albinele trebuie sa faca politica! Astia de la Apia si Directia Agricola cand i-am intrebat…parca i-am injurat de mama!” Cu toate ca Programul National Apicol 2017 – 2019 s-a incheiat, ANZ prin Oficiile Județene pentru Zootehnie (OJZ), au promis ca vor continua sa verifice, atât evidențele oficiale, cât și stupii existenți la fața locului în stupină precum si condițiile de eligibilitate privind recunoașterea materialului biologic autohton pentru sprijinul financiar și comunitar acordat sectorului apicol. Apicultorii nemultumiti de situatie sunt foarte reticenti la rezultatele acestor controale pentru ca, in Buzau cel putin, aceste organisme au ramas populate de “hibrizi” politici, aserviti “partidului unic” – PSD, care i-a si propulsat in functiile ocupate in prezent si ii mentine acolo prin trocuri politice sau interese de grup!

Iulian Gavriluta